KAMUOYUNUN DİKKATİNE

• 31 Temmuz 2018, Salı 0:00

27 Temmuzda, Eskiehir Bykehir Belediye Bakan, Tepeba Belediye Bakan ve Odunpazar Belediye Bakanlar Eskiehirli yerel gazetecilere; Porsuk Baraj Glnn hemen yannda yapt ortak aklamada, barajdaki su seviyesinde yaanan olumsuzluklara dikkat ekerek, alnmas gereken nlemlerle ilgili eitli uyarlarda bulunmulard.

Bakanlarn yaanabilecek muhtemel olumsuzluklar ncesinde yetkilileri uyarmak amacyla yaptklar aklamalar, her zaman olduu gibi yetkili ve sorumlu kurulularca amacndan saptrlmtr.

nce iktidarn yerel yneticileri, hemen sonrasnda da konunun muhatab olan Devlet Su leri Genel Mdrl, uyar grevini yerine getiren belediyemizin baraj blgesinde, somut grntler nnde birlikte yaptklar aklamalara karlk, mesnetsiz ve ilgisiz, gerek d, elikilerle dolu bir cevab medyaya servis etmitir.

Deerli kamuoyu;

DS Genel Mdrlnden yaplan yazl aklamada, Porsuk Barajnn ncelikli amacnn Eskiehirin su ihtiyacnn karlanmas olduu aka belirtilmitir.

Yine cevabi yaznn devamnda, 2018 ylnn kurak geecei ve barajn su durumunun ve su kullanmnn srekli kontrol altnda tutulmas gerektii, bunun da ilgili kurumlara (Ankara ve Eskiehir Valilikleri, ile kaymakamlklar, ilgili tarm rgtlerine) bildirildii ve bylece (sanki yapacaklar baka bir i kalmam gibi) grevlerini yapm olduklar ima edilmektedir.

Ayrca DS tarafndan yaplan yazl aklamada, bu yln sonunda Porsuk Barajndaki doluluk orannn yzde 25-27 seviyesine inecei bilgisi de verilerek, susuzlukla ilgili tehlikenin alt izilerek Belediye Bakanlarmzn aklamalar dorulanmtr.

Bu aklama bile, ehir ebekemizin tek ime ve kullanma su rezervi olan Porsuk Barajndaki su seviyesi ve kullanm konusunda grlen olumsuzluklar giderecek tedbirlerin DS tarafndan ivedilikle alnmasn zorunlu klmaktadr. Eskiehir belediyeleri olarak, yaplan aklamadaki ama, Polatll iftiler dahil, hibir kesimi ya da kurumu nedensiz yere sulamak ya da halkmz nazarnda bu kesim ve kurumlarla ilgili olumsuz intiba brakma gayreti deildir. Ama, yln kurak geecei bilgisinden hareketle, ksa vadede hem baraj suyundan yaplan datm prosedrne harfiyen uyulmasnn gereklilii ve kurakln devam halinde, (kent nfusunun hzla arttn da gz nne alarak) devletin Eskiehir ve Polatlnn ihtiyacn karlayacak yeni su yatrmlarnn hkmete bir an nce yapmas gerektiine iaret etmektir.

Sayn kamuoyu,

DS Genel Mdrl, bilindii gibi Orman ve Su leri Bakanlna bal bir kamu kurumudur. Bu kurumlarda, Sayn Bakann dndaki isimlerin tm kamu grevlisidir. Bir kamu grevlisinin, bir bykehrin belediye bakan ve merkez ile bakanlarnn yapt uyar ve aklamalarn maniplatif ya da kamuoyunu yanl bilgilendirme amal olduu eklinde deerlendirmeye ve bunlar kamuoyu ile paylamaya hak, yetki ve sorumluluu yoktur. Bu nedenle DS tarafndan yaplan bu aklama aka yetki, hak ve sorumluluk amdr. Onlarn gerek grevi: ehrin muhtemel su skntsna kar alacaklar tedbirleri halka duyurmak ve Sayn Bakana bundan byle yaplmas gereken kkl zmleri, doru ekilde bildirmektir.

Yaplan aklamann bizce en ackl ve dnlmesi gereken ksm ise, Ilca Baraj ile ilgili szlerdir. DS Genel Mdrlnn aklamasnda, Bykehir Belediyesinin kendi imkanlar ile yapt ve AKPli siyasetilerin yllardr engelledii Aa Ilca Barajnda amasz bir ekilde su tutulduu gibi, inanlmas gerekten imkansz bir yorum yaplmtr. Kamu kurumu olan DS yetkililerinin bu ynde bir gr bildirmesinin, siyasi bask dnda bir gerekesi olabileceini dnmek bile olanakszdr.
Btn Eskiehirlilerin bildii gibi Aa Ilca Baraj, toprakta kaybolarak giden Trkmenda kaynakl sularn, biriktirilerek, Eskiehirdeki ime ve kullanma su depolarna getirilip, oradan ehir ebekesi suyuna kartrlmak iin yaplmtr. Bylece Porsuk Barajndan ebekeye verilen ac ve tatsz suyun, nmzdeki dnemde, musluktan iilebilen su olarak akmasnn salanmas amacn tamaktadr. Su amasz bir ekilde tutulmamaktadr. Yine ayn ekilde, Ilca Barajnda su tutulmasnn Porsuk Baraj Glndeki su miktarn olumsuz etkiledii, azaltt eklindeki mantksz bir aklama da, Kalabak suyu kalitesindeki bu tatl suyun Porsuk suyuna kartrlarak tarmsal sulama amal kullanlmasn savunmak demektir ki, bunun da akla uygun hi bir yn yoktur.

Aa Ilca Barajnn yapm aamasnda Belediyemize kartlan glkler Eskiehir kamuoyunun bilgisi dhilindedir. Belediyemiz tm siyasi amal engellemelere karn, sekiz yl sren byk emek ve hukuki mcadele sonucu Aa Ilca Gletini kendi imknlaryla ina etmitir. Nihayet Bykehir Belediyemiz iki ay nce hukuki sreci de kazanm ve mahkemenin verdii kamu yarar vardr karar ile barajda su tutma ilemini srdrmtr. Bu konuda henz aklamadmz baz gerekleri de imdilik sakl tutuyoruz.