solyanreklam
sagreklam

Sunay Akın Hayranlarına Tadına Doyulmaz Bir Gece Yaşattı

Sunay Akın Hayranlarına Tadına Doyulmaz Bir Gece Yaşattı

Sunay Akın Hayranlarına Tadına Doyulmaz Bir Gece Yaşattı
  • 07 Haziran 2018, Perşembe 0:00

Ünlü air, gazeteci ve yazar Sunay Akn, Mersin Büyükehir Belediyesi'nin geleneksel hale getirdii Ramazan Etkinlikleri’nde sahne ald. Modern ça meddah olarak anlan Akn, “Oruç bilginin n en yukar almak, bilgisizliin karalndan kurtulmaktr” dedi. 

Ünlü air, gazeteci, yazar ve modern ça meddah Sunay Akn, Mersin Büyükehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdii Ramazan Etkinlikleri’ne konuk olarak, Ramazan Ay Özel Tek Kiilik Gösterisi ile izleyenlerine tadna doyulmaz bir gece yaatt.

Etkinlikte tarihte yaanm olaylar ve günlük yaamdan ilginç ayrntlar, kendine has üslubu ile izleyicilere aktaran Akn,  eski ramazanlarda yaatlan ve günümüzde unutulmakta olan meddah sohbetiyle dinleyenleri kendine hayran brakt.

“Meddah bir saate bin kitabn n sdran insandr”

Bat’dakilerin bir araya geldii mekânlara cafe adn verirken, Türklerin kraathane ismini vermesinin içinde özel bir anlam yattndan söz eden Sunay Akn, “Biz stanbul’da toplandmz mekânlara kraathane adn koyduk. Yani okuma evi. Çünkü bu kraathanelerde, kraat eden, yani okuyan insanlar toplanrd. Kraathanelerde okuyan insanlar, sohbet eden insanlar vardr. Kitap okuyan insanlarn sohbetlerinde okuduklar kitaplarn vardr. stanbullu o sohbetlerden nasiplenmek için, onlarn sohbetinden bir eyler örenmek için kraathanelerde toplanrd. Okuyan insanlarn bilgileri ile sohbet ettikleri insanlardan biri zamanla ünlendi. O bilgisiyle ve bilgisini anlatma yöntemiyle, üslubuyla öne çkt. Söz bir an önce ona gelsin diye herkes sabrszlkla onu beklemeye balad. O kitap okuyan, üslubuyla sevilen insan bir gün kraathaneden içeri girdiinde dediler ki ona dur, sen masaya oturma, bak oraya bir yükselti yaptk, sen o yükseltiye otur, masadaki, sohbete oradan katl. Biz de seni daha iyi görelim ve daha iyi duyalm. Meddah böyle dodu. Meddah bir saate bin kitabn n sdran insandr. Meddahn sohbetinde okuduu kitaplarn vardr ve eski Ramazanlarda kraathanelerde meddahlar dinlenirdi. Kitaplardaki bilginin . te bu akam sizlerle burada unutulan bir meddah sohbetinde bir aradayz. Öyleyse yola çkalm, yolumuz uzun” dedi.

“Oruç bilgisizliin karanlndan kurtulmaktr”

Orucun bilginin n en yukar almak gibi bir anlam olduunu belirten Akn, “Bilginin n yukar aldkça ki o okumakla olur, en yukar çktkça o k, bilgisizliin, cehaletin gölgelerinde, karanlklarndan kurtulur, insan oluruz. Kutsal kitabmzda Kur’an da oruç sözcüü siyamdr. Siyam Arapça bir sözcük. Siyamn anlam kendini tutmaktr. Siyam sözcüünün baka bir anlam daha var. Gün içinde günein en tepede olduu an. Gün içinde güne en tepedeyken gölgeler yoktur. Öyleyse siyam, oruç bilginin n en yukar almak, bilgisizliin karalndan kurtulmak demektir” eklinde konutu.

“Her farkl düünce bir enstrümandr”

Farkl düüncelerin, milletlerin zenginliklerini olduunu sözlerine ekleyen Akn “Bakn dostlarm u altnc srada oturanlarn hepsi ayn eyi düünüyorsa, altnc srada hiç kimse düünmüyor demektir. Her farkl düünce zenginliin ve güzelliin bir göstergesidir. Her farkl düünce bir enstrümandr. Bütün enstrümanlar güzeldir ve demokrasi bu farkl enstrümanlardan oluan orkestradr. Evet hakimiyet kaytsz artsz milletindir. Bu farkl enstrümanlardan oluan orkestradr. Millet olmak tek tip düünmek deildir. Ama seçip orkestraya gönderdiimiz nota bilecek. u toplum içerinde her farkl düünen, benim zenginliimdir. Keman da güzel, obua da güzel, piyano da güzel, klarnet, çello, saz, kemece, hepsi güzel. Ama nota bileceksin. Bütün mesele bu” ifadelerini kulland.

“Mahya klar bizimdir”

Anlatt hikâyelerde mahya klarn slam Kültürü’ne Türklerin kazandrdn söyleyen Sunay Akn, “1600’lü yllarn banda dünyada en güzel klar yanyor. Mahya klar. slam Kültürü’nü yaayan kentler arasnda yeryüzünde mahya bizim buluumuzdur. Mahya klar bizimdir. 1600’lü yllarda stanbul’da domutur. Mahya iki minare arasna atele yaz yazmaktr. Atele iki minare arasna yazy çkarmaktr. Atele gökyüzüne yaz yazmaktr” eklinde konutu.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık