solyanreklam
sagreklam

MUDANYA’DA “İNÖNÜ’DEN GÜNÜMÜZE DIŞ POLİTİKA” KONUŞULDU

MUDANYA’DA “İNÖNÜ’DEN GÜNÜMÜZE DIŞ POLİTİKA” KONUŞULDU

MUDANYA’DA “İNÖNÜ’DEN GÜNÜMÜZE DIŞ POLİTİKA” KONUŞULDU
  • 11 Ekim 2017, Çarşamba 0:00

Yeniden doğuşun destanı olan Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen “İnönü’den Günümüze Dış Politika” konulu söyleşi gerçekleştirildi.  Söyleşide Atatürk ve İnönü’nün gösterdiği başarı anlatılırken, günümüz dış politikası da masaya yatırıldı.

Cumhuriyete giden yolun en önemli zafer duraklarından biri olan Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlamalarının üçüncü gününde düzenlenen “İnönü’den günümüze dış politika” konulu söyleşi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Gazeteci Osman Gürçay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, 17. Dönem Amasya Milletvekili Arsan Savaş Arpacıoğlu ile 22. Dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Musta Özyurt konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşiye Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanlarından Erdem Saker ve Ekrem Barışık’ın yanı sıra belediye meclis üyeleri ve Mudanyalılar katılım gösterdi.  
“BARIŞA İLK ADIM MUDANYA’DA ATILDI”
Mudanya’da gösterdiği başarının İsmet İnönü’yü Lozan Konferansı’na götürdüğünün altını çizen Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, barışa ilk adımın Mudanya Mütarekesi ile atıldığına vurgu yaptı. Mudanya Mütarekesi’nden sonra Bursa halkının isteği üzerine Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün 17-30 Ekim 1922 tarihileri arasında Bursa’ya geldiğini anlatan Yalçınbayır, “İnönü’nün Lozan’da temsilci olması Mudanya’da kararlaştırıldı. Mudanya kazanılan zaferlerden sonra barışa açılan kapı olmuştur. Bu yaşanan olayların hiç birisi tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.
“MUDANYA DUR DEDİĞİMİZ YERDİR”
Mütareke Antlaşması için Mudanya’nın seçilme sürecini anlatan 22. Dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Özyurt, “Mudanya bizleri Avrupa ve Anadolu’dan atmak isteyen zihniyete dur dediğimiz yerdir. Anlaşmalar için İzmit ve Mudanya teklif edilmiştir. Ancak Mustafa Kemal ve arkadaşları Mudanya’yı seçmiştir” dedi. Avrupalıların ilk defa TBMM delegeleri ile masaya oturduğu yerin Mudanya olduğuna da vurgu yapan Özyurt, Yunan delegelerinin denizde beklediğini ve müzakere görüşmelerine katılmadığını hatırlattı.
“MÜTAREKE LOZAN’IN KIVILCIMIDIR”
Mudanya Mütarekesi’ni silahsız ve mermisiz kazanılan Lozan zaferinin kıvılcımı olarak nitelendiren 17. Dönem Amasya Milletvekili Arsan Savaş Arpacıoğlu ise, anlaşmalarda İngiliz delegelerinin korku içerisinde olduğunu ve bir Çanakkale Savaşı daha yaşamak istemediklerini belirtti.  95 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlılığını ve azmini ortaya koyduğunu anlatan Arpacıoğlu, Atatürk her zaman milletin egemenliğini ön planda tuttuğuna vurgu yaptı. Söyleşi sonunda Mudanya Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Esen ve Erdal Aktuğ konuşmacılara teşekkür ederek, çeşitli hediyeler takdim etti.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık