POLATLI PORSUK BARAJI’NI BOŞALTIYOR

• 27 Temmuz 2018, Cuma 0:00

Eskiehirin nmzdeki aylarda ime kullanma suyu sknts ekme tehlikesi her geen gn daha da artyor.

Dn Porsuk Barajndaki durumu basn mensuplar ile birlikte yerinde inceleyen Bykehir, Odunpazar ve Tepeba Belediye Bakanlar durum karsnda adeta isyan ettiler.

Eskiehirin en byk su kayna olan ve Ktahya ili ile birlikte kullanlan Porsuk ay Barajnda azalan su seviyesi karsnda, bata DS Blge Mdrl ve Eskiehir Valilii brokrasisinde tam bir vurdum duymazlk srmektedir diyen bakanlar, konunun AKPli Eskiehir Milletvekillerini de Bakanlklar nezdinde harekete geerek Polatll sebze ekicilerinin isteine uyarak DSye Ankaradan verilen talimatla Porsuk ay suyunun vahice kullanlmasna son verilmesini salamalarn istediler.

DS Blge Mdrl ynetiminde olan Porsuk Baraj Gl Sularnn Kullanm Haklar konusunda Eskiehir Bykehir Belediyesi ile DS arasnda belirlenen anlamaya gre baraj sularnn %21i Eskiehirin ime ve kullanma suyu olarak, %36s sulama, %28i takn koruma ve %15i de enerji elde etmek iin kullanlmay arta balamaktadr. Yine ayn anlamaya gre bu su miktarnn 320 milyon metrekp olmasn ngrmtr. Mevsim nedeniyle barajdaki kullanlabilir su miktarnn 320 milyon metrekpn altnda olmas halinde barajdan sulama amal miktarda kstlama yaplmas hkm de anlamada yer almtr. Hal byleyken Orman ve Su leri Bakanl ile Sulama Birliinin kurak geecei anlalan mevsimlerde iftilerin ok su gerektiren yeil yaprakl sebzeler yerine kuru ziraate elverili ekim yapmalar uyarlarna uymamay alkanlk haline getiren Polatll ekiciler hkmet ve Ankara brokrasisine yaptklar siyasi bask ile Eskiehir DS Blge Mdrlne verdirilen talimatlarla, sulama kanallar dnda Porsukun ana yatana verilen su kapaklarn sonuna kadar atrarak baraj su seviyesinin hzla dmesine sebep olmaktadrlar. Bu durum karsnda Eskiehirlilerin ve Belediyelerin uyarlar ile ikayetleri karsnda yetkili idarecilerin Ankara basks karsnda susmalar dikkat ekicidir.

Ylda Eskiehire verilen 165 milyon metrekp su rezervinin bu yl Temmuz ay bandan itibaren gnde 1.100.000 metrekp Porsuk yatana ve oradan da Polatlya verilmektedir. Vahi sulama olarak kullanlan bu miktar her gn verilen 800.000 metrekp ile gittike artmaktadr. Dier bir deyile Polatlya Eskiehir halkn cezalandrr gibi su verilmektedir. Ayrca ime ve kullanma amal alnan suyun miktar yannda kalitesi de olduka nemlidir. Porsuk Baraj Glnn doluluk oran dtke yllardr hunharca kirletilen Porsuk Baraj Glnn tabanna daha da yaklalacak ve burada yllardr biriken ar metaller de bir problem olarak ortaya kacaktr. Bu gibi problemler ise Eskiehir halknn ime ve kullanma suyunu salkl bir ekilde tketiciye ulatrmak iin alan ESK Genel Mdrln pahal ve zor artm tekniklerini uygulamaya mecbur brakacak, ayn zamanda 2019 yln halkn susuz geirmesine sebep olacak ve Eskiehirlilerin 2019 yln susuz geirmesi sonucunu douracaktr.

SON YILLARDA PORSUK BARAJINDAK EN YKSEK DOLULUK ORANLARI

Yl

Doluluk Oran (%)

Toplam Depolanan Su Hacmi (m3)