solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'den ''Kütüphane Söyleşi Günleri''

Büyükşehir'den ''Kütüphane Söyleşi Günleri''

Büyükşehir'den ''Kütüphane Söyleşi Günleri''
  • 28 Kasım 2017, Salı 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan bu yl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söylei Günleri” balad. Kütüphane Söylei Günleri’nin ilk gününde Mersinli aratrmac-yazar Abdullah Toroslu tarafndan kitapseverlere Karacaolan’n hayat anlatld.

Kent kültürü üzerine bilinmeyenleri cevaplamak ve unutulmaya yüz tutan kent kültürünün yaatlmas adna çaba sarf eden Mersin Büyükehir Belediyesi, ilk defa düzenlenen söylei günleri ile kitapseverlerin Mersin’in deerlerinden olan halk sanatçs Karacaolan’n hayatn tanmasn salad.

1965 ylndan bu yana Karacaolan’ aratran aratrmac-yazar Abdullah Toroslu, 5. basks Mersin Büyükehir Belediyesi Kültür Yaynlar tarafndan yaplan ‘Karacaolan Yaam Öyküsü’ isimli kitabn söyleisinin ardndan kitapseverler için imzalad. Halk sanatçs Karacaolan ile ilgili bilgi veren ve kitabn tantan Toroslu, Karacaolan hakknda merak edilen sorulara yant verdi.

Mersinli aratrmac, yazar, öretmen, eitimci ve air olan 94 yandaki Abdullah Toroslu gerçekletirdii söyleisinde, Karacaolan’n 17. yüzylda yaad rivayet edilen ve âk edebiyatnn en önemli airlerinden birisi olduunu belirtti.

“Bir airin ald teekkür para ile ölçülemez”

Söyleiye katlanlara teekkür eden Abdullah Toroslu, kültürün ana aracnn kitap olduunu dile getirerek, “Mersin Büyükehir Belediyesi’ne buradan çok teekkür ediyorum. Zamanlarndan fedakârlk ederek kültüre hizmet veriyorlar. Bana soruyorlar kaç para aldn diye. Ben de diyorum hiç para almadm. Bu kitab Anamur’a kadar yolladm, para almadm, ama teekkür aldm. Bana imdiye kadar 240 kii telefon etti. Kitabn okuduk, yeni kitap istiyoruz diye. Bunlar bir yazar için para ile ölçülmez. Bu mutluluk para ile alnamaz” dedi.                          

Karacaolan’n halkn düünce, duygu, üzüntü, sevinç ve isteklerini dile getirdiini belirten aratrmac-yazar Toroslu, “Karacaolan ar Türkçe kullanarak bütün iirlerini söylemi ve yazmtr. Karamanolu Mehmet Bey’in ‘1200’lü yllarda bundan böyle çarda, pazarda, dergâhta Türkçe’den baka dil kullanmay yasak eyledim’ diye çkard fermana uyarak Karacaolan ömür boyu Türkçe iirler söylemi ve Türk dilini en saf en temiz ekilde kullanmtr. Onun için iirleri unutulmam” eklinde konutu.

Karacaolan’n iirleri, kullanlan ar Türkçe sayesinde bugüne kadar geldi

Söyleide Karacaolan’n nereli olduunun bilinmediine vurgu yapan Toroslu, aratrmasn nasl yürüttüü ve Karacaolan’n hayatn aratrmak için nereleri gezdiini anlatt. Karacaolan’n yaad yer ile ilgili deiik rivayetler olmasna karn, Mersinlilerin olduu kadar Kahramanmarallarn, Gazianteplilerin ve Erzurumlularn da Karacaolan’ sahiplendiklerini belirten Toroslu, ‘Kozan dalarndan neslimiz’ dizesinin yer ald iirden hareketle Karacaolan’n Mersin’de hayatn sürdürmü bir halk airi olabileceine dikkat çekti. Karacaolan’n kaleme ald birçok iirini söylei esnasnda okuyan Toroslu, Karacaolan hakkndaki efsanelerden ve iirlerinden hareketle hangi ehirleri gezmi olabileceinden söz etti. Elde bulunan belgelere göre Karacaolan’n 16. yüzyln sonlar ve 17. yüzyln balarnda yaam bir halk airi olabileceini belirtti. Karacaolan’n kulland ar Türkçe sayesinde bütün iirlerinin günümüze kadar unutulmadan geldiini, iirlerinin ar ve yaln bir Türkçe ile kaleme alndn ifade etti. iirlerinde Karacaolan’n çounlukla türkü türünde iirler kaleme aldndan bahseden Toroslu, didaktik ve semai türünde de iirler yazdn belirtti. Karacaolan’n doa, aaçlar, talar ve çiçekler dahil olmak üzere doann her türlü güzelliini iirletirdiini sözlerine ekleyen Toroslu, Karacaolan’n iirlerinin akcl ve güzellii sayesinde uzak ülkelere kadar adn duyurduunu aktard.

Söylei esnasnda dinleyicilerin de sorularn yantlayan aratrmac-yazar Toroslu, Karacaolan hakknda merak edilenleri de yantlad.

27 Kasm Pazartesi günü Abdullah Toroslu tarafndan gerçekletirilen ‘Karacaolan’ söyleinin ardndan, 8 Aralk Cuma günü Fikret Ünver ‘Mersin Tarihi ve Gazetecilik’, 15 Aralk Cuma günü Kudret Ünal ‘Müfide lhan’ ve 22 Aralk Cuma günü de Turan Ali Çalar ‘Toroslarda Yörükler’ adl söyleilerini gerçekletirecek.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık