solyanreklam
sagreklam

Nesli Tükenmekte Olan Balık Baykuşu, Büyükşehir'in Koruması Altında

Nesli Tükenmekte Olan Balık Baykuşu, Büyükşehir'in Koruması Altında

Nesli Tükenmekte Olan Balık Baykuşu, Büyükşehir'in Koruması Altında
  • 18 Haziran 2018, Pazartesi 0:00

Dünyada 50’den az sayda bulunan ve nesli tükenmekte olan Balk Baykuu, Çukurova’nn en büyük ve tek hayvan park olma özelliine sahip olan Tarsus Hayvan Park’nda koruma altnda.

Doa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüü’ne bal Adana ube Müdürlüü ekipleri tarafndan, doada yaral halde bulunarak Tarsus Hayvan Park’na getirilen ve tedavisi devam eden Balk Baykuu, iyilemeyi bekliyor.

Dünyada sadece Toroslar ‘da bulunan nadir bir tür olan Balk Baykuu, Doa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüü’ne bal Adana ube Müdürlüü ekipleri tarafndan sa kanad krk bir ekilde Tarsus Hayvan Park’na getirildi ve tedavi altna alnd.

Gece yrtc kular takm altnda yer alan baykugiller familyasndan bir bayku türü olan Balk Baykuu, Avrupa'da artk görülmezken, ülkemizde ise sadece Akdeniz Bölgesi'nin baz yerlerinde yaam mücadelesi veriyor. Dünyada sadece Toroslar ’da görülen bir tür olan Balk Baykuu’nun bir tanesi de Tarsus Hayvan Park’nda tedavi ediliyor.

Sadece Toroslar ‘da yayor

Balk Baykuu’nun dünyann ve Türkiye’nin en nadir görülen yrtc kularndan birisi olduu ve tüm Avrupa ktasnda saysnn 10’u geçmeyecei tahmin edilirken, bu tür uan için sadece Toroslarda yayor. Uzakdou, Güneydou Asya ve Toros Dalar’nda yaayan bir ku türü olan Balk Baykuu, scak iklim kökenli bir ku olduu için Türkiye’de yalnzca Toros Dalar’nn eteklerindeki yaz k scak olan vadilerde yaayabiliyor. Yakn zamana kadar Toroslardaki neslinin tükendii zannedilen Balk Baykuu, dier baykularn aksine suda avlanyor ve çounlukla balk, tatl su yengeci, kurbaa gibi canllarla besleniyor. Toroslarn etraf ormanlarla kapl vadilerinde, temiz akan nehir ve çaylarda yayor.

Biyolog Atl: “Çok endemik bir tür olan Balk Baykuu, Tarsus Hayvan Park’nda tedavi ediliyor”

Tarsus Hayvan Park’nda biyolog olarak görev yapan Altay Atl, Balk Baykuu’nun yaral bir halde Doa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüü’ne bal Adana ube Müdürlüü ekipleri tarafndan kendilerine getirildiini ve hemen tedavi altna aldklarn belirterek, “Balk Baykuu, bize Adana Doa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafndan getirildi. Sa kanadnda bir kr vard. Bunun veteriner hekimimiz tarafndan tedavisi yapld. u anda iyileme sürecinde. Çok nadir bir türdür. Dünyada ve Türkiye’de sadece ve sadece Dou Akdeniz Bölgesi’nde bulunur. Tarsus, Adana ve Çukurova’nn bu kesiminde bulunuyor. Çok endemik bir türdür. Doada da nesli tükenmek üzeredir. Bu tür de u anda Mersin Büyükehir Belediyesi Tarsus Hayvan Park’nda tedavi ediliyor ve iyiletikten sonra da doaya tekrar geri salacaz” dedi.

Balk Baykuu, tedavisi tamamlandktan sonra tekrar bulunduu ortama geri salnacak.

Balk Baykuu hakknda ksa bir bilgi…

Balk Baykuu Avrupa’daki 56 tür gündüz ve gece yrtcs arasnda üreyen popülasyonu en az olarak tahmin edilen türdür. Avrupa’daki tek popülasyonu Türkiye’dedir. Bilimsel çalmalar Balk Baykuu’nun bu 56 tür arasnda nesli tükenmeye en yakn iki türden biri olduunu göstermektedir. Avrupa’daki tek popülasyonu Türkiye’de olan Balk Baykuu, 1970-1990 yllar arasnda Avrupa’daki üreyen popülasyonunun trendi sabit ve 2003 teki tehdit statüsü sabit iken, 1990-2000 döneminde popülasyonda hzl bir düü tespit edildi. 2004 yl deerlendirmelerinde türün Avrupa’daki tehdit statüsü en vahim statü olan kritik düzeyde tehlikede olarak belirlendi. Yllardr ortalarda görülmeyen ve görüntüsü elde edilemeyen Balk Baykuu hakknda neslinin tükendiine dair görüler mevcutken, yuvalarnn bazlarnn yerleri biliniyordu ama kendilerine dair bir iz yoktu. Türkiye’de yaam alan süren 56 yrtc ku türü arasnda bulunan Balk Baykuu, yaad bilinmesine ramen 1990 ylna kadar hiç görülmedi. Bu tarihte yalnzca bir Balk Baykuu’nun görülmesinden sonra yine ortadan kayboldu ve artk nesli tükendi derken, 2004 ylnda Antalya’da objektiflere takld.

Baykugiller familyasndan bir bayku türü olan Balk Baykuu yaklak 55 cm boyutlarnda olan büyük bir kutur. Üst parçalar, krmzms kahverengidir, ayrca siyah veya koyu kahverengi çizgileri vardr. Alt parçalar kahverengimsi sar ve kahverengi çizgilidir. Boaz beyaz, gözleri sar renktir. Kulaklar çkktr, eeyler benzerdir. 1 ya da 2 yumurta brakrlar. Baka kularn eski yuvalarnda ya da kaya çatlaklarnda yaarlar. Kuluçka süreleri 38 gündür. Yavrularn tüyleri çkana kadar, yaklak 7 hafta beslerler. Geceleri gezerler. Genellikle balk ve kurbaalarla beslenirler.

 

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık