solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir, Şiddetli Yağışlara Karşı Teyakkuzda

Büyükşehir, Şiddetli Yağışlara Karşı Teyakkuzda

Büyükşehir, Şiddetli Yağışlara Karşı Teyakkuzda
  • 20 Kasım 2017, Pazartesi 0:00

Mersin merkezde 19 Kasm Pazar günü etkili olmaya balayan ya ve dolu hayat olumsuz etkilerken, 20 Kasm Pazartesi günü yaanmas beklenen saanak ve gök gürültülü saanak ya uyars için Mersin Büyükehir Belediyesi ekipleri teyakkuza geçti. Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz da pazar günü balayan ve bugün etkisini devam ettirmesi beklenen saanak ya dolaysyla, yaanabilecek afetin önüne geçebilmek adna Büyükehir Belediyesi tarafndan yürütülen çalmalar yönetti. Olas felaketlerin önüne geçebilmek için koordineli bir çalma program ile ekipleri görevlendiren Bakan Kocamaz, vatandalarn maduriyet yaamamalar adna oluturulan afet yönetim kriz masasna konuyla ilgili talimat verdi.

19 Kasm Pazar günü öle saatlerinde balayan ve etkisini artran yamur, kent merkezinde etkili oldu. Yamurla birlikte iddetli dolu da hayat olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan dolu ya nedeniyle araçlar ve vatandalar ulamak istedikleri noktalara gitmekte güçlük çekti. Yamur ve doluya hazrlksz yakalanan vatandalarn imdadna Mersin Büyükehir Belediyesi ekipleri yetiti.

Meteorolojiden kuvvetli ya uyars

Mersin Büyükehir Belediyesi, bugün yer yer çok kuvvetli olmas beklenen ve metrekareye 50 ile 75 kg arasnda dümesi tahmin edilen saanak, gök gürültülü saanak ya ve dolu sebebiyle yaanabilecek her türlü olumsuzlua kar vatandalar dikkatli ve tedbirli olunmas konusunda uyard. Meteoroloji tarafndan edinilen youn ya bilgisi dorultusunda araç ve personel planlamas yapan Mersin Büyükehir Belediyesi, yaanabilecek olas tehlikelere kar hazr bekliyor.

Ayrca 19 Kasm Pazar günü faaliyete geçen Mersin Büyükehir Belediyesi Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi de (AKOM), gece boyunca gelebilecek ihbarlar karsnda, müdahale ekiplerini yönlendirecek ve gereken tüm çalmalarn gerçekletirecek. tfaiye Dairesi Bakanl merkez binas dndaki itfaiye grup amirliklerinde ise personel, i makinas, ambulans ve arazi pikaplar konulandran Büyükehir Belediyesi, böylelikle olas sel ve su basknlarna annda müdahale edecek.

Mersin Büyükehir Belediyesi ekipleri, su boaltmadan, ev ve i yerlerini kurtarmaya; cadde ve sokaklarn trafie açlmasndan, mazgallarn temizliine;  ambulans hizmetlerinden, derelerin taknlara kar korunmasna kadar tüm güvenlik önlemlerini ald.

Meteorolojiden edinilen günlük hava tahmin raporuna göre bölge genelinde çok bulutlu, saanak ve gök gürültülü saanak yalarn etkili olmas bekleniyor. Yalarn Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay kylar ile Kahramanmara'n batsnda kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olmas tahmin ediliyor. Bölge genelinde ise hava scakl 2 ile 5 derece arasnda düecek ve günün ilk saatlerinde kuzey-kuzeydou, öle saatlerinden itibaren güney ve güneybat yönlerden orta kuvette yer yer kuvvetli olarak rüzgâr esecek.

Pazar günü metrekareye 31.8 kg ya dütü

Mersin Meteoroloji Müdürlüü’nden edinilen bilgilere göre, 19 Kasm Pazar günü, gün içerisinde metrekareye düen ya miktar toplam 31.8 kg oldu. Pazar günü saat 13.45’de balayan saanak ve gök gürültülü saanak ya aralksz olarak 16.30’a kadar devam etti ve özellikle 14.30-15.10 saatleri arasnda yer yer iddetini artrd. Bu saatler arasndaki 40 dakikalk sürede ise metrekareye yaklak 20 kg ya dütü. Pazar günü gün içinde gerçekleen yan yannda ayrca 14.45-15.15 saatleri arasnda 30 dakika boyunca dolu hadisesi yaand. Gerçekleen dolu hadisesi 15 dakika kadar fndk ve yer yer ceviz büyüklüünde düerken, baz bölgelerde 10-15 cm kadar dolu ya yükseltisi etkili oldu.

19 Kasm Pazar günü tfaiye Dairesi Bakanl’na gelen toplam 118 vaka bildirimlerinin hepsine ulald ve Büyükehir Belediyesi ekipleri, olas bir afetin daha önüne geçti. AKOM’a ise yol tahribat, ev ve i yerleri basknlar ile vatanda kurtarma gibi vakalar arlkl olarak geldi.

Kente ksa sürede fazla miktarda düen ya, özellikle çukur alanlarda su basknlarna ve trafiin aksamasna sebep oldu. Özellikle Yeniehir ve Toroslar ilçelerinden MESK ikayet Hatt’na yaklak 500 kadar su baskn ihbar geldi. Dolu hadisesi gök gürültülü saanak yala birlikte Mezitli-Davultepe güneyinde deniz üzerinden gelerek Viranehir, Yeniehir merkez ilçesi, Toroslar lçesi’nin kuzeyi dorultusunda hareket ederek hat üzerindeki ulam aksatt ve maddi hasarlara sebep oldu. Ayn zamanda ya ve dolu hadisesi özellikle yerleim yerleri üzerinde ve tarm arazilerinde etkili olurken, Mersin merkezde yakn zamanda benzer etki göstermemi olan dolu hadisesi, ekstrem meteorolojik hadise olarak da kaytlara geçti.

Mersin Büyükehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüü’nden yaplan uyarlar ve gelen bilgiler dorultusunda vatandalarn mümkün olduunca trafie çkmamalarn önemle duyurdu.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık