solyanreklam
sagreklam
  • 07 Şubat 2018, Çarşamba 21:11
ZiyaGÜNEY

Ziya GÜNEY

Uludağ’da yetki kargaşası hala sona ermedi…

“Ülkemiz hatta dünya ölçeğinde büyük bir değer olan ancak bizim gerek merkezi idare gerekse Büyükşehir Belediyesi’nin başta yetki anlaşmazlığı olmak üzere çeşitli sebeplerle bir türlü istenilen projeleri gerçekleştiremediği Uludağ konusunda yetkiler nihayet Büyükşehir Belediyesine devrediliyor.

Orman ve Suişleri Bakanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’nin geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalar ile bundan böyle Uludağ konusunda bütün yetkiler Büyükşehir Belediyesine verildiği ifade edilmiştir.

Bu konuda hazırlanan karar taslağı bakanlar Kurulunun onayına sunulmuş bulunmaktadır.”

Biz bu satırları geçtiğimiz yıllardaki bir köşe yazısından, o günlerdeki yerel gazetelerdeki haberlerden alıntı yaparak köşe yazımızın başına almıştık.

Bilindiği gibi 6360 sayılı yeni büyükşehir yasası ile Uludağ da diğer ilçeler ve köylerimizin tamamı gibi 2014 yılı Mart ayında yapılacak yerel yönetim seçimleri ile metropol alan sınırları içine alındılar.

Biz de uzun yıllardan beri gerek yerel yönetim gerekse medyada Uludağ’daki yetki kargaşasının bir an önce çözüme kavuşturulup yetkilerin Büyükşehir Belediyesi’ne devrini savunuyoruz.

Bundan böyle Büyükşehir Belediyesinin başta planlama olmak üzere Uludağ’da gerçekleştirmek istediği yatırım ve hizmetleri yerine getirmek için yetki kargaşası bahane edilerek arkasına sığınılacak bir mazeret de kalmamış olacaktı.

Biz Uludağ ile ilgili olarak yazdığımız birçok yazıda ve çeşitli zeminlerde yaptığımız konuşmalarda Uludağ için öncelikle bugüne kadar olduğu gibi parçacı değil bütüncül bir yaklaşımla Uludağ master planının hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu planın aynı zamanda hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulan Bursa 2030 İl Çevre Düzeni Planı ve buna uygun olarak revize edilecek olan nazım imar planları ile uyumlu olması gerekir.

Uludağ master planında;

-Uludağ’ın 4 mevsim yerli ve yabancı turizme açık olması,

-Uludağ’ın doğal, tarihi ve kültürel değerleri,  biyolojik çeşitliliği, Faunası, florası ve su kaynaklarının korunması,

-Uludağ Milli Parkının korunması ve geliştirilmesi,

-Uludağ’da sayıları hızla artan, orman, tarım, su kaynakları ve yerleşim alanları için büyük tehdit oluşturan maden, taş ve mermer ocaklarının ve çimento fabrikasının tahribatının önlenmesi,

-1. ve 2. Gelişim bölgelerine hiçbir şekilde otel yapılmasına müsaade edilmemesi,  kurumlar arası koordinasyonun sağlanması. Temel ilkeler olarak benimsenmelidir.

-Uludağ Hepimizin, Bakanlık, Milli Parklar Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri,  kent konseyleri, üniversiteler, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, gönüllüler, çevre aktivistleri, dağ ve yaka sporcuları, bursa halkı birlikte yönetip Uludağ’ı birlikte koruyarak yaşatmalıdır.

-Bütün bu planlama, koordinasyon ve çalışmaları gerçekleştirmek üzere daha önce de birçok defa dile getirdiğimiz gibi Büyükşehir bünyesi içinde çeşitli disiplinlerden elemanların bulunacağı bir birim acilen kurulmalıdır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık