solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir’in Kazılara Verdiği Destek, Tarihi Aydınlatıyor

Büyükşehir’in Kazılara Verdiği Destek, Tarihi Aydınlatıyor

Büyükşehir’in Kazılara Verdiği Destek, Tarihi Aydınlatıyor
  • 20 Temmuz 2018, Cuma 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi, kültürel miras koruma bilinci içerisinde hareket ederek, 2018 ylnda sürdürülen arkeolojik kaz ve yüzey aratrma çalmalarna toplam 630 bin TL maddi destek salad.

Tarihi çalardan günümüze kadar tanan arkeolojik deerlerin Mersin´e kazandrlmasna destek olmak amacyla 2018 yl içerisinde sürdürülen 11 farkl kaz noktasna toplam 630 bin TL maddi destek veren Büyükehir Belediyesi sayesinde, tarih günna çkmaya devam ediyor.

Göreve geldii günden bu yana tarihi kazlar destekleyen ve arkeolojik deerlerin gün yüzüne çkmasna vesile olan Büyükehir Belediyesi’nin 2014 ylndan bu yana kazlara verdii maddi destek toplam 2 milyon 664 bin TL’yi buldu. Verdii maddi desteklerle tarihi deerlerin binlerce yllk dokusunun korunmasn ve ortaya çkarlmasn salayan Büyükehir Belediyesi, 2018 ylnda 3 yeni noktaya daha maddi katk sunmaya balad.

3 farkl noktaya daha destek verilmeye baland

Büyükehir Belediyesi bu yl Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüü kazsna 75 bin TL, Silifke Kalesi kazs ve restorasyon çalmalarna da 100 bin TL maddi destek salarken, Erdemli, Aya´ta bulunan Elaiussa Sebaste kaz çalmalarna ise 75 bin TL maddi destek verdi. Anemurium Antik Kenti´nde devam eden rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalmalarna 40 bin TL destek sunan Büyükehir Belediyesi, Mezitli lçesi Viranehir Mahallesi´nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini tayan Soli Pompeiopolis Antik Kenti´nde sürdürülen kazlara 150 bin TL ve Silifke lçesi´ne bal Uzuncaburç beldesinin dousunda bulunan Olba Antik Kenti´ndeki arkeolojik kazlara da 75 bin TL maddi destek verdi. Erdemli ve Silifke ilçeleriyle, bunlarn mahallelerini kapsayan ve Olba Territoriumu olarak da adlandrlan alandaki Antik Dönem Yerleimleri Yüzey Aratrmalarna 40 bin TL destek salayan Büyükehir Belediyesi, Tarsus ilçesinde sürdürülen hinterland çalmalarna da 15 bin TL maddi destek verdi.  Ayrca Büyükehir Belediyesi bu yl ilk defa 3 farkl noktada da devam eden kaz çalmalarn desteklemeye balad. Bunlardan Uzuncaburç Antik Kenti kazsna 30 bin TL, Duatepe Türbe Temizlii ve konservasyon çalmas ile projelendirilmesi çalmalarna 15 bin TL, Gülnar ve Tarsus ilçelerinde sürdürülen yüzey aratrmalarna da 15 bin TL maddi destek verdi.

Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde 1700 yllk portre büst bulundu

Büyükehir Belediyesi, Mezitli lçesi, Viranehir Mahallesi’nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini tayan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde her yl düzenli olarak devam eden kazlara, bu yl da 150 bin TL’lik maddi destek verdi ve 4 ylda verdii destek toplam 1 milyon 404 bin TL’ye ulat.
1999 ylndan, 2015’e kadar snrl bütçelerle devam ettirilen, yerli-yabanc çok sayda ziyaretçiye ev sahiplii yapan ve Dünya Kültür Miras Listesi'ne aday olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kaz çalmalar, 2015 ylndan itibaren Büyükehir Belediyesi’nin verdii destekle bir ivme kazand ve çok daha geni alanlar bu sayede açlmaya baland. Büyükehir Belediyesi’nin katklar sonucunda, sütunlu cadde kazlarnda büyük ilerleme salanrken, kaz alanndaki çalmalar büyük oranda ilerledi. 2017 ylnda Büyükehir Belediyesi’nin verdii desteklerle Sütunlu Cadde’de Afrodit heykel parças ve mimari buluntulara rastlayan kaz ekibi, bu yl da Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduu düünülen 1700 yllk portre büstü aça çkard. Prof. Dr. Remzi Yac bakanlnda Kültür ve Turizm Bakanl ve Dokuz Eylül Üniversitesi adna 1999 ylndan beri yürütülen Soli Pompeiopolis Antik Kenti Kazs’nda bulunan ve aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduu düünülen 1700 yllk portre büst ile ülke kültür turizmine katk salanm oldu. Oldukça korunagelmi olan büst, Sütunlu Cadde’de, Cardo Maximus üzerinde yaplan 2018 yl sezonu çalmalarnda, Bat Stoa önünde ortaya çkarld. Portre büst, ince kristalli beyaz mermerden malzemeden yaplm ve Roma dönemi kyafeti giymi bir erkei tasvir ediyor. Portre büstün 2. yüzyl sonu ya da 3. yüzyl banda, Soli Pompeiopolis’te yaayan bir aristokrat, yönetici ya da komutana ait özel bir portre olduu düünülüyor. Söz konusu büstün mevcut yükseklii 82 cm, genilii 60 cm, kaide yükseklii 11 ve eser gerekli düzenlemeler sonrasnda Mersin Müzesi’nde sergilenecek.

Bakan Kocamaz: “Yeni eserlerin ortaya çkmas bizleri heyecanlandryor”

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz da Mersin’de yaplan kazlara destek vererek tarihin geçmie sahip çktklarn ifade etti ve “Tarihi eserler bizim öz deerlerimiz. Anadolu’nun kültür deerleri. Hangi döneme ait olursa olsun insanln ortak deeri olan bu tür eserlere hem sahip çkmak hem onlar ortaya çkarmak, gün ile buluturmak mecburiyetindeyiz. Mersin bir açk hava müzesi. En dousundan en batsna kadar birçok yerde hala gün yüzüne çkarlmay bekleyen eserlerle dolu. Gönlümüz arzu eder ki bunlarn tamam bir dünya projesi olarak, bir UNESCO projesi olarak ele alnsn ve zamannda maalesef hoyratça kullandmz bu eserler gün yüzüne çkarlsn. Günün anlam ve önemine binaen ilevlendirilsin ve halkn kullanmna açlsn” dedi.

Mersin genelinde gerçekletirilen kazlara verdikleri destekten ksaca bahseden Bakan Kocamaz, “Nitekim biz Mersin genelinde 11 kazya destek veriyoruz. Bunlardan en büyük pay da Soli Pompeiopolis’e ayrdk. 4 yl içerisinde biz bu kazya 1 milyon 404 bin TL destek verdik. Toplamda 11 kazya verdiimiz destekte 2 milyon 664 bin TL oldu. Tabi gönlümüz çok daha fazla destek vermeyi arzu ediyoruz ama genel bütçeden gelen pay 1 milyon 790 bin kiiye göre geliyor. Dolaysyla bu kadar geni alana hizmet verirken, bütçe bizim rahat hareket etmemize engel oluyor. Ama biz bu tür kazlara destek vermeye devam edeceiz. nallah belediye bütçeleri yeniden ele alnr ve düzenlenir de gelen paylar yükselir, biz de kazlara daha çok destek veririz. Destek verdiimiz çalmalar sonucunda yeni eserlerin ortaya çkmas da hem bizleri hem de insanlar heyecanlandryor” diye belirtti.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık