solyanreklam
sagreklam

Yörük Ağası Sözünü Tuttu

Yörük Ağası Sözünü Tuttu

Yörük Ağası Sözünü Tuttu
  • 30 Mart 2018, Cuma 0:00

Büyükehir’le çile sona eriyor

Mersinli yörüklerin ‘Yörük Aas’ olarak and Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mersin ile Antalya il snrnda kalan Kapazar yol yapm sözünü yerine getirdi. 2 bin 200 rakmda yörük kültürünün ebediyete kadar devam etmesi için yol yapmna balayan Büyükehir Belediyesi sayesinde bu sezon yörükleri çilesiz bir yolculuk bekliyor.

Bakan Kocamaz ile devlet eli dedi

Mersin Anamur ve Antalya Gazipaa ilçesinin ortaklaa kulland, 1990 ylndan beri kendisine dokunacak devlet elini bekleyen Kapazar Yaylas, Mersin Büyükehir Belediyesi sayesinde 28 yllk yol hasretine son verdi.

Yln belli zamanlarnda Anamur’un Kapazar Yaylas’na göç eden ve geneli hayvanclkla uraan Yörükler, Büyükehir Belediyesi tarafndan k aylarnda altyaps tamamlanan, imdi de üst yapmna balanan yol ile bu sezona sorunsuz bir göç ile balayacak.

Binlerce Yörüün göç ettii ve Mersin ile Antalya’nn 40’a yakn mahallesi tarafndan yayla olarak kullanlan grup yolunda ksa sürede tamamlanacak yol çalmas ile yllardr süren çile de sona erecek.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadalar! Gidip, Toros Dalar'na baknz, eer orada bir tek Yörük çadr görürseniz ve o çadrda bir duman tütüyorsa, unu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözlerinden ilhamla Yörük kültürünün devam edebilmesi için çalmalarn aralksz olarak sürdüren Büyükehir Belediyesi, Muhtarlk leri Dairesi’ne bal Anamur Koordinasyon ube Müdürlüü koordinesinde Yol Yapm Bakm ve Onarm Dairesi Bakanl ekipleri, 450 metre rakmdan 2 bin 200 metre rakma kadar toplamda 21 kilometrelik yolda yamur sular ve taknlar kontrol altna alarak tamamlanacak yol ile yörük çadrlarnda sonsuza kadar tütecek dumana imzasn atacak.

28 yl aradan sonra yeniden devlet eli dokunan yol yeniden yaplacak ve 700 adet büz ile olas doal afetlerin önüne geçilecek, yol geniletilip, arampoller açlarak güvenli bir yolculua olanak salanacak.

“Gazipaa’dan bile teekküre geldiler”

Mersin kadar Antalya için de büyük önem tayan yol için Antalya’nn Gazipaa lçesi’nden muhtarlarn teekküre geldiini anlatan Kzlaliler Mahalle Muhtar ve Çilek Üreticileri Tarmsal Kalknma Kooperatifi Bakan Mehmet Sar, “u anki bulunduumuz yer Kapazar Yaylas, Toroslar’n zirvesi. Antalya-Mersin il snrndayz. Mevcut yol 1990 yllarnda açlm ama baka hizmet görmemi bir yoldu. Bugün Burhanettin Kocamaz bakanmz sayesinde gerekli hizmet yaplyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir çalma yaplyor. Yol açmak kolay ama sonra oraya yaplacak ilemler çok zor. u anda Anamur’dan 20 civarnda mahalle, bir o kadar da Antalya Gazipaa Mahallesi kullanyor. Gazipaa’dan muhtarlar gelip Burhanettin bakanmza teekkürlerini ilettiler. Her iki ile birden hizmet vermek her babayiidin hakk deildir. Sayn bakanmzdan Allah raz olsun. Konumasnda söz vermiti ve yörüklerin maduriyeti giderilecek demiti. Sözünü de tuttu. Çok teekkür ederiz” sözleriyle yolun önemine iaret etti.

“Yörük Aas’n Orta Toroslar’dan kutluyoruz”

Verilen hizmetin siaset üstü bir çalma olduuna dikkat çeken Anamurlu Hasan Erdem de “Eski bir solcu olarak, eski bir devrimci olarak Burhanettin Kocamaz’a oy verdik. Bugün de Kocamaz’cyz, yarn da Kocamaz’cyz. Orta Toroslar’a getirdii hizmetlerden dolay kendisini ve ekiplerini kutluyorum. Bu yola 29 sene önce Rütü Kazm Yücelen’in eli demiti, o günden beri de devlet etli demedi. imdi Burhanettin Kocamaz bakanmn sayesinde devlet geldi. Yörük aasn Orta Toroslar’dan kutluyorum” dedi.

Anamur Karaaa Mahalle Muhtar Ali Yamur da “Biz burada doduk. Bakanmz bizi bu rezillikten kurtard. Onun sayesinde adam gibi yayoruz. Burhanettin bakanmza güveniyoruz ve kendisine her türlü destei vereceiz” sözü verirken, Ören Mahalle Muhtar Mehmet Uysal ahin ise “Yaklak 55 kilometre zirvede yörükler diyarndayz. Sayn bakanmza yapt hizmetlerden dolay teekkür ederiz. Bu hizmetlerden dolay 2019’da da bakanmn yanndayz. Ören’den misafir olarak geldim. Ören’den bizim yörüklerimiz çkyor bu yaylaya. Sayn bakanmza yörüklerimizin adna teekkür ederiz. Yolu açk olsun” sözleriyle Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a teekkürlerini iletti.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık