solyanreklam
sagreklam

Haydar Aliyev 95. Doğum Gününde Tarsus'ta Anıldı

Haydar Aliyev 95. Doğum Gününde Tarsus'ta Anıldı

Haydar Aliyev 95. Doğum Gününde Tarsus'ta Anıldı
  • 04 Mayıs 2018, Cuma 0:00

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediyesi tarafndan düzenlenen Haydar Aliyev’in doumunun 95. yl dönümü kutlama programna katld.

Kutlama program, küçük çocuklarn Kafkas Dans yapmasyla balarken, sayg duruunun ardndan Azerbaycan Milli Mar ve stiklal Mar’nn okunmas ile devam etti. Tarsus ilçesi Haydar Aliyev Park’nda düzenlenen programa Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Bakan evket Can, Hatai Valisi Razim Memmedov, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar brahim, Hatai Milletvekili Hüseynbala Mirelemov, Hatai Belediye Bakan Aliyar Aliyev, Vali Yardmcs manov Penah Ebulfezolu, Tarsus lçe Bakan Erturul Bodur ile çok sayda vatanda katld.

“Haydar Aliyev’in en büyük miras tam bamsz Azerbaycan Devleti’dir”

20. yüzyldan 21. yüzyla geçi sürecinde çamza damgasn vuran nadir ahsiyetlerden biri olan Merhum Haydar Aliyev’in deha seviyesinde bir devlet ve siyaset adam olduunu vurgulayarak konumasna balayan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, “Türkiye-Azerbaycan ilikilerini ‘ki devlet, bir millet’ sözüyle veciz bir ekilde ifade eden Merhum Haydar Ayilev’in 3’ü resmi, 2’si gayri-resmi, 15’i çalma gezisi olmak üzere tam 20 kez ülkemizi ziyaret etmesi, ülkemize verdii önemin en net göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduu 1923’ün 10 Mays’nda Nahcivan’da dünyaya gelen, 12 Aralk 2003 tarihinde Hakk’n rahmetine kavuan Merhum Haydar Aliyev’in en büyük miras üphesiz ki tam bamsz Azerbaycan Devleti’dir” dedi.

“Aliyev, ‘Tek Millet, ki Devlet’ iarnn mimardr”

1991’de bamszln ilan eden Azerbaycan’n bana 1993’de geçen Haydar Aliyev’in büyük liderlii sayesinde Azerbaycan’da önce iç istikrarn salandn, ardndan da d politikada dengeli ve aamal bir program ile hareket edildiini vurgulayan Bakan Kocamaz,

“Onun balatt, olu lham Aliyev’in baaryla devam ettirdii bu denge politikas, hedeflerine bir bir ulaarak istikrar sembolü Azerbaycan’n vücut bulmasn salamtr. Azerbaycan bölgesinde önem verilen ve bölgesel planlarda dikkate alnan bir ülke konumuna bu sayede kavumutur. Petrol ve doalgaz gibi enerji kaynaklarn, milli kalknmay salamak kadar d politikada da etkin bir ekilde kullanan Merhum Haydar Aliyev, siyasi, ekonomik ve askeri güçle desteklenen istikrarl Azerbaycan’n temellerini atmtr. Türkiye-Azerbaycan ilikilerinin karlkl stratejik ortaklk anlay ile gelimesinde etkin rol oynayan Merhum Aliyev, iki ülke arasnda ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik balamndaki sk ibirliinin ifadesi olan ‘Tek millet, iki devlet’ iarnn mimardr” eklinde konutu.

Merhum Haydar Aliyev’in Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’e büyük sayg ve muhabbet beslediini sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Atatürk’ü Türk dünyasnn tarih boyunca çkard en büyük lider olarak nitelendirilen Haydar Aliyev, bamsz bir devlet kurmaktan çok onu yaatmann önemli olduunu vurgulayarak Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük önem verdiini ortaya koymutur. Merhum Aliyev’in liderliinde Atatürk’ün izlerini gösteren önemli admlarndan biri de dil alanndadr. Atatürk’ün Latin alfabesine verdii önemi her zaman gündeme getiren Merhum Aliyev, 2001 ylnda Kiril alfabesinin kaldrlmasna öncülük ederek Latin alfabesinin kabulünü salamtr. ki toplumu bir arada tutan en önemli köprülerden biri olan Latin alfabesinin kabul ediliiyle iki ülke arasndaki kültür ve kardelik balar daha da güçlenmitir” diye belirtti.

Memmedov: “Çetin günlerimizde de birbirimizin yanndayz”

Tarsus’a karde ülke Azerbaycan’dan selamlar getirdiini belirten Hatai Valisi Razim Memmedov Atatürk’ün ‘Azerbaycan'n Sevinci Bizim Sevincimiz, Kederi Bizim Kederimizdir!’ sözünü vurgulayarak konumasna balad. Memmedov, “Bizler çetin günlerimizde de, sevinçli günlerimizde de birbirimizin yanndayz. Artk 11 yldr Hatai ile Tarsus’un kardelik münasebetleri devam ediyor. Ulu Önder Haydar Aliyev’i büyük bir kalabalk ile bugün doum gününde anyoruz” diye konutu.

Hazar brahim: “Güçlü Türk Dünyas her birimizin amac olmaldr”

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar brahim Tarsus’ta Haydar Aliyev’in bir heykelinin bulunmasndan dolay duyduu mutluluu dile getirerek, “Bugünkü Azerbaycan Haydar Aliyev’in emeinin bir eseridir.  Bugün gördüümüz güçlü Azerbaycan, Türkiye’nin yannda olan ve her zaman birlikte ileriye giden bir ülkedir. Haydar Aliyev’in felsefesi, ileri ve düünceleri bugün dahi yaatlmaktadr. Güçlü Azerbaycan, güçlü Türkiye ve güçlü Türk Dünyas her birimizin amac olmaldr” dedi.

Can: “Bizlerin acs ve neesi her zaman birdir”

Konumasnda Türkiye’nin Azerbaycan ile dünden bugüne hep karde olarak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini vurgulayan Tarsus Belediye bakan evket Can “Bizlerin acs ve neesi her zaman bir ve ortak oldu. Çünkü biz bir millet, iki devletiz. Azerbaycan’n sevinci sevincimiz, üzüntüsü kederimiz olmutur. Bu kardeliin, olumasnda çok büyük emei olan Azerbaycan’n unutulmaz Cumhurbakan Sayn Haydar Aliyev’ in doum gününü siz deerli dostlarmzla kutlamak bize ayr bir mutluluk veriyor. Gelecekte Türkiye–Azerbaycan ilikilerinin artarak devam etmesi, ekonomik, bilimsel ve siyasal alanda yaplacak karlkl anlamalarla tam bir uyum içerisinde gelecee güvenle bakan, güçlerin birletirildii, her iki devlet halknn daha da kaynat günlerin bir an önce gelmesi dileklerimle hepinize sayg ve sevgilerimi sunuyorum” ifadelerini kulland.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık