solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir Meclisi 2017 Yılı Son Oturumu Gerçekleşti

Büyükşehir Meclisi 2017 Yılı Son Oturumu Gerçekleşti

Büyükşehir Meclisi 2017 Yılı Son Oturumu Gerçekleşti
  • 15 Aralık 2017, Cuma 0:00

Mersin Büyükehir Belediye Meclisi 2017 yl Aralk Ay Toplants’nn ikinci birleimi, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz bakanlnda gerçekletirildi.

Kongre ve Sergi Saray’nda gerçekletirilen toplantda, idare tekliflerine ait 9, komisyon raporlarna ait 28 olmak üzere toplam 37 madde görüüldü.

Komisyondan gelen konularn görüülmesi esnasnda rayl sistem hakknda mecliste bilgi veren Bakan Kocamaz, “Rayl sistem projesinde GMK Bulvar’ndan hali hazrdaki toplu tama araçlarn darya çkarmazsak skntlar devam eder. Mersin’in toplu tamasnda kullanlan araçlar vatandalar dikine toplayacak, rayl sisteme getirecek ve bunlar birbirlerine entegre bir ekilde çalacak. Bu iin bu kadar dallanp budaklanmas Mezitli Belediyesi’nin orada ruhsat vermesinden kaynakland. 1/100 binlik plan ortada. Oras depo bölgesi olarak ayrlm. Ama ona ramen ruhsat verildi. Mezitli Belediyesi bunun yerinin kaydrlmasn istedi. Biz de ona göre kaydrdk. Yoksa eski hali daha ksa mesafe olduu için bize göre daha iyiydi. Rayl sistemin bir kilometresinin bile ne kadara mal olduunu hepimiz biliyoruz. Çok ucuz bir hizmet deil. Biraz ileriye kayd. Tabi bu sefer de orada böyle itirazlar oldu. nallah ne ii ne kebab yakmadan, kimseyi madur etmeden bu problemler çözülür. Bu alann ne kadar kullanlacak ancak proje hazrlandktan sonra ortaya çkacak. Proje için de ihalede son aamaya gelindi” dedi.

Rayl sistem projesinin güzergah ile ilgili iin uzmanlarnn araç ve yaya trafiine göre saym yaparak karar verdiklerini sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Burada hiç birimiz ulam uzman deiliz. Bu projeler hazrlanrken, planlamalar yaplrken bu iin uzmanlar tarafndan hangi caddenin hangi noktasndan kaç araç ve yaya geçiyor, 24 saat içerisinde hangi saatlerde ve toplamda ne kadar insan geçiyor tespit edilmi. Bunu ne siz bilirsiniz ne de ben bilirim. Tüm dünyada kriter udur; hangi noktadan en fazla insan geçiyorsa trafii azaltmak için rayl sistem oradan döenir. Bu iin uzmanlar bu güzergâh belirlemi. Bu saatten sonra uradan veya buradan olsa demenin bir faydas yok” eklinde konutu.

Baz meclis üyelerinin tutarsz davrandn belirten Bakan Kocamaz, “Ben una üzülüyorum. Baz arkadalarmz komisyonlarda imza atyorlar, burada ise tam tersini gösteriyor veya meclise gelmiyorlar. Eer bir itiraznz varsa orada yapn ya da imzanzn arkasnda durun. Bu hiç ho olmuyor. Halkmzn da ho göreceini düünmüyorum” ifadelerini kulland.

“Akaryakt depolarnn 1000-1200 metre yerin altna gömülmesi gerekiyor”

Geçtiimiz hafta içerisinde Çevre ve ehircilik Bakanl ile balk çiftlikleri, akaryakt depolar, atk yönetimi ve hafriyat atklar ile ilgili görüme gerçekletirdiklerini söyleyen Bakan Kocamaz, görümede alternatif çözüm olarak akaryakt depolarnn 1200 metre yerin altna alnmasn önerdiklerini ve tehlikelerin ortadan kaldrlmas için üzerinde çaltklarn belirterek, “Akaryakt depolarnn 1000-1200 metre yerin altna gömülmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl yetkilileri ile ayn konuyu görüeceiz. Bizim bu konuda da çok duyarl olmamz lazm. Bize geçtiimiz aylarda LPG deposu yapmak üzere talepte bulundular. Biz onlara bu konuya scak bakmadmz bildirdik. Bunlarn yerin altna alnmas lazm. Hatta Kromsan’n bir buçuk ton kanserojen etkili atklarnn da 1000-1200 metre derine gömülmesi tekliflerimizi de Sayn Bakana ilettik. Yer altndaki galeriler depremlerden dahi etkilenmiyor. Dolaysyla yeryüzüne hiçbir ekilde szdrma da yapmyor. Dünyada bunun örnekleri var ama Türkiye’de bununla ilgili bir yönetmelik yok” diye belirtti.

Akaryakt depolarn yerin altna gömme konusunda bir danman görevlendirdiklerini ve çalmalara baladklarn söyleyen Bakan Kocamaz, “leriki günlerde Mersin’de bu konu ile ilgili bir çaltayn da yaplmasn planlyoruz. Hatta Petrol Mühendisleri Odasyla birlikte gündeme tamak istedik” dedi.

“Mersin’in önündeki problemi hep birlikte aacaz”

Balk çiftliklerini kurmak isteyen vatandalarn saraya bal olduklarn öne sürerek insanlarda alg oluturmak istendiini ifade eden Bakan Kocamaz, söz konusu kiilerin ulusal basndan ve Mersin’in yerel basnndan baz kiilerle iletiim halinde olduklarn ve etkilediklerini ifade ederek, konuyu Çevre ve ehircilik Bakan’na ilettiklerini belirti. Bakan Kocamaz, “Gazetecilerin görüü deiti. Balk çiftlikleri yaplrsa ekonomiye katk salar gibi ifadelerle haber yaptlar. Hatta ben bunu duyduktan sonra baz köe yazarlarn da aradm. ki gün arlanmakla bunlar yazyorsunuz, biz sizi bir ay arlayalm Mersin için yazn dedim. Balk çiftliklerini kurmak isteyenler, Belediye mademki belli bir snr çizmi, biz Büyükehir’in 1/100 binlik plannn dna çkacaz demiler. Önceki hazrladklar proje 0.6 mil yani yaklak bin metre kadar sahilden darda oluyor. Gazetecilere bunu 1.8 mil yani üç katna çkaracaklarn söylemiler. 1.8 mil yaklak 3.3 kilometre yapyor. Biz onlara illaki bu bölgede böyle bir ey yapmay düünüyorsanz gözle görülmeyecek mesafelere çekin dedik. Hatta Sayn Bakan da kaç kilometre düünüyorsunuz deyince en az 5 kilometre darya yapmalar lazm dedik. Hatta getirdikleri teklifte maliyeti düürmek için belli bir yere, turizm alanna öbeklenmiler. Sayn Bakan kesinlikle bir yerde öbeklenmeye izin vermeyeceklerini ifade etti. Bakan yüreimize su serpti. Ama bunu hep birlikte takip edeceiz. Mersin’in önündeki problemi hep birlikte aacaz” eklinde konutu.

“in içerisine siyaseti katmadmz sürece problemler çözülür”

Atk yönetimi ve çöpün kaynanda ayrtrlmas konularnda yaadklar skntlar da Bakanla ilettiklerini söyleyen Bakan Kocamaz, “Gemilerden atk alnmas görevi geçmi dönemlerde Serbest Bölge ile MIP’ye verilmi. MIP bu ii yapyor ama Serbest Bölge bu görevi yapmyor. Bu görevin bize devredilmesi için konuyu gündeme getirdik. Tehlikeli atklarla ilgili de sknt var. Atk yönetimi ile ilgili görülerimizi de Çevre ve ehircilik Bakanl’na ilettik. Çöpün kaynanda ayrtrlmas lazm. Bakanlktan onayl herhangi bir firma ile ilçe belediyesi anlaacak. Onlar sitelere, belirli bölgelere çöpün ayr ayr toplanmas ile ilgili konteynerleri koyacak. lçe belediyesi bu iin sadece takibini yapacak. lçe belediyelerimizin tamamna bunu öneriyorum. Bu hem geri dönüümden dolay ekonomiye katk salayacak hem de çöp depo alanlarmzn çok daha uzun süre kullanlmasna yardm edecek” ifadelerini kulland.

Görümelerde hafriyat ile ilgili denetleme yetkisi istediklerine deinen Bakan Kocamaz, “Hafriyat döküm alanlar belirlenmesine ramen ortaya çkan hafriyatlar rastgele döküyorlar ve çirkin görüntü oluuyor. Bununla ilgili denetim yetkisinin bize verilmesini istedik. Baz Büyükehirlere verilmi. Zannediyorum önümüzdeki günlerde yetki bize verilecek. nallah hep birlikte mücadele ettiimiz sürece, bu iin içerisine siyaseti katmadmz sürece, istismar etmediimiz sürece bu problemler Allah’n izni ile bir bir çözülecek” eklinde konutu.  

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık