solyanreklam
sagreklam

Köşekbükü Değer Kazandı

Köşekbükü Değer Kazandı

Köşekbükü Değer Kazandı
  • 23 Temmuz 2018, Pazartesi 0:00

Köekbükü Deer Kazand

 

Astm Maaras hayran brakyor

 

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n bakanln yapt Mersin ve Çevresi Turizm Altyap Hizmet Birlii’nin (METAB) katklaryla bulunduu atl vaziyetten kurtarlan Anamur’un Köekbükü (Astm) Maaras yeni yüzüyle dikkat çekerken, maarann eski halini bilenler, yeni hali karsnda aknlklarn gizleyemiyor.

 

Köekbükü yeniden canland

 

Mersin’in Anamur ilçesi Ovaba Mahallesi’nde yer alan ve 6 Austos 2012 tarihinde balayan orman yangn nedeniyle çevresi tamamen yanan ve halk arasnda Astm Maaras olarak bilinen Köekbükü Maaras, yllardr atl vaziyette kaderine terkedilmiti.

 

Ancak Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n birlik bakanln yapt Mersin ve Çevresi Turizm Altyap Hizmet Birlii (METAB) kararyla atl vaziyette bulunan, tarihi ve turistik deeri ile Anamur’un deerine deer katan maarann restore edilmesi için METAB tarafndan 500 bin TL’lik kaynak saland. lçe belediyesinin de destekleri ile Köekbükü Maaras, kilometrelerce yeni yol yapm, çevre düzenlemesi, tesis içinin restore edilmesi (Ta yol) ve aydnlatma çalmalarnn ardndan yeni görüntüsü ile ksa sürede dikkat çekmeyi baard.

 

Verilen destekler ve yürütülen çalmalarn ardndan bölge halknn ilgisini yeniden kazanan Köekbükü Maaras, gece-gündüz demeden yaz ve k aylarnda maarann methini duyan misafirlerini Anamur’a yakan görüntüsü ile karlyor.

 

“Önceden yolu bile yoktu”

 

Köekbükü Maaras’nn bulunduu bölgede yöresel ürün sat yapan ve gerçekletirilen düzenlemeler ile maarann yeni batan yaratldn aktaran Halil Osman “Buras zamannda buras insanlarn develerle yaylaya gidip gelirken kullandklar yermi. Antik çaa dayanan rivayetler de var ama buray bir çobann bulduu söyleniyor. Çoban kazara bu maaray buluyor. Bu maarada farkl elementler var ve bu elementler maara içerisinde sarktlarla yere süzülüyor, oluan tepkime ile de ortaya farkl bir gaz çkyor. Yine rivayetlere göre bu gazlar da astm gibi hastalklara iyi geliyor. Buraya gidip gelenler de burasnn hastalklarna iyi geldiini söylüyor. Büyükehir Belediyesi ile ilçe belediyesi buray yeni batan yapm. Yollar, çevre düzenlemesi, restorasyon yaplm. imdi buraya geldiiniz yol önceden yoktu. Maarann giri ksmna ta yol yapld. Burhanettin bakanmz da geldikleri zaman bu yolu severek yürür. Mehurdur bu yol, turistler çok fotoraf çekinir. Daha önceden bu ta yol bile yoktu. Özellikle Anamur’un yerlisi bile çocukken gelmi buraya. Ama imdi gelip yeni halini görünce çok beeniyorlar. Yllardr gidip gelen turistler de burann son halini görünce hayretle karlyor. Önceden maarann kapsnda bir demir varm, maaraya giri için gidip muhtar bulup çarmalar gerekiyormu. Bir de burada çkan yangnda bölge neredeyse tamamen yok olmu. Çok zarar görmü. Ama yaplan çalmayla buras eskisinden çok daha güzel ekilde hizmet veriyor. Emei geçenlerden Allah raz olsun” dedi.

Anamur’da ormanlk alan içerisinde yer alan Köekbükü Maaras, Roma Kral Antiochus’un kz Anna’nn astm hastaln iyiletirdii rivayeti ile 'Astm Maaras' olarak anlmaya balam. Düzenli olarak her defasnda 4'er saatlik zaman dilimleri içinde maarada kalmak artyla astml hastalarn ifa bulduu iddia edilen maara, 500 metreyi bulan bir derinlii, 18 derece sabit scaklk, yüzde 85 nem ve 162 milibar basnçla bölgede ei bulunmayan bir yapya sahip. Ayrca metrelerce büyüklükteki sarkt ve dikitleri ile dikkat çeken maara içi, üç ayr bölümden oluuyor ve yaplan düzenlemeler ile maarann içinde her bölüm merdivenler sayesinde güvenli ekilde gezilebiliyor.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık