solyanreklam
sagreklam

Başkan Kocamaz: ?Ülkemizin Bakliyat Üretim Hacmi Geriledi?

Başkan Kocamaz: ?Ülkemizin Bakliyat Üretim Hacmi Geriledi?

Başkan Kocamaz: ?Ülkemizin Bakliyat Üretim Hacmi Geriledi?
  • 01 Ocak 1970, Perşembe 2:00

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret Borsas tarafndan düzenlenen Dünya Bakliyat Günü Kutlama Program’na katld.

Mersin Ticaret Borsas tarafndan gerçekletirilen 10 ubat Dünya Bakliyat Günü Kutlama Program’na Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n yan sra, Mersin Valisi Ali hsan Su, MHP Mersin Milletvekili Baki imek, Mersin Ticaret Borsas Bakan Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsas Meclis Bakan ve Uluslararas Bakliyat Konfederasyonu Bakan Hüseyin Arslan, Kolombiya Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Mersin l Emniyet Müdürü Mehmet ahne, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutan Tuamiral Önder Gürbüz, Akdeniz Kaymakam Muhittin Pamuk, ilçe belediye bakanlar ve il müdürleri ile sivil toplum kurulularnn temsilcileri katld.

Mersin Valisi Ali hsan Su etkinlikte yapt konumada, Türkiye’de tarm konusunda çok önemli ilerin yapldn ifade ederek 2010 ylnda dünyann 3. büyük tohum gen bankasnn kurulduunu dile getirdi. Zaman içerisinde birçok eyin yok olduuna da vurgu yapan Vali Su, “Türkiye’de tarmmz güçlendirmek ve gelitirmek için çok önemli iler yaplyor ve yaplmaya da devam edilecek. Ülkemizin yaklak 1 milyon 164 bin ton bakliyat üretimi gerçekleiyor ve bu önemli bir rakam. nallah bundan sonra daha da yukarlara tanacaktr. Bu anlamda biz 2017 ylnda 6.4 milyar dolarlk hububat, yal tohumlar, baklagiller ihracat gerçekletirdik. Bunun da 431 milyon dolar ilimizden gerçekletirildi ve Mersin ilimiz gerçekten bu anlamda bakliyat konusunda çok önemli deerlere sahip” dedi.

“Bakliyat üretim hacmimiz 2 milyon tondan 1 milyon tona geriledi”

Toplantda konuan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, pek çok gda ürününe göre salkl ve ekolojik bir ürün grubu oluturan baklagillerin önemli bitkisel protein kaynaklar arasnda yer aldndan söz ederek, dünya genelinde diyetisyenlerin obeziteyi engellemek, diyabet, kalp hastalklar ve kanser gibi bulac olmayan hastalklar önlemek ve kontrol etmek için iddetle bakliyat tüketimini önerdiklerinin altn çizdi. Baklagillerin sürdürülebilir tarm bakmndan çevresel olarak en sürdürülebilir bitki türleri olduunu da dile getiren Bakan Kocamaz, “Bu nedenle gda güvenlii ve krsal kalknma noktasnda önemli roller üstlenecek konumdadr. Tarmn anavatan olan, iklim ve çevre artlar tarm ve ürün çeitliliine son derece elverili olan Türkiye’miz bakliyat üretiminde maalesef dünya genelinde 10. srada bulunmaktadr. TÜK verilerine göre ülkemizdeki yemeklik bakliyat ekim alanlar son 25 ylda 20 milyon hektardan7.5 milyon hektara, bakliyat üretim hacmimiz ise 2 milyon tondan 1 milyon tona gerilemitir” ifadelerini kulland.

Türkiye’de bakliyat üretimi sürekli düüyor

Türkiye’deki bakliyat üretiminin sürekli dütüüne vurgu yapan Bakan Kocamaz, “Akaryakt, gübre, ilaç, tohumda da baml olan Türkiye'de girdi fiyatlar sürekli artmakta, ancak çiftçilerimizin ürün fiyat yerinde saymaktadr. Para kazanamayan çiftçi doal olarak üretimden kaçmakta ve tarm d kalan alanlar maalesef her geçen yl daha da genilemektedir. Baklagillerin üretiminde içilik maliyeti yüksek olduu için çiftçilerimiz ya içilik maliyeti düük ürünlere yönelmekte ya da makinal hasat yaplan ürünleri tercih etmektedir. Son yllarda skça karlatmz kuraklk da, üretimi büyük ölçüde iklim artlarna bal olan bakliyat üretimimizi olumsuz yönde etkilemektedir” diye konutu.

“Büyükehir, verimli tarm için örnek uygulamalar gelitiriyor”

Büyükehir Belediyesi olarak, kanunlar çerçevesinde ve imkânlarn zorlayarak, ülke tarmnn bakenti olma potansiyeline sahip Mersin’de tarm yeniden ayaa kaldracak pek çok tedbir aldklarn ve proje gelitirdiklerini belirten Bakan Kocamaz, Büyükehir Belediyesi tarafndan tarma verilen destekleri tek tek sralayarak, “Ülkemizin 12 ay tarm yaplabilen tek kenti olan Mersin’imizin yüksek potansiyelini harekete geçirmek için hiçbir fedakârlktan kaçnmyoruz. Verimli tarm için örnek uygulamalar gelitiriyor, ürün çeitliini artrmak için üreticilerimize fide, teknik ekipman ve eitim destei salyoruz. Bu duygu ve düüncelerle, 10 ubat Dünya Bakliyat Günü’nün bata ilimiz ve ülkemiz olmak üzere bütün insanla güzellikler getirmesini, et ürünlerine göre çok daha ekolojik bir protein kayna olan bakliyat ürünleri hakknda küresel farkndalk oluturmasn temenni ediyorum” dedi.

Etkinlikte konuan Mersin Ticaret Borsas Meclis Bakan ve Uluslararas Bakliyat Konfederasyonu Bakan Hüseyin Arslan da 10 ubat’n Dünya Bakliyat Günü olarak kabul edilmesinin nasl bir süreçten geçtiinden bahsederek, dünyada 85 milyon civarndan bakliyat üretimi yapldn belirtti.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık