solyanreklam
sagreklam

Mersin'de Doğayı Uğur Böcekleri Koruyacak

Mersin'de Doğayı Uğur Böcekleri Koruyacak

Mersin'de Doğayı Uğur Böcekleri Koruyacak
  • 23 Mayıs 2018, Çarşamba 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi akll çevre vizyonu ile hareket ederek doaya dost, kendi kendine yetebilen yaam alanlar oluturmak için harekete geçti. Büyükehir bu amaçla park ve bahçelerdeki kültür bitkilerinde yer alan organizmalar kimyasal yollarla deil doal yöntem olan biyolojik mücadele yöntemini, uur böcei ve insanlara zararsz predatör böcekleri doaya brakarak balatt.

Kültür bitkilerinde ürün kayplarna neden olan birçok zararl organizma ve zararl böceklerin yapt tahribatlar önlemek amacyla çalmalar yapan Mersin Büyükehir Belediyesi, doaya zarar veren kimyasal ilaçlarn yerine entegre mücadele çerçevesinde zararl organizmalarla mücadelede doann ekolojik yapsn koruyan bir yöntem olan Biyolojik Mücadele yöntemi uygulamaya balad.

Salnm pilot bölgelerde gerçekletirildi

Bir süre önce çalmalarna balanlan proje kapsamnda pilot bölge olarak belirlenen Tarsus Kültür Park ve Mersin Kültür Park’ta bitkiler üzerindeki zararl ve faydal böcek popülasyonlarnn inceleme çalmasn gerçekletirilmiti. ncelemelerin tamamlanmasnn ardndan pilot iki bölgede de uur böcei ve insan salna zararsz predatör böceklerin salnm gerçekletirildi.

Parklar ve yeil alanlar kimyasal ilaçlarla deil doal mücadele yöntemleri ile koruma altna alarak doal yaam korumay hedefleyen Büyükehir Belediyesi, baharn gelii ile birlikte Tarsus Kültür Park ve Mersin Kültür Park’nda belli noktalara uur böcei ve insanlara hiçbir zarar olmayan Chrysoperia Carnea, Aenasius Arizonensis, Chilocorus Bipustulatus,  Aphidius Colemani ve Orius  Niger adndaki 5 farkl türdeki predatör böcekleri brakt.

Doay uur böcekleri koruyacak

Büyükehir, canllarn uyum ve denge içerisinde varlklarn sürdürmelerini salayabilmek adna park ve bahçelerdeki kültür bitkilerinde yer alan zararl organizmalar tamamen yok etmeden ve doann dengesini bozmadan uur böcekleri ile koruma altna alyor.

Tarm Bakanl’na bal Biyolojik Mücadele Aratrma Enstitüsü Müdürlüü, Biyolojik Mücadele biriminde görevli Ziraat Yüksek Mühendisleri ile Mersin Büyükehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Bakanl’na bal ilgili teknik personel tarafndan yaplan salnm belirli aralklarla ilkim ve böceklerin durumuna göre gerçekleecek.

Proje sayesinde Mersin parklar ve yeil alanlar biyolojik mücadele yöntemi ile korunurken, çocuklar ve her yatan insan kimyasal ilacn olmad bir havay soluyacak.

“Çocuklar ilaçsz, temiz hava soluyabilecek”

Biyolojik Mücadele Aratrma Enstitüsü Müdürlüü Biyolojik Mücadele Bölüm Bakan ziraat yüksek mühendisi Ferda Yarpuzlu, “Enstitümüz ve Mersin Büyükehir Belediyesi arasnda bir anlama yapld. Park ve bahçelere faydal böcek salm yapacaz. Bu yöntemle kimyasal ilaç kullanm azaltlacak veya tamamen yok edilecek. Bu amaçla iklim ve böceklerin durumuna göre farkl tarihlerde salnm yapacaz. Bu ikinci salmmz. Bir sonraki salm Haziran aynda düünüyoruz. Farkl türlerde predatörlerimizi ve uur böceini salarak ilaç yerine biyolojik mücadele yaparak özellikle parklarda çocuklarn dolat yerlerde ilaçsz temiz hava soluyarak oynayabilecekler. nsanlarmz gelecek ve parklarda rahat rahat oturacak. Çevre kirlenmeden salkl bir ekilde zaman geçirebilecekler” dedi.

Biyolojik mücadele yöntemi nedir?

Zararl organizmalarla mücadele yöntemlerinden biri olan biyolojik mücadele yöntemi, çevre, insan ve hayvan salna duyarl bir mücadele yöntemi olup en basit haliyle ’kültür bitkilerinde ürün kayplarna neden olan zararl mücadelede doal dümanlarn insanlar tarafndan kullanlmas’ olarak tarif ediliyor. Dier mücadele yöntemlerinde olduu gibi biyolojik mücadelede de hedef, zararl organizmay tamamen ortadan kaldrmak deil, zararl popülasyonlarn ekonomik zarar eiinin altnda tutarak ekolojik dengeye katk sunmak.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık