solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'den ''Kamu Yönetiminde Etik'' Eğitimi

Büyükşehir'den ''Kamu Yönetiminde Etik'' Eğitimi

Büyükşehir'den ''Kamu Yönetiminde Etik'' Eğitimi
  • 30 Mayıs 2018, Çarşamba 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan 25-31 Mays Etik Haftas dolaysyla ‘Kamu Yönetiminde Etik Davran ve Deerler Eitimi ve Etkinlii’ program düzenlendi.

Kongre ve Sergi Saray’nda düzenlenen etkinlie, Mersin Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Yardmclar Hasan Gökbel, Mustafa Kemal Çokakolu ve Hasan Gubarolu, Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Takner Ketenci, Mersin Üniversitesi Öretim Üyeleri, daire bakanlar ve Mersin Büyükehir Belediyesi personelleri katld.

Gökbel: “Etik bir kurum kültürüdür”

Etik Haftas dolaysyla düzenlenen ‘Kamu Yönetiminde Etik Davran ve Deerler Eitimi ve Etkinlii’nde bir konuma yapan Mersin Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Yardmcs Hasan Gökbel, “Bildiiniz gibi Mersin Büyükehir Belediyesi olarak etik kültürünü daha fazla, daha geni kitlelere, personelimize nasl yayarz anlamnda birçok çalmamz olmutu. Bu çalmalarmz yl içerisinde ilçelere de tama suretiyle, oradaki personelimize de izlettirme amacndayz. Ben etiin bir kurum kültürü olduunu, belli ilkeleri olduunu söylemek istiyorum. Ama tabi ki Takner hocam gibi bu iin üstad aramzdayken ben etikle ilgili fazla bir ey söylemeden sözü ona brakyorum” dedi.

Prof. Dr. Ketenci: “Dünya deiiyor ve deien dünyann içerisinde bildiimiz, tandmz kurallar, hayatmz sürdürmemize yetmiyor”

Kamu Yönetiminde Etik Davran ve Deerler Eitimi etkinliinde, bir etik söyleisi gerçekletiren Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Takner Ketenci, konumasnn banda etik sözcüünün 1990’l yllardan itibaren hayatmza daha youn bir ekilde girmeye baladndan bahsederek, “Etik bir felsefe disiplinidir. Teorik felsefenin balklarndan bir tanesidir.  Ama 1990’lardan itibaren bütün dünyada ve ülkemizde de yava yava ad anlr olmaya baland. Son 10-15 yldr da çok popüler oldu. Dünya deiiyor ve deien bu dünyann içerisinde bildiimiz, tandmz kurallar, ölçütler, normlar bizim hayatmz sürdürmemize yetmiyor” eklinde konutu.

“Bizler sadece birbirinden uzak mesafelerle ayrlm varlklar deiliz”

Prof. Dr. Ketenci gerçekletirdii söyleisinde, etik sözcüünün kullanlmaya balad dönemi anlatarak, felsefenin bir disiplini olarak etik kavramnn, eylem nedir sorusuna yant verdiinden söz etti. Prof. Dr. Ketenci insanlar birbirinden ayran eylerin olduu kadar, onlar birbirine balayan eylerin de var olduunu dile getirerek “Bütün yaptklarmz, eylemlerimiz, hareketlerimiz içerisinde acaba bizi birbirimize balayan eyler nedir sorusuna odaklanrz. Bu salonda muhtemelen hiç Japon yok, hiç Alman yok, Fransz yok, Tibetli var m aramzda? Yok. Bu salondakilerin hepsi üç aa be yukar birbirini tanyan, ayn corafyann insanlar. Ama bu salonda birbirini tanyan bu kadar insan birbirinden ayran ne kadar çok ey var düünsenize. Sadece bizi birbirimizden ayran eyler mi var aramzda? Bizler sadece birbirinden uzak mesafelerle ayrlm varlklar myz? Deiliz. Bizi birbirimizden ayran eyler olduu kadar, daha fazlasyla bizi birbirimize balayan eyler vardr. Deer felsefesi ve etik pragmatii bizi birbirimize balayan ortak deerleri ele alr” diye belirtti.

“Önyarglarmzla etkili iletiim kuramayz”

Önyarglar ile yaayan insanlarn, birbirleri arasnda etik ilikiler kuramayacan vurgulayan Prof. Dr. Ketenci “Biz insanlardan dürüstlük bekleriz, siyasetçiden dürüstlük bekleriz, esnaftan dürüstlük bekleriz, Alman’dan dürüstlük bekleriz. Kim olursa olsun sözüne güvenilir insanlar, namuslu insanlar, akl banda, olgun insanlar, tutkusunu kaybetmemi, heyecanl insanlar severiz. Felsefenin bir disiplini olarak etik bizi birbirimize balayan bu türden deerleri anlatr. Bütün bu deerleri örenen insan, büyün bu deerleri hayatna naketmeyi baarm insanlara ulamaya çalr. Önyarglarmzla yaayarak birbirimizle aramzda etik ilikiler kuramayz. Çünkü bir kiini ne giydii, kafasna ne örttüü, hangi dili konutuu, onun nasl bir kii olduu hakknda fikir vermez bize” dedi.

Mersin Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Yardmclar Hasan Gökbel, Mustafa Kemal Çokakolu ve Hasan Gubarolu tarafndan Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öretim Görevlisi Prof. Dr. Takner Ketenci’ye gerçekletirdii söyleisinin ardndan plaket ve çiçek takdiminde bulunuldu. Ayrca programda, Mersin Büyükehir Belediyesi ehir tiyatrolar tarafndan da ‘Etik Olmayan Davranlar’ adl tiyatro oyunu sahnelendi.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık