solyanreklam
sagreklam

Kara Çadırın Kara Yörükleri Büyükşehir?le Aydınlanıyor

Kara Çadırın Kara Yörükleri Büyükşehir?le Aydınlanıyor

Kara Çadırın Kara Yörükleri Büyükşehir?le Aydınlanıyor
  • 01 Ocak 1970, Perşembe 2:00

Yörükler Büyükehir’den elektrik alyor

Mersin Büyükehir Belediyesi, ‘Kl Çadr Aydnlanyor Projesi’ ile Orta Asya’dan çkp Türkiye’ye yerleen ve Türk kültürünü devam ettiren Mersin Yörükleri’ne sahip çkmaya devam ediyor. Datlan güne panelleri sayesinde binlerce metre rakmda kendi elektriini üreten Yörükler daha kolay bir hayata adm atarken, kara çadrlar da bu proje sayesinde a kavuuyor.

Yörük bakandan yörüklere özel hizmet

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gidip, Toros Dalar'na baknz, eer orada bir tek Yörük çadr görürseniz ve o çadrda bir duman tütüyorsa, unu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözlerinden hareketle Yörük çadrlarndaki dumann ebediyete kadar sürmesi için çalmalarn ara vermeden sürdüren Mersin Büyükehir Belediyesi, Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl araclyla hayata geçirdii ‘Kl Çadr Aydnlanyor’ projesi ile Yörüklere k oldu.

Mersin genelinde 151 Yörük ailesine datlan güne panelleri ile artk Yörüklerin de yüksek yaam standartlarna adm attn ifade eden Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, “Yörük kültürüne uzak deiliz. Ben de bir Yörüüm. O yüzden Yörük vatandalarmza biz de sizlerden biriyiz dedik ve harekete geçtik. Yörük olduumuz için de Yörüklere öncelik verdik. Yol açtk, su götürdük, çeitli destekleme projeleriyle Yörük kültürünün sürmesi için mücadele ettik. Son olarak da Gülnar’da 30, Anamur’da 17, Bozyaz’da 4, Aydnck’ta 10, Silifke’de 41 ve Mut’ta 49 Yörük ailesine güne panelleri dattk. imdi Yörüklerimiz kendi elektriini üretiyor, kara çadrlar bu elektrikle aydnlanyor ve Yörüklerimiz binlerce metre yüksekte televizyon bile izleyerek gündemden haberdar olabiliyor. Datmn gerçekletirdiimiz paneller gün içerisinde 12 saat aydnlatma, 5 saat televizyon ve 1 saat telefon arjna yetebiliyor. Artk, bugüne kadar hizmet görmese de vatanna, milletine, bayrana bal, devlet ve millete zeval gelmemesi için her daim duasn eksik etmeyen, çalkan ve üretken yapsyla Toros dalarn bekleyerek Yörük kültürünü nesilden nesile tayan vatandalarmza da artk hizmet gidiyor. Bizler görevde olduumuz sürece de Aziz Atatürk’ün üstün öngörüsü ile ifade ettii Yörük çadrlarndaki dumann ebediyete kadar tütebilmesi için mücadelemizi sürdüreceiz” diye konutu.

Yörükler artk “Dünyadan da Konya’dan da” haberdar

Büyükehir Belediyesi’nin ‘Kl Çadr Aydnlanyor Projesi’nden faydalanan Silifke’nin Saraydn Mahallesi’nden Esat Belen, “Biz burada yer kiralyoruz, yaz-k küçükba hayvan yetitiricilii ile urayoruz. Yln tamam çadrlarda yayoruz. Senede 3 kere göç yaparz. Yaylalarda belli bölgelere göç ederiz, yln 12 aynda da çadrlarda yaarz. Elbette zor bir hayat ama geçimimizi bu ekilde salyoruz. Büyükehir Belediyesi de bizlerin hayatn kolaylatrmak için hizmetler veriyor. Çadrlarmzn aydnlanmas ve elektrik ihtiyacmzn karlanmas için bizlere güne paneli dattlar. Bu paneller sayesinde elektrik üretiyoruz. Bu projenin çadrlarmza gelmesiyle mz oldu. Önceden de aydnlatmalar kullanyorduk ama bu kadar iyi olmuyordu. imdi bu elektrii aydnlatmada, televizyonda, telefonlarmzn arjnda kullanabiliyoruz. Bizleri kilometrelerce uzaktan düünen bir belediye bakanmz var. Sayn Burhanettin Kocamaz ve ekibine çok teekkür ederiz. Gerçekten çok çalyorlar ve özellikle biz hayvanclkla uraan vatandalara çok yardmc oluyorlar. Allah raz olsun” dedi.

Yllardr kl çadrlarda hayatlarna devam ettiklerini ancak bu proje ile artk dünyadan haberdar olduklarn anlatan Yörük Kerime Belen ise “Keçi güderiz baka bir iimiz yok. Gelen olursa görürüz olmazsa kendi kendimize hayatmz sürdürüp gideriz. Büyükehir Belediyesi bizlere elektrik üreten paneller verdi. Bu proje sayesinde dünyadan da Konya’dan da haberimiz oluyor artk. Çadrmzda otururken televizyon izleyebiliyoruz. Nerede ne varsa artk haberimiz oluyor. Sa olsunlar, var olsunlar. Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a çok teekkür ederiz. Allah ne murad varsa versin” sözleriyle projede emei geçenlere teekkürlerini iletti.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık