solyanreklam
sagreklam

VALİ ZORLUOĞLU KENT MÜZESİNDE İNCELELERDE BULUNDU

VALİ ZORLUOĞLU KENT MÜZESİNDE İNCELELERDE BULUNDU

VALİ ZORLUOĞLU KENT MÜZESİNDE İNCELELERDE BULUNDU
  • 01 Ocak 2000, Cumartesi 0:00

Van’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılacağı ‘Van Kent Müzesi’ndeki restorasyon çalışmaları başladı. Müzede incelemelerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. 

Van Büyükşehir Belediyesi kentin turizm ve kültürel potansiyelini tanıtmak için örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bu kapsamda kent tarihine ve kültürüne ışık tutacak olan ‘Van Kent Müzesi’ projesi hayata geçiriliyor. Tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasında hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nde uygulama aşamasına geçildi. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, yaklaşık olarak 15 milyon TL’ye mal olacak projenin kısa sürede tamamlanarak hizmete sunulacağını söyledi. 

“VAN’IMIZA VE ÜLKEMİZE YAKIŞACAK ÇOK ÖZGÜN BİR PROJE”

Kent Müzesi projesinin tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizen Vali Zorluoğlu, “Bugün Van Büyükşehir Belediyemizin 2018 yılı vizyon projelerinden bir tanesi olan kent müzemizin restorasyon çalışmalarını yerinde inceliyoruz. Bu okul Van’ın çok eski okullarından bir tanesidir. 1940’lı yılların sonlarında inşaatına başlanmış ve hizmete açılmış. Kentin ayakta kalmış ender binalarından bir tanesidir. Burası uzun yıllar Van’ın gençlerine hizmet verdi. Ancak uzun süredir onarım ve restorasyon görmediği için de tabii olarak, epey bir yıpranmış durumdaydı. Buranın dönüştürülmesi konusunda talepler geldi. Gerçekten çok geniş kapsamlı bir istişare süreci geçirdik. Tüm tarafların görüş ve önerilerini aldık. Bu konuda üniversitemizden de faydalandık. Gayretleri için teşekkür ediyoruz. Ortaya Van’ımıza ve ülkemize yakışacak çok özgün bir kent müzesi projesi çıktı” dedi. 

Kent Müzesi projesinin maliyet olarak da büyük bir proje olduğunu belirten Vali Murat Zorluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“İlk etapta 7,5 milyon lira ile bu işin çözülebileceğini düşünmüştük. Ama işe koyulduktan sonra bu neredeyse iki katına çıktı. Dolayısıyla maliyet olarak büyük bir proje, bu maliyetin yaklaşık 4,5 milyon lirasını Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın (DAKA) bütçesinden karşılıyoruz. Bu manada eski Kalkınma Bakanımız ve şimdiki Sanayi Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Geri kalan kısmı ise Kültür Varlıkları Fonu olarak adlandırılan Yatırım ve Koordinasyon birimizdeki kaynaktan karşılayacağız. Ancak yine külfeti çekilecek olan kurumlarımızın başında Büyükşehir Belediyemiz gelmektedir. Dolayısıyla üç ortaklı bir proje ve kaynağı da hazır. Burada bizler Van’ın geçmişten günümüze kültürel, sosyal ve kısmen ekonomik yaşamına ait mekanlar oluşturuyoruz. Bu şekilde kent müzesi yerli yabancı misafirlerimize, hemşerilerimize, çocuklarımıza ve gençlerimize çok büyük bir katkı sağlayacak. Kent Müzesinde bir motto ile hareket ediyoruz. Seyyahların gözüyle yani ‘Evliya Çelebi’nin gözüyle Van mottosuyla hareket ediyoruz. Onların anlatımlarıyla burada inşallah çocuklarımız güzel serüvenler yaşayacaklar. ”

KENT MÜZESİNDE NELER OLACAK?

Kent Müzesinde nelerin olacağı konusuna da değinen Zorluoğlu, şöyle devam etti:

“Sanat eğitimi ve hobi kurslarının verileceği 4 tane atölye oluşturuyoruz. Burası canlı bir müze olacak. Durağan bir müze anlayışı ile hareket etmiyoruz. Bu nedenle sürekli sanat eğitimleri ve kurslarla vatandaşlarımızı ve sanatseverleri buluşturmak istiyoruz. Van’ın gelenek ve görenekleriyle çocuk oyunlarının silikon heykellerle canlandırıldığı alanlar oluşturuyoruz. Görselliğe de önem veriyoruz. Tarih koridoru bölümünde Urartular, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri kronolojik olarak duvar kağıtlarında sergilenecek. Bizler burayı yok etmiyoruz. Burayı yeniden imar ediyoruz. İmar ederken de bu okulun anılarını mutlaka muhafaza edeceğimiz alanlar burada olmaya devam edecek. Okulumuzu bu anlamda anılarıyla muhafaza etmiş olacağız. Kentin ticareti turizmi ve ekonomisini anlatan üç boyutlu görseller burada yer alacak ve resimler üzerine 3 boyutlu modellere sanal kamera açısına bağlı değişen dokular olarak kullanma tekniği olan video mapping uygulanacak. Yine Van mutfağı, kültür, sanat, spor, önemli şahsiyetler ile nüfus ve göçlerin anlatıldığı özel bölümler olacak.”

“BURASI YAŞAYAN DİNAMİK BİR MÜZE OLACAK”

Van’ın edebiyat ve kültür hayatına önemli bir katkı olarak, kent ile ilgili kitapların, makale ve araştırmaların dijital olarak erişilebileceği örnek basılı yayınların da burada yer alacağını anlatan Vali Zorluoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yine şehrimize özgü köy hayatını yaşatmak adına tandır evi, kahvehane, yöresel çeşme, kehriz, fayton ve at heykelleri bulunulacak. Su perdesi üzerine yansıtılan ışıklarla ayrıca büyük bir görsel şölen de sunmayı planlıyoruz. Ayrıca bu içerisinde bulunduğumuz bahçe de mevcut duvarlar kaldırılarak, şehirle bütünleşecek. Vatandaşlarımızın ayrıca bir yeşil alan olarak da hizmetlerine sunacağız. Burası şehre kapalı değil sonuna kadar kentin insanına açık bir yer olacak. Biz burayı canlı, yaşayan dinamik bir müze olarak halkımızın hizmetine sunacağız. İş başladı. Epey bir ilerlemede kat etmişiz. Yüklenici firmamız yanımızda inşallah özverili bir şekilde çalışıyorlar. El birliği ile Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız, Sivil toplum kuruluşları ve önemli şahsiyetlerimizle birlikte yüklenicimizin de özel gayretleri ile çok kısa bir süre içerisinde bu eseri tamamlayacağız ve halkımızın hizmetine sunacağız. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimize desteklerinden dolayı eski Kalkınma Bakanımıza, şimdiki Sanayi Bakanlığımıza Van Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, DAKA’ya, Valiliğimiz yatırım koordinasyon izleme birimi başkan ve personeline ve bu projenin bugün burada vücut bulmasında özel gayretleri olan İkram Beye, üniversitemiz ve değerli rektörümüze hocalarımıza ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. İlimiz için hayırlı olsun.”

Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler daha sonra 'Van Kent Müzesi' yapılacak binada incelemelerde bulunarak, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. İncelemenin ardından 80 yaşındaki Sevim Kaptanoğlu tarafından Vali Murat Zorluoğlu'na müzeye bırakılması için yörede ‘kindirek’ olarak bilinen 100 yıllık el yapımı merdaneyi hediye etti. 

Programa, Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Genel Sekreter Yardımcıları Fazıl Tamer, Ülker Cem Kaplan, Salih Allahverdi, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve oda başkanları da katıldı.

Renkli görüntülerin yaşandığı tören kurban kesilmesi ve verilen ikramların ardından sona erdi.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık