solyanreklam
sagreklam

Yeni Türk Alfabesinin İlanının 90. Yıl Dönümü Kutlu Olsun

23 Ağustos 1928, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Tekirdağ'da yeni Türk alfabesini ilan ettiği ve Harf İnkılabının temelini attığı tarihtir.Yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanması Ata'mızın kültür alanında hayata geçirdiği en önemli devrimlerden biridir.Osmanlı döneminde, eğitim kurumlarının azlığı ve Arap alfabesinin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma ? yazma oranı oldukça düşüktü. Ayrıca Türkçe'de olup Arapça'da olmayan bazı harfler (ç, g, j, p, ö, v) Arap alfabesi ile ifade edilemiyordu.Ülkede okur-yazar sayısının arttırılması amacıyla, Türkçe'nin yapısına uygun olan yeni Türk alfabesi kabul edilmiştir. Yurdumuzun her yerinde açılan millet mekteplerinde, yeni Türk alfabesi öğretilmiş ve okur-yazar insan sayısının hızlı bir şekilde artması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen bu devrimle halkın genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Aynı dönemde Dil Devrimi ile birlikte Türkçe'nin yabancı sözcüklerden arındırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini ilk kez 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir. Böylesine önemli ve köklü bir devrimin ilk adımını atmak için Tekirdağ'ı tercih etmiş olması, elbette tesadüf değildir. Çanakkale Savaşı öncesinde Tekirdağ'da görev yapan Ata'mız, bu şehrin sakinlerini yakından tanıma imkânı bulmuştur. Tekirdağlıların yeniliklere açık, hoşgörülü ve ileri görüşlü olduklarını bilmektedir. Uzun yıllar sonra geldiği güzel şehrimizde, yeni Türk harflerini ilan ettiğinde büyük destek görmüştür.1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928'de, Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir. Aradan geçen 90 yıl, atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur.Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız.Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin ilanının 90. yıl dönümünü kutluyor, Ulu Önderimiz Atatürk'ü şükran ve saygıyla anıyorum.Kadir AlbayrakBüyükşehir Belediye Başkanı

Yeni Türk Alfabesinin İlanının 90. Yıl Dönümü Kutlu Olsun
  • 23 Ağustos 2018, Perşembe 0:00

23 Ağustos 1928, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Tekirdağ'da yeni Türk alfabesini ilan ettiği ve Harf İnkılabının temelini attığı tarihtir.

Yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanması Ata'mızın kültür alanında hayata geçirdiği en önemli devrimlerden biridir.

Osmanlı döneminde, eğitim kurumlarının azlığı ve Arap alfabesinin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma ' yazma oranı oldukça düşüktü. Ayrıca Türkçe'de olup Arapça'da olmayan bazı harfler (ç, g, j, p, ö, v) Arap alfabesi ile ifade edilemiyordu.

Ülkede okur-yazar sayısının arttırılması amacıyla, Türkçe'nin yapısına uygun olan yeni Türk alfabesi kabul edilmiştir. Yurdumuzun her yerinde açılan millet mekteplerinde, yeni Türk alfabesi öğretilmiş ve okur-yazar insan sayısının hızlı bir şekilde artması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen bu devrimle halkın genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Aynı dönemde Dil Devrimi ile birlikte Türkçe'nin yabancı sözcüklerden arındırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini ilk kez 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir. Böylesine önemli ve köklü bir devrimin ilk adımını atmak için Tekirdağ'ı tercih etmiş olması, elbette tesadüf değildir. Çanakkale Savaşı öncesinde Tekirdağ'da görev yapan Ata'mız, bu şehrin sakinlerini yakından tanıma imkânı bulmuştur. Tekirdağlıların yeniliklere açık, hoşgörülü ve ileri görüşlü olduklarını bilmektedir. Uzun yıllar sonra geldiği güzel şehrimizde, yeni Türk harflerini ilan ettiğinde büyük destek görmüştür.

1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928'de, Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir. Aradan geçen 90 yıl, atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur.

Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız.

Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin ilanının 90. yıl dönümünü kutluyor, Ulu Önderimiz Atatürk'ü şükran ve saygıyla anıyorum.

Kadir Albayrak

Büyükşehir Belediye Başkanı


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık