solyanreklam
sagreklam

56. Mut Kayısı Festivali Tüm Görkemiyle Başladı

56. Mut Kayısı Festivali Tüm Görkemiyle Başladı

56. Mut Kayısı Festivali Tüm Görkemiyle Başladı
  • 16 Haziran 2018, Cumartesi 0:00

Mersin’in Mut ilçesinde bu yl 56’ncs düzenlenen Geleneksel Mut Karacaolan Kays Kültür ve Sanat Festivali tüm görkemiyle balad.

Tarihi Karacaolan Çnaralt Park´nda yaplan festivalin açl törenine Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mut Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, MHP Mersin Milletvekili Baki imek, Mut Belediye Bakan Nebi Ylmaz, Mut lçe Emniyet Müdürü Murat Güney, MHP Mersin l Bakan Zeynel Uur Gölgeli, MHP Mersin Milletvekili Adaylar, muhtarlar ve çok sayda vatanda katld.

Bakan Kocamaz: “Mersinimizi hak ettii yere ulatrmak için gece gündüz durmakszn çalyoruz”

Açlta yapt konumasnda Ramazan Bayram karlamann verdii mutluluktan söz eden Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, “Güzellikler iklimi Ramazan- erif’i ülkemizin dört bir yannda kurduumuz bereketli iftar sofralar ve geleneksel Ramazan elenceleri ile dolu dolu idrak ederek bugünkü bayrama hep birlikte kavutuk. Ramazan Bayram’nn bata ilimize, ülkemize, Türk-slam Alemi’ne ve tüm insanlk alemine salk, mutluluk, bar, huzur ve kardelik getirmesini Cenab- Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Büyükehir Belediyesi olarak Mersin genelinde yapm olduklar hizmetleri tek tek sralayan Bakan Kocamaz, “Büyük yatrmlar ve kaliteli hizmetler ile gelecee hazrladmz Mersinimizi hak ettii yere ulatrmak için gece gündüz durmakszn çalyoruz. Dezavantajl kesimler bata olmak üzere ilimizi herkes için salkl, eriilebilir, müreffeh bir kent haline getirme çabasndayz. Sosyal yardmlarla ihtiyaç sahiplerinin imdadna yetiiyor, engelli kardelerimize yönelik projelerimizle dünya çapnda ses getiriyoruz. Tarm ayaa kaldrmak için hamle üstüne hamle yapyoruz. Örnek tarm uygulamalar, alternatif ürün çeitleri, sulama borular, yükleme ve boaltma rampalar ve teçhizat desteklerimizle çiftçimizin aln terine sahip çkyoruz” eklinde konutu. 

Bakan Kocamaz: “Mut Kayss Mersin’in tescilli markasdr”

Mut’ta yetien birbirinden güzel meyveler arasnda özel bir yeri olan kaysnn Mersin’in corafi iaretli tescilli ürünlerinden bir tanesi olduunu belirten Bakan Kocamaz, “Her bir tanesi 45-50 grama ulaan, kendine has koku ve aromasyla ba döndüren salk kayna, al yanakl Mut kayss ile ne kadar övünseniz azdr. Mut kayss Mersin´in, Karacaolan Toroslar’n tescilli markasdr. Bu güzel bayram günüde Mut ilçemizin bu iki önemli deeri için düzenlenen festival kapsamnda bir araya gelmi bulunuyoruz. Bayram ve festival cokusunu ayn anda yayor, sevicimizi ikiye katlyoruz” diye belirtti.

Ylmaz: “Türkiye’nin sofralk kayssnn yüzde 70’ini Mut ilçemiz karlyor”

Mut Belediye Bakan Ylmaz, ülke genelinde sofralk kays üretiminin yüzde 70'inin Mut'ta yapldn söyleyip, Mut'un kays sektöründe ciddi bir mesafe kaydettiini belirterek, “Kaysy Mut’a ilk getiren, diken, emek çeken Türkiye’nin ekonomisine katk yapan üreticilere ve Mut halkna teekkür ediyorum. Allah ondan raz olsun. Buradan devlet büyüklerime seslenmek istiyorum Türkiye’de tek üretilen sofralk kays Mut’ta varsa buraya biraz yönlerini dönmelerini ve en azndan ihracatta tevik vermelerini talep ediyoruz. Buna layk olduumuzu ve hak ettiimizi söylemek istiyorum. Deerli hemerilerim Mut ilçesinde yaklak 15 milyon kays fidan ile bu yl 150 bin ton rekolte tahmin ettik. Onun için çok ciddi bir üretim alann genilettik bize sahip çklmasn bu alanda sadece belediye ve Mut halkna görev dümüyor devlet büyüklerimizden bu konuya el atmalarn ve destek vermelerini istiyorum” ifadelerini kulland.

Akyüz: “150 bin tonluk bir rekolteye ulatk”

Mut Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise “Erikle balayan sezonumuz, kaysyla devam etmekte, ilçemize bereket getirmektedir. lçemiz mikro klima koullarnda yetien kayssyla tezgâhta hem görüntüsü hem de lezzetiyle rabet görmektedir. Ayrca youn bir ekilde ihracata ürün göndermekteyiz. Bu yl iklim koullarnn yumuak geçmesinden dolaysyla da 150 bin tonluk bir rekolteye ulam bulunmaktayz” dedi.

Konumalarn ardndan Mut Karacaolan Kays Kültür ve Sanat festivalinde geleneksel hale gelen bereket ve kaysnn suyla bulumas için dilek havuzuna protokol kays döktü. Ayrca 20 kiinin katld kays yeme yarmas beeni ile izlendi.

Bayramn ilk günü tarihi Karacaolan Çnaralt Park'ndaki açl töreniyle balayan 56'nc Mut Karacaolan Kays Kültür ve Sanat Festivali 3 gün sürecek. 
lk olarak 1962 ylnda yaplan ve bu ylda 56’ncs düzenlenen Geleneksel Mut Karacaolan Kays Kültür ve Sanat Festivali, 15–17 Haziran tarihleri arasnda gerçekletirilecek. Festival etkinlikleri kapsamnda, konserler, sergiler, sportif ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek. 3 gün sürecek festivalin ilk akamnda ise Musa Erolu Sevgi Park’nda Mustafa Yldzdoan sahne ald. Festivalin ikinci gününde ise Ankaral Aye ile Manu Baba ve üçüncü gününde de Deniz Toprak ile Ferhat Göçer arklarn Mutlular için seslendirecek.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık