solyanreklam
sagreklam

Karabekir ''Cumhuriyeti'' Konuştu

Karabekir ''Cumhuriyeti'' Konuştu

Karabekir ''Cumhuriyeti'' Konuştu
  • 20 Mart 2018, Salı 0:00

Kazm Karabekir’in Kz Timsal Karabekir Mersin’de

Kurtulu Sava’n balatan komutanlarmzdan birisi olan ve "Alçtepe Kahraman" unvan ile Türkiye tarihine yön veren kahramanlarmz arasnda yer alan Dou Cephesi Komutan General Kazm Karabekir’in kz Timsal Karabekir ‘Cumhuriyet’ konulu konferans verdi.

Kongre ve Sergi Saray’nda gerçekletirilen konferansa Mersin Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hikmet Koç, KKTC Kültür ve Eitim Ataesi Yusuf nanrolu, Muharip Gaziler Dernei Mersin ube Bakan Kemal Cndz, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n fahri sanat danman Kudret Ünal, örenciler ve çok sayda Mersinli katld.

Kazm Karabekir Vakf’nn ambleminin renkleri olan sar, krmz ve yeilin Türklerin Orta Asya’dan getirdii öz renkler olduunu söyleyerek sözlerine balayan Timsal Karabekir, Atatürk’ü, Cumhuriyet’i ve babas Kazm Karabekir’i anlatrken duygusal anlar yaad. Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazm Karabekir Paa, Refet Bele ve Rauf Orbay’n Kurtulu Sava yllarndan fotoraflarn paylaarak Çanakkale Sava, Büyük Taarruz,  Amasya Genelgesi, Kars ve Erzurum’un kurtuluu, Gümrü, Kars, Moskova antlamalar ve Kazm Karabekir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakan olduu dönemleri anlatt.

“Allah Türk’ün kurtuluu için ilahi bir kadro göndermi”

Kurtulu Sava yllarnda Anadolu’ya çkan ilk belilerden bahsederek, bugünkü nesillerin rahat yaayabilmesi için binlerce insann Kurtulu Sava’nda ehit ve gazi olduunu, ülke olarak birçok bedel ödediimizi söyleyen Karabekir,  “Allah gerçekten Türk’ün kurtulmasn istemi ki bu ilahi kadroyu göndermi. Anadolu’ya ilk çkan be inanm yürek; Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazm Karabekir Paa, Refet Bele ve Rauf Orbay... Rahmetli Tarihçi Cemal Kutay onlara bei bir yerde altnlar derdi” dedi.

“Nusrat’n içerisine girdiiniz zaman telsiz konumalarn yüreinizle dinleyebiliyorsunuz”

Konferansta Nusrat Mayn gemisinin fotoraflarna da yer veren Karabekir, Nusrat’ jilet olmaktan kurtararak müze haline getiren Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a teekkür ederek, “Konferansa gittiim yerlerde Nusrat mayn gemisinin nerede olduunu soruyorum, pek kimseden yant çkmyor. Ben yüreimde minnetle deerli Büyükehir Belediye Bakanmza Nusrat’ denizin dibinden çkarp, müze haline getirdii için çok teekkür ediyorum. Nusrat’n içerisine girdiiniz zaman telsiz konumalarn yüreinizle dinleyebiliyorsunuz. Nusrat mayn gemisi sabaha kadar maynlad Çanakkale’ye gelip çarpan her zrhl ya batyor ya kaçyor. Dünyaya haykryoruz ‘Çanakkale geçilmez’. Çanakkale Sava’nn dünya tarihinde bir benzeri daha yok. Sizden ricam knalarda, düünlerde ‘Hey on beli’ türküsünde oynamayn. Çünkü o türkü Çanakkale Sava’na giden yiitleri anlatyor   ” eklinde konutu.

Karabekir Paann albümünden çok özel fotoraflar paylaan Timsal Karabekir, Kurtulu Sava yllarnda birçok zorluun yaandndan, Douda asl mezalimin Ermenilere deil Türklere yapldn babas Kâzm Karabekir’in, “O kadar yaklatm ki Erzurum’a insanlar beni karlyor. Dilerini görecek yaknlktaym. nsanlar beni gülerek karlyor. Biraz daha yaklatmz zaman dehetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafndan canl canl kaza oturtulmutu. Izdraptan kaslmt çeneleri. Allah benim gözümün gördüklerini dünya üzerinde hiçbir göze göstermesin. te bizim canlarmz bizim topraklarmzda böyle can verdiler ” sözüyle aktard. Karabekir, tüm aratrmalara ramen Türkiye topraklarnda toplu Ermeni mezarna rastlanmadn da sözlerine ekledi.

“Yetimler babas, kahraman Kâzm Karabekir Paa Hazretleri”

Karabekir, babasnn Sarkam`ta yetim kalm 4 bin erkek ve 2 bin kz çocuunu himayesine alarak eitimlerini üstlendiini söylerken, Babasn Mekke`de koleradan kaybettii için küçük yalarda yetim kalan paann bu konuda hassas davrandn söyledi. Timsal Karabekir, babasnn ilgilendii yetim çocuklarn tiyatro oynarken, müzik örenirken, asker kaputu dikerken, jimnastik yaparken, ilaç hazrlarken ve sedye tarken çekilmi çok sayda fotorafn vatandalarla paylat.

Ayrca Kazm Karabekir’e Trabzon'daki Ermeni Yetimleri Okulu tarafndan verilen bir fotoraftan bahseden Timsal Karabekir, bu fotorafn altnda “Yetimler babas, kahraman Kâzm Karabekir Paa Hazretleri / Trabzon Ermeni Yetimleri tarafndan 9 Eylül 1919..” yazdn söyleyerek, Türklere, Ermeniler konusunda atlmaya çallan iftiralara kar bal bana tokat gibi bir cevap olduunu dile getirdi.

Kazm Karabekir'in geçmi olaylar deerlendirirken belirttii, "Yanl bilgi felaket kaynadr" sözüne vurgu yaparak gençlere öütler veren Timsal Karabekir, Kazm Karabekir'in 1919 ylnda ta plaa çektirmi olduu "Türk Ylmaz" ve "Hür Vatan" isimli marlar dinleterek konferans bitirdi.

Konferansn sonunda vatandalarla hatra fotoraf çektiren Timsal Karabekir’e Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Hikmet Koç, Olba Mozaii ve çiçek takdim etti.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık