solyanreklam
sagreklam

TAŞ MEKTEP ÇALIŞTAYI RAPOR HALİNE GETİRİLECEK

TAŞ MEKTEP ÇALIŞTAYI RAPOR HALİNE GETİRİLECEK

TAŞ MEKTEP ÇALIŞTAYI RAPOR HALİNE GETİRİLECEK
  • 26 Ağustos 2017, Cumartesi 0:00

Restorasyon çalışmaları başlayan Tirilye Taş Mektep binasının geleceğe taşınması ile ilgili Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün süren çalıştay sona erdi. Çalıştayda belirtilen görüşler rapor haline getirilerek, Taş Mektep Bilim Kurulu tarafından yapılacak projeye yansıtılacak.  

1909 yılında inşası tamamlanan ve 1989 yılına kadar okul olarak kullanılan Tirilye Taş Mektep Binası restorasyon çalışmalarının başlamasının ardından Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen tarihi binanın geleceğe taşınması ile ilgili çalıştayın ikinci oturumu gerçekleştirildi. Düzenlenen çalıştayın ikinci gününde Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun yönetiminde Faruk Göksu “Kültürel Planlamada Stratejik Yaklaşımlar”, Hakan Karademir “Üst ve Alt Ölçekli Planlarda Koruma Stratejileri”, Mimar Mithat Kırayoğlu “Tirilye Kültür Mirasına Bütüncül Yaklaşım”, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu “Taş Mektep’ten UNESCO’ya” Tamer Afacan ise  “Kent Müzeciliğinde Yeni Teknikler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
SÖZEN, “TİRİLYE ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR YER”
Gerçekleşen sunumların ardından iki gün süren çalıştayın değerlendirmesini gerçekleştiren ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tirilye’nin mazeret beyan edilmeyecek, çok dikkat edilmesi gereken bir yer olduğuna vurgu yaparak kaybedecek zamanlarının olmadığının altını çizdi. Taş Mektep’te herkesin kendisine ait bir şeyler bulacağını belirten Sözen, “İyi ki bu çalıştayı yaptılar. En küçük noktayı düşünüp en büyüğünü görmemiz lazım. Tirilye kimlikli bir kenttir” dedi. Gerçekleşen bu çalışmalara herkesin katkı koyması gerektiğini belirten Sözen, “Taş Mektep ile birlikte çevresinde bulunan diğer tarihi yapıların da ayağa kaldırmamız gerekiyor. Sokakların yüzünü yıkama projesini de yapmamız gerekiyor” dedi. Başkan Türkyılmaz’a teşekkür eden Sözen, gerçekleşen çalıştayın bildirilerinin ve kitaplarının da hazırlanmasını istedi.  
 “DOMİNONUN BAŞ TAŞINA DOKUNDUK”
Tirilye’nin sokakları ile ilgili proje çalışmalarının başladığını ve yakın zamanda Tirilye halkına tanıtımlarının yapılacağını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Taş Mektep dominonun baş taşıdır. Bir dokunuş gerekiyordu. Bu dokunuşu gerçekleştirdik. Bu dokunuşla Tirilye ve Mudanya’nın tüm mahallelerinde ki tarihi yapılar bu dokunuştan yararlanacaktır” dedi. Tirilye ve Mudanya’nın tüm güzellikleriyle birlikte imrenilecek bir kent olacağının da altını çizen Türkyılmaz, çalıştaya katılanların Kurban Bayramını ve Zafer Bayramını kutlayarak sözlerini tamamladı. 
TİRİLYELİLER GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ
Çalıştayın sonunda söz alan Tirilyeliler ise Taş Mektep’in gelecekte nasıl değerlendirilmesi konusunda görüşlerini dile getirdiler. Taş Mektep’in eğitim, halka açık kültürel ve sosyal alanları ile turizme katkı vermesi görüşünde birleşen Tirilye halkı gerçekleşecek çalışmalara her zaman destek olacaklarının da altını çizdiler. Eleştiriler ile görüşlerin dile getirildiği çalıştayda, Taş Mektep Bilim Kurulu yapılan çalıştayı değerlendirerek rapor haline getirerek, çıkan sonuçları projeye yansıtacak.
 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık