solyanreklam
sagreklam

''Bu Metroyu Başlatan Da, Bitiren De Biz Olacağız''

''Bu Metroyu Başlatan Da, Bitiren De Biz Olacağız''

''Bu Metroyu Başlatan Da, Bitiren De Biz Olacağız''
  • 30 Mart 2018, Cuma 0:00

Ulam Master Plan kapsamnda hayata geçirilecek olan “Gar-Mezitli aras Rayl Sistem Projesi” koordinasyon ve bilgilendirme toplants Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz ve basn mensuplarnn katlm ile gerçekleti.

Mersin Kent Konseyi’nde gerçekletirilen toplantya Mersin Ticaret ve Sanayi Odas’ndan, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii’nden ve ilçe belediyelerinden temsilciler katld. Toplantda payda kurumlarn fikirleri ve önerileri paylalrken ayrca basn mensuplarnn sorular yantland.

Toplantda Prota Mühendislik Proje Danmanlk Hizmeti A..’nin tasarm direktörü ve hafif rayl sistemin proje mimar Yldray Yldzhan proje hakknda bilgi verirken, Prota Mühendislik Proje Danmanlk Hizmeti A.. Genel Müdürü Danyal Kubin’de uygulamaya esas kesin projeyi en ksa sürede bitirme sözü verdi.

 “Yüklenici firma proje çalmalarna balad”

Bilgilendirme ve koordinasyon toplantsnda konuan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Kocamaz, hafif rayl sistemin Mersin için bir ilk olacan belirterek, 1/100.000’lik planlar ve ona paralel olarak Ulam Master Plan için uzun süre ura verdiklerini ifade etti.

Gelecek nesilleri karlayacak, onlara kolaylk salayacak hizmetin proje aamasnda olduklarn sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Bildiiniz gibi 9 Mart’ta uygulamaya esas kesin proje için sözleme imzaladk ve yüklenici firma proje çalmalarna balad. Ön hazrlk aamasndan sonra projenin nasl bir proje olaca konusunda Mersin’in paydalar ile bir araya gelip, bilgilendirmek istedik. Bu projenin Mersinimiz için ve bizden sonraki nesiller için hayrl, uurlu olmasn diliyorum. Bu proje hepimizin kentteki yaantsna kolaylk getirecek” dedi.

“Sürücüsüz sistem düünüyoruz”

Hafif rayl sistemin proje ihalesi yapldktan sonra Büyükehir Belediyesi’ne bavurularn fazla olduunu belirten Bakan Kocamaz, “Bu tür projeler sadece Mersin için deil her yer için çok önemli projeler. Hem en iyiyi bulmak hem de en effaf ekilde ilerin yürümesi için yapm ihalesine çkacaz. e talip olanlarn says epey fazla olacak ama ihale neticesinde bir kiiye verilecek. Teknolojinin de en iyi ekilde deerlendirilmesi gerekiyor. Biz projemizde trenlerin otomatik olarak kendisinin gidip geldii sürücüsüz sistem düünüyoruz.  Normal süreçte bitilmesi için elimizden geleni yapacaz ama buras Türkiye, olaanüstülükler ülkesi. Proje bitirildikten sonra Bakanlk onayna sunacaz” eklinde konutu.

Bilgilendirme toplantsnda rayl sistem güzergâhlar ile ilgili katlmclarn ve basn mensuplarnn sorularn yantlayan Bakan Kocamaz, “Planlanan güzergâh ilk etap için düünülen güzergâh.  Tabi ki ileride Mersin Üniversitesi’ne doru bir hat çekilmesi lazm. Zaten arkadalar çk yerlerini imdiden planlayacaklar. Belki bizler görmeyiz ama bizden sonraki nesiller görebilir. Buradan Tarsus’a, Erdemli’ye kadar uzatmak mümkün olabilir. Bunlar çok uzun yllar alacak çalmalar. Metro çalmalar aslnda insan gibi yaayan organizma. Bir taraf yapar bitirirsiniz ama ihtiyaç olur baka bir yöne uzatrsnz” ifadelerini kulland.

“Bu metroyu balatan da, bitiren de biz olacaz”

Atatürk Caddesi’nin araç trafiine açlp açlmayaca sorularna da yant veren Bakan Kocamaz, Atatürk Caddesi’nin araç trafiine açlmayacan, ulam Master Plan’na göre de Silifke Caddesi’nin de yalnzca yaya trafiine açk olacak ekilde planlandn belirtti. Rayl sistem devreye girdiinde stiklal Caddesi’nin tek yön olacan ifade eden Bakan Kocamaz,  “Mersinlilerin de bu duruma hazrlkl olmas gerekiyor. Mersin trafiini baka türlü düzene sokamayz. Almalar gerekiyor. Dünyada sistem böyle iliyor ve Mersin’in de kendisini dünyaya entegre etmesi gerekiyor. Baz siyasiler, gazeteciler metroyla ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediini ifade ediyor ama bu iler boyac küpü deil. Biz Ulam Master Plan olmayan bir belediye devraldk. Bu plannn tamamlanmas için üç buçuk yl uratk. Projeler tamamlandktan sonra ihale aamasna gelinecek ve inallah önümüzdeki dönemin ortalarnda bunu bitirmi oluruz. Biz farklyz. Bir söz verirsek sonuna kadar arkasnda oluruz. Bu metroya balamakta, bu metroyu bitirmekte bize nasip olacak” diye belirtti.

Çevre Mühendisi Zehra Korkmaz, toplu tamann çevre için önemine deindii konumasnda, rayl sistem projesinin çevre ve hava kirliliini önlemek adna son derece önemli olduunu belirtti.  Projeyi hayata geçiren Mersin Büyükehir Belediyesi’ne teekkür eden Korkmaz, süreç boyunca projeye katk sunacaklarn ifade etti.

Danyal Kubin, “Dünyann en hzl bitirilen metrosu olacak”

Mersin’e rayl sistem yapmann kendileri açsndan oldukça özel olduunu ifade eden Prota Mühendislik Proje Danmanlk Hizmeti A.. Genel Müdürü Danyal Kubin, “Daha önce de söylemitim kendi evimize proje yapacaz ve en güzelini yapacaz. Her eyden önemlisi inaat srasnda Mersin halkna çok az rahatszlk vereceiz. Türkiye’nin en güzel metrosu olacak. Sizlere bunun garantisini veriyoruz. En az maliyetle bu ii baaracaz. 2018 yl içerisinde yapm ihaleye çkacaz. Proje için öngörülen süre 7 ay ama biz bunu 5 ayda bitirmek için çalyoruz. Bir metro hatt en uygun maliyetle en ksa sürede nasl bitirilir çok iyi biliyoruz. Bizim bütün derdimiz gelecek dönemin ortalarnda metroyu hizmete almak. Bunu baaracaz ve dünyann en hzl bitirilen metrosu olacak. Büyükehir Belediyemize bu ie bizi layk gördükleri için teekkür ediyoruz” ifadelerini kulland.

Prota Mühendislik Proje Danmanlk Hizmeti A..’nin tasarm direktörü ve hafif rayl sisteminin proje mimar Yldray Yldzhan’da hafif rayl sistem ile ilgili gerçekletirdii sunumda; metro sistemleri ve inaat yöntemleri, güzergâh alternatiflerinin deerlendirilmesi,  yapm ileri ilerleme aamas önerileri, istasyon alternatifleri deerlendirilerek, bakanlk süreçleri ve onaylar konuuldu. Tüneller, istasyonlar, kontrol merkezi, depo sahas, geoteknik ve yapsal sistemler, mekanik, yangn ve elektrik sistemleri, kontrol, haberleme, sinyalizasyon ve iletme, simülasyonlar, öneri uzatma hatlar konusunda önerileri katlmclarla paylald.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık