solyanreklam
sagreklam

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 95. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 95. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 95. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
  • 17 Mart 2018, Cumartesi 0:00

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e geliinin 95. yl dönümü, düzenlenen törenlerle cokuyla kutland. Tren Gar’nda balayan etkinlikler Cumhuriyet Meydan’nda devam etti.

17 Mart 1923'te Atatürk'ün Mersin'e geliinin yl dönümü dolaysyla düzenlenen ilk tören tren garnda gerçekletirildi. Mersin Valisi Ali hsan Su, tren garnda Atatürk'ün Mersin'e geliini temsilen gazileri tayan treni karlad ve Türk bayran teslim ald. 

Sabah saat 10.15'te gerçekletirilen törene Mersin Valisi Ali hsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutan Tuamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, Mersin Cumhuriyet Basavcs Mustafa Ercan,  Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti Ba Konsolosu Aye Volkan nanrolu, Mersin l Emniyet Müdürü Mehmet ahne, Mersin l Jandarma Komutan Jandarma Kdemli Albay Yusuf Ziyaeddin Cavlak Mersin milletvekilleri, lçe Kaymakamlar,  protokol üyeleri, gaziler ve örenciler katld.


Törende, Atatürk'ü Mersin'e getiren temsili treni karlayan Vali Ali hsan Su, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Dernei Mersin ube Bakan Kemal Cndz'n öperek uzatt Türk bayran öperek teslim ald. Büyükehir Belediyesi Halk Oyunlar Ekibinin sunduu gösterinin ardndan katlmclar Mersin Büyükehir Belediyesi Bandosu eliinde nönü Bulvar'n takiben Cumhuriyet Meydan'na yürüdü.

Cumhuriyet Meydan’ndaki törende Mersin Valisi Ali hsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutan Tuamiral Önder Gürbüz ve Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, Atatürk Ant'na çelenk sundular.

Kerim Tufan: “Mersinliler yere göe smyordu”

Sayg duruu ve stiklal Mar’nn ardndan günün anlam ve önemini belirten bir konumasnda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Kasm 1918 ylnda Mersin’e gelerek Milli Mücadelenin ilk iaretini Mersin’den verdiini söyleyen Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, “Bugün burada Türkiye’nin tek yerel ‘Atatürk Bayramn’ kutluyoruz. Milli Mücadele sonrasndaki Mersin’e ilk ziyaret zmir ktisat Kongresi’nden hemen sonra 17 Mart 1923’te gerçeklemitir. Atamzn bu ziyaret günü, kendisini çok seven Mersinliler tarafndan her yl “Atatürk Bayram” olarak kutlanmaya balanmtr. Atatürk o gün mareal üniformalyd. Büyük coku içerisinde trenden indi. Mersinliler yere göe smyordu. Hükümet konan, Belediyeyi ve Müdafa-i Hukuk Cemiyetini ziyaret etti” dedi.

Atatürk’ün Mersin’e 10 kez geldiini ve her geliinde önemli tespitlerde bulunduunu sözlerine ekleyen Tufan, “Atatürk ehrimize, bölgemize her geliinde arkasnda veciz sözler ve nasihatler brakarak gitmitir. ‘Mersinliler Mersin’e sahip çknz’ derken bunu sadece güvenlik anlamnda sahip çkma olarak söylememi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da sahip çkmay emretmitir. Bir baka seferinde ‘Arkadalar dönüp Toros dalarna baknz. Orada bir tek Yörük çadr görürseniz ve o çadrda bir duman tütüyorsa bu dünyada hiç bir güç bizi yenemez’ derken yüce Türk milletine ve Mersinlilere ne kadar güvendiini göstermitir”  ifadelerini kulland.

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatras önünde saygyla eiliyorum”

Türk milletine ve Mersinlilere yaptklarndan dolay Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e teekkürlerini ileten Tufan,  “Hatay sorununu çözmek, Fransa’ya gözda vermek ve salk durumu hakkndaki haberleri çürütmek amacyla 20 Mays 1938 tarihinde son kez Mersin’i ziyaret etmi ve yabanc basndaki hastalk haberleri kesilmitir. Bu vesileyle çeitli tarihlerde ilimizi 10 kez ereflendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatras önünde saygyla eiliyorum. Milletimize ve Mersin’imize yaptklar için kendisine binlerce kez teekkür ediyorum. Cenab Mevla’m, Atatürk gibi liderlerden milletimizi mahrum brakmasn. Aziz milletimizi, vatan ve devletiyle birlikte sonsuza kadar var etsin” eklinde konutu.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yl dönümüne ve Mersin’in milli mücadeledeki yerine deinen Tufan, “Yarn, Büyük Atatürk’ün “Anafartalar Kahraman” olarak bayraklat Çanakkale Zaferimizin 103. Yldönümü. Dünya tarihinin bu en dramatik ancak milletimiz açsndan en onur verici zaferinde Mersin olarak merkezden ve 222 deiik köyümüzden tam 1.218 ehit verdik. Neredeyse her kar topranda Çanakkale’nin izi ve hatras bulunan Mersin’imiz ayn zamanda Çanakkale’yi geçilmez klan Nusrat Mayn Gemisine barn açmtr” sözlerine yer verdi.

“Zümrüdüanka gibi küllerinden doan koca Nusrat’ müze olarak hizmete açtk”

Türkiye’nin kurtulu mücadelesine tanklk eden tarihi Nusrat Gemisi’ne Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n sahip çkarak müze haline getirdiin altn çizen Tufan, “Üç parça halinde trlarla Tarsus'a getirdiimiz Nusrat’ orijinaline uygun ekilde 10.5 ayda restore ettik. Bir Zümrüdüanka gibi küllerinden doan koca Nusrat’, Tarsus'un kurtulu günü olan 27 Aralk 2003’te müze olarak hizmete açtk. Tarih boyunca mukaddesleri uruna can veren bütün ehitlerimizin ruhlar âd, mekânlar cennet olsun” diye belirtti.

Kerim Tufan’n konumalarnn ardndan Büyükehir Belediyesi Halk Oyunlar Ekibi ve Mersin Üniversitesi Modern Halk Danslar Ekibi tarafndan halk oyunlar gösterisi yapld. Mersin Üniversitesi Modern Halk Danslar Ekibi’nin gösteri sonras açt dev Türk Bayra vatandalardan büyük alk ald.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık