solyanreklam
sagreklam

Akdeniz Ekonomi Forumu Sona Erdi

Akdeniz Ekonomi Forumu Sona Erdi

Akdeniz Ekonomi Forumu Sona Erdi
  • 09 Mart 2018, Cuma 0:00

Bu yl ilki Mersin’de gerçekletirilen Akdeniz Ekonomi Forumu sona erdi. Forumda ‘Tarihi Kentlerden Günümüze- Akdeniz Mavisinden Yaanlabilir Yeil ehirlere’ oturuma konumac olarak katlan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz,  “Mersin tarihteki cazibe merkezi olma konumunu sürdürüyor” dedi.

Mersin, Adana, Kayseri, Hatay, Karaman ve Osmaniye illerini kapsayan uluslararas forum zincirinin ikinci ve son gününde Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz Mersin’e yaplan hizmetlerin yer ald bir sunum gerçekletirdi.

Sunumuna Mersin’in yalnzca Türkiye’nin deil dünyann da en önemli yerleim merkezlerinden birisi olduunu belirterek balayan Bakan Kocamaz, “Akdeniz’de scak iklim kuanda bulunmas ve stratejik öneme sahip olmas nedeniyle gerçekten tarihin derinliklerinden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahiplii yapm. Hala da tarihteki cazibe merkezi konumunu sürdürüyor. Dünyada nüfus artyor ama Mersin’de nüfus artna baktmz zaman geometrik bir ekilde art var. Çarpk bir gelime oldu. Mersin’e limann yaplmas Mersin’in cazibesini artrd. Böyle bir kentte nüfus 40 ylda yaklak 30 katna çkt. Gecekondulama çok youn bir ekilde olutu. Bu nedenle ylladr yaplan aratrmalarda Mersin’in en önemli sorunu istihdam olarak ortaya çkyor” dedi.

“Yatrm yaplacak yeni alanlar üretmekte zorlanyoruz”

Mersin’in Türkiye’nin en çok orman olan ve tarm alanlar nedeniyle yatrm yaplmas zor olan bir il olduunu sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “1990’l yllara gelince istihdama yönelik Mersin’in önünü açacak yatrmlar yaplsn düüncesi ile sanayi alanlar aratrld. Ve ilk organize sanayi bölgesi Tarsus’ta yapld. Sonra yeni taleplere  cevap verilemedi. Limannda özelletirilmesiyle lojistik imkânlarn artt nu bölgede insanlar yatrm yapmak istiyor. Ama biz yatrm yaplacak yeni alanlar üretmekte zorlanyoruz ” eklinde konutu.

“Mersin için çok youn uralar veriyoruz”

Mersin’in gelecei ile ilgili defalarca toplant yapldn ancak sorunlara belediyenin tek bana yetimesinin zor olduunu belirten Bakan Kocamaz, “Mersin acaba tarm kenti mi olmal, sanayi kenti mi olmal yoksa turizm kenti mi olmal gibi sorular vard. Biz ilk günden bu yana bunlarn hepsi olmal ama biz, ‘tarihin derinliklerinden bu yana gelen kültür deerlerini ortaya çkarmamz lazm’ düüncesi ile çok youn uralar veriyoruz. Mersin’in alt yapsn tamamlamamz lazm. Çünkü yer alt sular kirleniyor. Böyle bir ortamda bizim bir taraftan çevreye sahip çkmamz lazm bir taraftan insanlar salkl bir ortamda yaatmamz lazm. Bu kentte belli projeksiyonlar çizerek kentin geleceini yönlendirmemiz lazm. Bunu tek bana belediyenin düünmesi ve yapmas zor. Bunu bu kentin paydalar ile yapmak durumundayz. Bununla ilgili toplantlar yapp bu projeleri sunduk”  ifadelerini kulland.

Bir milyon 800 bin civarnda insann yaad ve 16 bin kilometreye ulaan yüzölçümü ile stanbul’un üç kat bir alana hizmet verdiklerinin altn çizen Bakan Kocamaz, “Büyük bir alana hizmet veriyoruz ama ekstra kaynaklar hariç devletin bize verdii gelir çok az. stanbul’un reel geliri bizim 30 katmz. Mersin’de pek çok sorunla uramak durumundayz. Trafik sorunu için Ulam Master Plan yaptk. Yamurda Mersin’i sel götürüyor. Dereler maalesef igal altnda.  Hepsine bir anda yetimek durumundayz. Turizm kenti yapacaksak denizlerimizi temiz hale getirmemiz lazm. Deniz sahillerinin mutlaka bo braklmas gerekiyordu. Geçmite yaplan yanl uygulamalardan dolay hoyratça deerlendirilmi” diye belirtti.

“Kentte yaayan herkesi eit görüyoruz”

Mersin için verdikleri hizmetlerin ksa bir deerlendirmesini yapan Bakan Kocamaz, “Mersin merkez ve Erdemli’nin dnda artma tesisi yoktu. Dolaysyla sahilden balayarak be tanesini sfrdan, üç tanesi de kapasite artrm olmak üzere 8 tane artma tesisi gerçekletirdik. Her yerleim birimimizde yeterli içme su kayna olmad için bunlara çözüm üretmek zorundayz. Geçmiten gelen 20 yllk tecrübem olmasayd zorlanrdm var. Biz göreve geldiimizden bu yana 3 yl içerisinde 5 bin 500 km yol amz asfaltladk. çme suyu olmayan yerlere içme suyunu götürmeye çaltk. Bunun yannda çiftçilerimizin, üreticilerimizin önünü açmak için eitmek için projeler yapyoruz. Susuz tarm yaplan arazilere borular vererek çiftçiyi rahatlatmak istiyoruz. Kentte yaayan herkesi eit görmek ve kucaklamak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kulland.

Sanayi, tarm, ekonomi ve lojistik açsndan oldukça önemli bir konumda yer alan Dou Akdeniz bölgesinin potansiyellerinin en iyi ekilde deerlendirilmesine önemli katklar salayacak olan forumda, Sürdürülebilir novatif Tarm ve Gda, Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve Teknolojik Gelimeler, Destinasyon: Dou Akdeniz, Tarihi Kentlerden Günümüze - Akdeniz Mavisinden Yaanabilir Yeil ehirlere konu balkl oturumlar gerçekletirildi.

Bakan Kocamaz’n Mersin’e yapt hizmetlerin ksa bir özetinin sunulduu son oturumda Adana, Kayseri ve Hatay Büyükehir Belediye Bakanlar ile Karaman ve Osmaniye belediye bakanlar da birer sunum gerçekletirdi.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık