solyanreklam
sagreklam

Başkan Kocamaz: “Kentin Önünü Açacak Konularda Biz Herkesle Uzlaşmaya Varız”

Başkan Kocamaz: “Kentin Önünü Açacak Konularda Biz Herkesle Uzlaşmaya Varız”

Başkan Kocamaz: “Kentin Önünü Açacak Konularda Biz Herkesle Uzlaşmaya Varız”
  • 11 Temmuz 2018, Çarşamba 0:00

Mersin Büyükehir Belediye Meclisi tarafndan 06.02.2018 tarihinde oy birlii ile kabul edilen, Mersin’i modernletirecek ve dönütürecek 1/5000 Ölçekli lave ve Revizyon Nazm mar Plan ile ilgili Sivil Toplum Kurulular, oda ve dernek temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplants düzenledi.

Mersin Büyükehir belediye Bakan Burhanettin Kocamaz bakanlnda Divan Otel’de gerçekleen bilgilendirme toplantsna Sivil Toplum Kuruluu bakan ve temsilcileri, oda ve dernek yöneticileri, meclis üyeleri ve çok sayda i adam katld.

Uzun süredir Mersin halknn bekledii ve Mersin’in çehresini deitirerek, modern kent görünümüne kavuturacak olan Toroslar, Yeniehir, Akdeniz ve Mezitli ilçelerinin, bölgesel nüfus younluk kararlarn, ana ulam kararlarn, çeitli yerleme alanlarnn gelime ve yön büyüklükleri ve nüfusa hizmet edecek kentsel donat kararlarn kapsayan 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazm imar plan için bilgilendirme toplants düzenlendi.

“Mersin’in yüzde seksene yaknnda kentsel dönüüm gerekiyor”

1/5000 Ölçekli lave ve Revizyon Nazm mar Plan ile ilgili Mersin’in paydalarn bilgilendirmek ve fikir alveriinde bulunmak amacyla toplant düzenlediklerini ifade eden Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, görevi devraldklarnda 1/100 binlik plandan balayarak kentin anayasasn oluturmaya çaltklarn belirtti. Göreve geldikleri aydan bir ay sonra 1/100 binlik, 1/5 binlik ve Ulam Master Plan için ivedilikle çalmaya baladklarn belirten Bakan Kocamaz, “30 Mart 2014 ylnda göreve talip olduk. ‘Gelin Mersin’i birlikte yönetelim, birlikte büyütelim’ demitik. O günden bu yana Mersin için verilecek önemli karalar için sizlerle istiare yapyoruz. Bu toplant yaplncaya kadar, bu imar plan bugüne gelinceye kadar özellikle 1/100 binlik planlarda birçok paydala bir araya gelindi ve herkesin fikir ve düünceleri not edildi. Bir plan var. Plana 2 binin üzerinde itiraz var ama bunlar deerlendirilememi. Dolaysyla 1/100 binlik plan olmaynca dier yaplacak alt planda maalesef hayata geçirilemiyor. Biz Nisan aynn banda göreve geldik. Mays ayndan itibaren bu çalmalar balattk. 1/100 binlik plan, Ulam Master Plan ve kentin en önemli sorunlarndan takn sularn dearj ile ilgili çalmalar o günlerde balattk. Zaman kayb yaanmasn diye 1/5 binlik planlar da hemen ihale ettik” dedi.

“Alnan radikal kararlarnda kentin paydalar tarafndan sahiplenilmesi gerekiyor”

Plann ilçeler baznda tek tek deerlendirilerek sonrasnda bir bütün olarak ele alndn ifade eden Bakan Kocamaz, “öyle bir baktnzda Mersin merkez ve dier ilçelerimiz için yani Mersin’in yüzde seksene yaknnda kentsel dönüüm gerekiyor. Salksz yaplar var. Biz bu plan yaparken mümkün olduu kadar Mersin’de yeni çarpk yaplamaya izin vermeyelim düüncesi ile baz radikal kararlar almtk.  Zaten bir kenti adam etmek istiyorsanz radikal kararlar alp onu uygulamak mecburiyetindesiniz. Alnan radikal kararlarnda kentin paydalar tarafndan sahiplenilmesi ve arkasnda durulmas gerekir. 1/5 binlik plan Bakanlk tarafndan onayland. Ama orada da birçok sorun yaadk. Adnz Büyükehir Belediyesi ama Mersinle ilgili alnacak karalarda yetkiniz bir yere kadar. marla, kylarla, serbest bölge ile ilgili, organize sanayi bölgesi ile ilgili çok fazla yetkiniz yok.  Dolaysyla biz bu imar plann bir bütün olarak ortaya çkarmakta maalesef zorlanyoruz. Yine nükleer santralin olduu bölge stratejik bölge ilan edildi. Orada da Büyükehir’in ve ilçe belediyelerinin hiçbir yetkisi yok. Dolaysyla bunlarn arasnda biz kurtarabildiklerimizi kurtarmaya çalyoruz” eklinde konutu.

1/5 binlik plann Büyükehir Belediye meclisinde bütün siyasi partilerin meclis üyeleri tarafndan oy birlii ile onaylandnn ancak sonrasnda itirazlarn baladnn altn çizen Bakan Kocamaz, “ Bu itirazlarn içinde öyle itirazlar var ki arsas belli deil, parseli belli deil. Ama o ortam içerisinde insanlar gaza gelmi. Bir matbu itiraz dilekçesi doldurup vermiler. 15 bin 600 civarnda itiraz oluyor. Bu itirazlar özel proje alanlarnda, ky kenar çizgisi, dere yataklar, yüksek gerilim hatlarnn altndaki imarlar ile ilgili alanlarda younlayor. Bu kadar itiraz arkadalarmzn 3 ayn ald. 3 aydr bu itirazlar tek tek deerlendirdiler. Komisyondaki arkadalar, meclis üyesi arkadalarmz gördüler ki çou itirazlar birbirine benziyor. Bunlar toplu deerlendirmek gerekiyor” dedi.

“Herkesin ahsyla ilgili beklentilerden ziyade, kentle ilgili beklentileri ön plana çkarmas gerekir”

Kentle ilgili yaplan plan sadece yerel yönetiminin deil, o kentin tümünün üstlenmesi gerektiini söyleyen Bakan Kocamaz, ahsi meselelerin deil kentin geleceinin ön plana çkarlmas gerektiini sözlerine ekleyerek, “Eer siz, urada Ali’nin yeri var, burada Veli’nin yeri var mantyla yaklarsanz o plan, plan olmaz. Kim olursa olsun ahsyla ilgili beklentilerden ziyade kentle ilgili beklentileri ön plana çkarmas gerekir. Baz bölgelerde tartmalar hala devam ediyor. Ben ahsen kentin gelecei ile ilgili bu tür konularda siyasi düünceleri, ahsi düünceleri bir kenara brakp, kent ortak paydasnda birleerek, kentin önünü açacak, gelecee dönük, bizden sonraki nesillere daha yaanlabilir bir Mersin brakma adna herkesin elini tan altna koymasn bekliyorum. Biz yerel yönetimiz. Biz üzerimize düeni yapmaya çalyoruz. Yeri geliyor risk alyoruz.  Eer bu riski alamazsak bu kenti daha ileri noktalara götürme ansmz da olmaz. Biz olmas gerekenleri yapmaya çalmalyz” diye belirtti.  

“Kentin önünü açacak konularda biz herkesle uzlamaya varz”

Büyükehir Belediye meclisi içerisinde zaman zaman baz tartmalarn olduunu ancak alnan kararlarda oy birliine vardklarn ifade eden Bakan Kocamaz, “Kentin önünü açacak konularda biz herkesle uzlamaya varz. Bu kenti herkesle birlikte yönetmek istiyoruz. Herkesin de ayn ekilde bakmasn istiyoruz. ahsi beklentileri bir kenara brakp, olaylara objektif yaklama alkanln bu kentin insanna kazandrabilirsek her ey daha güzel olur. Mersin gerçekten ayrnts, farkll dier illere göre daha çok olan bir ehir. Yeter ki bunun farkna varalm. Yeter ki birleelim, mütereklerde bir araya gelelim. Ayrntlar bir kenara brakabilirsek mütereklerimizin ne kadar çok olduunun hep birlikte farkna varacaz.  Biz bu kenti paydalarmzla gelecee tamak istiyoruz. Zaman zaman eletiri alyoruz. Ama inann bu kadar açk, bu kadar effaf ve kentin bütün bileenleri ile bir araya gelerek bütün konular tartan, ülkede bizim gösterdiimiz hassasiyet çerçevesinde tartan bir baka Büyükehir Belediyesi de yok.  Bu kent huzur, bar ve kardelik kenti. Bu hizmetler zaten olur. Bundan önemlisi bu bar ve huzur ortamn gelecek nesillere de tayabilmek”  dedi.

Bakan Kocamaz’n konumasnn ardndan Mersin Büyükehir’e Belediyesi Bakan Danman Ahmet Turgut tarafndan bir bilgilendirme sunumu yapld. Sunumda, 1/5 binlik planda yer alan yerleim ve çalma alanlar, plan etaplar, nüfus kararlar, younluk dalm, ulam kararlar, dere güzergâhlar, kop parselleri, donat standartlar, itiraz konular ve dalmlar ile ilgili bilgiler verildi. Turgut’un sunumunun ardndan ‘Mersin Ulam Ana Plan’ ve ‘Mersin Metrosu Hat 1’ hakknda bilgilendirme sunumu gerçekletirildi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık