solyanreklam
sagreklam

MUDANYA’NIN 2 BİN YILLIK DEĞERİ KENT KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILACAK

MUDANYA’NIN 2 BİN YILLIK DEĞERİ KENT KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILACAK

MUDANYA’NIN 2 BİN YILLIK DEĞERİ KENT KÜLTÜRÜNE KAZANDIRILACAK
  • 08 Aralık 2017, Cuma 0:00

Mudanya Belediyesi, bundan tam iki bin yıl öncesinde Bursa’nın adını başarılı bir şekilde temsil eden şampiyon atlet Tatianos’u geleceğe taşıyor. Yaylacık mahallesinde kaidesi bulunan atletten ilham alarak geçmişle geleceği buluşturmayı hedeflediklerini belirten Başkan Hayri Türkyılmaz, “Bu değeri Mudanya’ya kazandıracak, gençlikle birlikte geleceğe koşacağız” dedi.

 

Myrleia’dan bugüne 2 bin 700 yıllık bir geçmişe sahip Mudanya’nın tarihi kimliğini gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yürüten Mudanya Belediyesi, bu kapsamda başlattığı “Tarihi Keşif” yolculuğunda bu kez Yaylacık’ta… Alman epigraf Thomas Corsten tarafından Mudanya’da yapılan araştırmalar sonucunda Yaylacık’ta önemli bir tarihi bilgiye rastlanmış, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile 2006 yılında Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla bilgiler, gün yüzüne çıkmıştı. Yaylacık’ta yapılan incelemeler sırasında mahalle kahvesinin bahçesinde, üzerinde yazıt bulunan mermer kaidedeki ifadeler, kent tarihine ilişkin önemli bilgiler veriyor. Alman epigraf Thomas Corsten’in araştırmalarında; Roma imparatoru Caligula tarafından İ.S. 1. yüzyılda babası Germanicus’un anısına kurulan “Caesareia Germanica” isimli kentten söz ediliyor. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in 2010 yılında yaptığı incelemelerde bu yerin Antik Kapanca Limanı çevresinde bulunduğu ortaya çıktı. Bu bölgede bulunan ve Yaylacık Mahallesi’ne taşınan yazıt, ismi bilinen en eski atlet olan Metrophanes’in oğlu Tatianos’tan söz ediyordu. Metrophanes’in oğlu Tatianos’a ait bilgiler veren bu mermer kaide, bundan tam iki bin yıl öncesinde Tatianos’un Bursa’yı çok büyük başarılarla temsil ettiğini anlatıyor.
“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GENÇLİK KOŞUSU”
Kent kimliğini ön plana çıkaracak çalışmalarını sürdüren Mudanya Belediyesi, kentin geçmişten gelen bu değeriyle ilgili somut bir adım atmak için kolları sıvadı. Geçmişle geleceği buluşturma hedefiyle Mudanya’nın tarihi ve kültürel değerlerini mercek altına aldıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Bu değeri, kent kültürüne kazandırmak için çalışmalarımıza başladık. Araştırmalarımızı yapıp, bu kültürü Mudanya’da yaşatacağız. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na yetiştirmeyi planladığımız bir programla gençlerimiz için bir koşu, maraton etkinliği düzenleyeceğiz. Mudanya’nın turizmin yanı sıra eğitim, yeşil alanlarının bol olduğu ve sporun özgürce yapıldığı bir kent olması için çalışıyoruz. Bunun için gerekli altyapı, güzergah çalışmalarına başladık” ifadelerini kullandı.
2 BİN YILLIK ŞAMPİYON
Tatianos’un İ.S. 1–3. yüzyıllar arasında yaşadığı tahmin ediliyor. Katıldığı yarışlardaki başarılardan dolayı Ephesos (Efes), Pergamon (Bergama), Kyzikos (Erdek), Nikomedia (İzmit), Tralleis (Aydın), Neapolis (Yenişehir) gibi antik çağın önemli kentlerinin de hemşerilik beratını alarak onursal vatandaşlığa kabul edildiği ifade ediliyor. Kent halkı, Tatianos’un bu başarılarını ödüllendirmek amacıyla adına bir stel dikmiş ve bu abide de günümüze kadar ulaşmıştır. 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık