solyanreklam
sagreklam

Filipinler Başkonsolosu'ndan Kardeş Şehir Önerisi

Filipinler Başkonsolosu'ndan Kardeş Şehir Önerisi

Filipinler Başkonsolosu'ndan Kardeş Şehir Önerisi
  • 04 Haziran 2018, Pazartesi 0:00

Filipinler Ankara Bakonsolosu Enrique Voltaire G. Pingol, Filipinler Mersin Fahri Konsolosu ükrü Diyap ile birlikte Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’ makamnda ziyaret etti. Ziyarette Bakonsolos Pingol, Filipinler’in en büyük ehirlerinden olan Davao’nun Mersin’le karde ehir olmasn istediklerini iletti.

Bakonsolosu makamnda kabul eden ve Mersin’de arlamaktan dolay son derece memnun olduklar ifade eden Bakan Kocamaz, Bakonsolos Pingol’e Mersin hakknda genel bilgiler verdi.

Bakan Kocamaz, “Karde ehir kavram kat üzerinde kalmamal”

Karde ehir olma prosedürlerinin deitiinden ve karde ehir olmak için gerekli kriterlerden bahseden Bakan Kocamaz, “Sizleri Mersin’de görmekten dolay mutluluk duyuyoruz. Mersin’le karde ehir olma isteini dolaysyla mutlaka Mersin’le ilgili genel bilginiz vardr. Bildiiniz gibi önceden Belediye meclis karar ile kardelik ilikileri kurulabiliyordu. Ancak bir dönem bu karde ehir ilikilerinde biraz arya kaçld. Bundan dolay bakanlk bu ii disipline etti. u anda bu tür talepler direk Dileri Bakanl’ndan bize yazlyor. Dileri Bakanl’na yaz yazarak karde ehir olmak istediinizi iletiyorsunuz. Onlar da bize iletiyor. Biz de bunu deerlendiriyoruz. Mecliste bir karar alp, sonra tekrar bakanla gönderiyoruz. Resmi prosedür bu ekilde ilerliyor. Türkiye’de tüm karde ehirler kayt altna alnyor.  Bu daha salkl ve devletinde kontrolünde gerçekletii için bu ilikiler daha hzl geliiyor. Karde ehir olmak bence güzel ama bunun içinin doldurulmas lazm. Sadece kât üzerinde kalmamal” dedi.

 “Karde ehir ilikileri ticaretle taçlanmal”

Karlkl kültür alveriinin karde ehirler için en önemli unsur olduunu ve yannda ticaretin de en önemli etkenlerden olduunu sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Bunun yannda bu iin en önemli taraf da karde ehir ilikilerinin ticaretle taçlanmas. O zaman daha kalc bir kurumsallama gerçekleiyor. Bu sadece belediyeler aras deil sivil toplum kurulular ve ticaret odalar arasnda da bu tür faaliyetlerin sürdürülmesiyle ancak yaayabilir. Dileri Bakanl bu ilikileri kurarken bu ehirlerin benzer özellikleri olmasna öncelik veriyor. Ortak özellikler olduu zaman bu ilikiler daha salkl ilerliyor” eklinde konutu.

Karde ehir olmak isteyen iki ehrin sahip olmas gereken ortak kriterleri sralayan Bakan Kocamaz, “Biz Mersin’i turizme açmay planlyoruz. u anda turizm bölgesi ilan edilmi sekiz yerimiz var. Bu bölge geçmii en az 12 bin yl öncesine dayanan kadim bir kültüre sahip. Sahip olduu liman, tarm ve turizm potansiyeli ile önemli bir ehir. Bu bölgeye Türkiye’nin en uzun ikinci pistine sahip havaalan yaplyor. Dolaysyla bu bölgede yetien ürünlerin gerek hava yolu, gerek kara yolu, gerekse deniz yolu ile dünyann deiik bölgelerine ulam çok daha kolay olacak. Mersin Türkiye’nin en stratejik ve konum olarak önemli ehri. Karde iliki kurulmas yolunda tüm bu kriterler masaya yatrlr ve gerekli ilemler yaplr” ifadelerine yer verdi.

Bakonsolos Pingol, “Filipinliler Türkiye’yi kefetmeye balad”

Filipinler ile Türkiye’nin 70 yla dayanan bir dostluk ilikileri olduunu ve bu ilikileri devam ettirmek istediklerini ifade eden Filipinler Ankara Bakonsolosu Enrique Voltaire G. Pingol, “2 aydr Türkiye’deyim. Sizi ziyaret edip, tanmaktan son derece memnunum. Mersin’de yaayan Filipinli vatandalara olan ilginiz için teekkür ederim. Önümüzdeki yl Filipinler ve Türkiye’nin dostluk ilikilerinin balamasnn 70. yl dönümü. 70. yl dönümünü güzel bir ekilde kutlamak istiyoruz. Umuyorum ki halklarmz birbirlerine yaknlatrabiliriz. Filipinlerle Türkiye’nin ilikileri her geçen gün daha artyor. Mala’dan stanbul’a direk uçular da balad. Filipinliler Türkiye’yi kefetmeye balad. Türkiye’de de çalmakta olan birçok Filipinli var. Bölgeniz, iki ülkenin ve iki ülke halknn ilikileri bizim için çok önemli. Adana ve Mersin’de Filipinlilerin saysnn artmakta olduunu, onlarn iyi arlanmakta olduunu gördük ve bunun için teekkür ediyoruz” diye belirtti.

“nallah önümüzdeki yl kutlamalarda Mersin karde ehrimiz olarak yer alr”

Filipinler ve Davao hakknda Bakan Kocamaz’a genel bilgiler veren Pingol, “Biz Davao ile Mersin’in karde ehir olmalarn diliyoruz. Birlikte çalmalarmz sonucunda her eyin daha güzel olacana inanyorum. Türkiye ile Filipinler arasndaki diyalogun daha yakn, samimi ve dostane bir ekilde ilerlemesi için elimizden geleni yapacaz. Gelecek yl 70. ylmz anlaml bir ekilde kutlamak istiyoruz. 70 yl dostluk için oldukça uzun bir süre. Gelecee birlikte bakyoruz. nallah Türkiye ile Filipinler arasnda ki diyalogu Mersin ve Davao arasnda da gelitirebiliriz. nallah önümüzde ki yl kutlamalarda Mersin karde ehrimiz olarak yer alr” ifadelerine yer verdi.

Ziyaret sonunda Bakan Kocamaz Pingol’e, hat sanat ile yaplm bir tablo hediye ederken, Pingol’e Bakan Kocamaz’a Filipinlerin orta bölgesine özgü olan deniz kabuu hediye etti.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık