solyanreklam
sagreklam
  • 11 Eylül 2020, Cuma 23:56
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Turist gelmeyince…

Turizmle ilgili daha önce yazdığımız yazılarda hep Antalya ve diğer turizm beldelerimizi ele alıp “Son aylarda gelen turistler yüzleri güldürüyor” demiştik. Özellikle Antalya’ya gelen Rusların otellerdeki doluluk oranını artırdığını da vurgulamıştık.

Bunlar yeterli oluyor mu?

Hiç kuşkusuz bu soruya yanıt” hayır” olacaktır.

Yaşanan olumsuzlukların en çok turizm sektörünü vurduğu ve beklenen turist akının olmadığını gözler önüne seriyor.

Sınırlar açılmayınca uçaklar işlemiyor. Uçaklar işlemeyince de turist gelmiyor.

Turizm denince öne çıkan ilimiz İstanbul’dur. İstanbul’da durum nasıl? Otellerin doluluk oranı yeterli oluyor mu? İstanbul’a beklenen turist geliyor mu? Bugünkü yazımızda da İstanbul’u değerlendirmek istedik.

Turizm hareketliliğindeki yıllık bazdaki düşüşün devam ettiği Temmuz ayında, İstanbul’a 301 bin 930 yabancı turist geldi.

Havayoluyla gelen turist sayısı yüzde 82,1 azalırken, denizyolunu tercih edenlerde 15,9 artış görüldü. Doluluk oranının yüzde 15 olduğu konaklama tesislerinde ortalama günlük oda fiyatı ise 71,2 Euro’ya karşılık geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, Temmuz ayını baz alarak, turizm sektöründeki yıllık değişimleri, İstanbul Turizm Bülteni Eylül 2020 sayısında inceledi. Değişiklikler rakamlara şöyle yansıdı:

Temmuz ayında İstanbul’a 301 bin 930 yabancı turist geldi. Hem İstanbul’a hem de Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı aylık arttı; yıllık, İstanbul’da yüzde 81,9, Türkiye’de 85,9’luk bir azalış gerçekleşti. Turistlerin yüzde 19’u Almanya’dan geldi.

Temmuz’da havayolu ile 297 bin 640, denizyolu ile 4 bin 290 turiste ulaşıldı. Turist sayısı, aylık olarak, havayolunda yüzde 82,1 azalırken, denizyolunda yüzde 15,9 arttı. Ziyaretçilerin yüzde 65’i İstanbul Havalimanından, denizyolu ile gelenlerin ise yüzde 51’i Tuzla Limanından geldi.

Konaklama tesislerine geliş sayısı, bir yılda yüzde 68,5 azalarak 371 bin 330 oldu. İstanbul’da konaklayan yabancı turist oranı, Temmuz 2019’da yüzde 70 iken, Haziran 2020’de yüzde 30’a düştü. Toplam geceleme süresi, yıllık yüzde 72,6 azalarak, 734 bin 700’e geriledi.

Otellerde doluluk oranı, yıllık yüzde 80 azalarak yüzde 15 düzeyinde gerçekleşti. Doluluğun yüzde 5,1’ini yabancı, yüzde 9,9’unu yerli ziyaretçiler oluşturdu. Geçen yıl, doluluğun yüzde 76’sını yabancı turist oluştururken, bu yıl, yabancı turist oranı yüzde 34’e geriledi.

Ortalama günlük oda fiyatı, yıllık yüzde 19,6 azalarak, 71,2 Euro oldu. Aynı dönemde, toplam oda üzerinden hesaplanan odabaşı gelir ise yüzde 72,2 azalarak 18,5 Euro olarak kaydedildi.

Özetleyelim:

Turizm sadece oteller üzerine kurulu değil. Havayollarını, ulaşımı, yan sektör ve alış-verişleri de hızlandırıyor.

Esnaf para kazanıyor.

Yeme-içme sektörü hareketleniyor.

Alış-veriş merkezlerine adeta nur yağıyor.

İstanbul’a gelen turist aynı zamanda para harcayan turist olarak da dikkatleri çekiyor. Zengin turistler önemli ölçüde alış-verişler de yaparak bol para bırakıyor. Otellerde yatak fiyatları da artıyor.

Bugün doluluk oranı le otellerin para kazanması mümkün mü?

Bu doluluk oranı ile otellerde istihdam edilenlerin sayısı da azalıyor. İşsizler ordusuna böylece yenileri ekleniyor.

Her alanda zarar var.

Düşüşte pandeminin yaygınlaşmasının da rolünün olduğunu söylemeliyiz. Çünkü birçok ülke Türkiye’ye halen uçak saferlerini başlatmadı.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise durumu farklı değerlendiriyor.

“Turizm Bakanı olarak bu yıl beni en çok memnun eden gelişmelerden biri Ege’ye gelen turistin çeşitlenmesi oldu. Özellikle Bodrum ve sonra Çeşme Yarımadası Rusça konuşan turistle tanıştı. Çeşme’yi tanıdılar. Çeşme benim bu ülkenin geleceğinde en önem verdiğim yerlerden biri. Biliyorsun Çeşme için bir master plan ve yatırım projesi hazırlama kararı almıştık. Bölgedeki bazı odalar itiraz etti. Ben de İzmir Ticaret Odası ile beraber İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyelerinin ve STK’ların da görüşlerini alarak projeyi geliştireceğimizi söyledim. Hep beraber hızla yol alıyoruz. Yakında 20 milyar dolarlık bir yatırım ile yıllık 4-5 milyar dolar getirisi olan bu bölgeyi Avrupa’nın en önemli turizm kültür ve gastronomi merkezlerinden biri yapacağız.”

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-turist-gelmeyince-makale,4971.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık