solyanreklam
sagreklam

Mersin'de Bir İlk: ''Ulusal Bilgi Güvenliği Zirvesi''

Mersin'de Bir İlk: ''Ulusal Bilgi Güvenliği Zirvesi''

Mersin'de Bir İlk: ''Ulusal Bilgi Güvenliği Zirvesi''
  • 16 Kasım 2017, Perşembe 0:00

Ulusal Bilgi Güvenlii Zirvesi’ne, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n yan sra, Mersin Valisi Ali hsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutan Tuamiral Önder Gürbüz, Mersin Cumhuriyet Basavcs Mustafa Ercan, Mersin l Emniyet Müdürü Mehmet ahne, Mersin l Jandarma Komutan Jandarma Kdemli Albay Yusuf Ziyaeddin Cavlak, Mersin Sahil Güvenlik Komutan Vekili Tuamiral Bülent Olcay, Çukurova Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, rektörler, kaymakamlar, ilçe belediye bakanlar, panelistler, bölge ve il müdürleri ile kurum ve kurulularn temsilcileri katld.

Mersin’de yaplan Ulusal Bilgi Güvenlii Zirvesi’nin önemine deinen Mersin Valisi Ali hsan Su, “Bugün çok önemli bir toplantya ev sahiplii yapyoruz. Bilgi güvenlii günümüzde çok önemli bir konu. Tarih boyunca tarihin her döneminde en önemli olgulardan bir tanesi bilgi olgusudur. Bilgi üretmek ve uygulamaya geçirmek çok önemlidir. O zaman da ortaya bu bilgilerin güvenlii çkmaktadr. Bugün burada yaplan ulusal bilgi güvenlii zirvesi ile daha fazla sayda bilgi güvenlii uzmanlarna ihtiyacn olduunun altn çizmi oluyoruz. Bilgi güvenlii ile ilgili ülkemizde de çalmalar devam ediyor. nallah en ksa zamanda bu çalmalarla ilgili çok güzel projeler ortaya çkacak” dedi.

“Bilgi artk dijital olarak üretiliyor”

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, konumasnn banda Hakkari’de ehit olan güvenlik güçlerine basal diledi.

Mersin Büyükehir Belediyesi olarak ‘Ulusal Bilgi Güvenlii Zirvesi’ konularnda yaptklar çalmalardan bahsederek, konumasna devam eden Bakan Kocamaz, “Bildiiniz gibi dünyadaki en önemli güç bilgidir. Eskiden kamu kurumlar olarak bu bilgiyi fiziki olarak üretiyorduk. Ayn ekilde bilgi akn da fiziki olarak yapyorduk. Ancak devir deiti. Bilgi artk dijital olarak üretiliyor, bilgi ak da dijital ortamda salanyor” diye konutu.

“15 Temmuz’da görüldüü gibi bilgi güvenliinin önemi daha çok anlalmtr”

Teknolojinin insan hayatnn her alanna youn bir ekilde girerek, insanlara büyük avantajlar salamasnn yan sra, siber güvenlik kavramnn da önemli bir risk olarak günlük hayatta yerini aldn belirten Bakan Kocamaz, “Uluslararas risklerle birlikte ulusal anlamda özellikle 15 Temmuz hain darbe giriimi süreci sonrasnda da görüldüü gibi bilgi güvenliinin önemi daha da çok anlalmtr. Kamu kurumlarnn, oluturduklar bilginin güvenliinin salanmas konusunda yaad problemler neticesinde ulusal stratejiler belirleme gereklilii daha çok önem kazanmtr. Sorunu kaynanda önlemek ya da ortaya çkan sorunlara hzl çözümler üretebilmek amacyla biz de Büyükehir Belediyesi olarak gerekli admlar atarak Bilgi lem Dairemiz bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Ekibimizi (SOME) kurduk” eklinde konutu.

“Siber güvenlik ansa braklamayacak kadar hayati bir konudur”

Bir tehdidin önlenebilmesi ve alglanabilmesi için toplumsal farkndalk olumasnn gerekliliine vurgu yapan Bakan Kocamaz, “Siber güvenlik ansa braklamayacak kadar hayati bir konudur. üphesiz bir tehdidin önlenebilmesi için öncelikle alglanmas, alglanabilmesi için de toplumsal bir farkndalk olumas gerekir. Bugün bizleri burada bir araya getiren zirvenin de öncelikli amac, özellikle kamu çalanlarnda siber güvenlik olgusu hakknda farkndalk oluturmaktr. Siber güvenlik sadece teknik ekibin deil, bütün çalanlarn bilinçlendirilmesiyle salanabilecektir. Bu nedenle siber saldrlara kar kamu kurum ve kurulularnda görev yapan tüm personelin bilinçli ve uyank olmas gerekiyor” ifadelerini kulland.

“Ülke olarak siber güvenlik sektöründe çalacak yetenekli gençlere ihtiyaç var”

Son verilere göre Türkiye’de 30 binden fazla siber güvenlik uzmanna ihtiyaç duyulduunu söyleyen Bakan Kocamaz, “Ülkemizin 30 binden fazla siber güvenlik uzmanna ihtiyac olduu halde bu konuda çalan bin civarnda uzmanmz bulunuyor. Bu alandaki yetimi insan açmz net bir ekilde ortadadr. Elbette kamu hizmeti veren bütün kurum ve kurulular gibi Mersin Büyükehir Belediyesi olarak biz de yazlm teknolojisi konusunda farkndalk oluturmak amacyla çeitli projeler yürütüyoruz. Ülke olarak yazlm ve siber güvenlik sektöründe çalacak böylesine yetenekli gençlere ihtiyacmz var. Siber güvenlik hakknda hem farkndalk oluturmak, hem de bu alandaki yetenekleri kefetmek noktasndaki gayretlerimizi artrarak devam ettirmek kararndayz” diye belirtti.

Çukurova Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ise gittikçe küreselleen dünyada bilgi ve biliim teknolojilerinin vazgeçilmez olduunu sözlerine ekleyerek, “Söz konusu teknolojilerin ülkeler tarafndan önemi anlalm ve öncelikli alanlar içerisinde yer almaktadr. Ülkemizde de bilgi ve biliim teknolojileri öncelikli alanlar içerisindedir. Geri dönülemez ve kar konulamaz bir biçimde vazgeçilemez hale geldiimiz bilgi teknolojileri dier taraftan da farkl güvenlik eksiklikleri nedeniyle insanlarn yaam tarzn önemli ölçüde tehdit eder hale gelmektedir. Kalknma Ajans olarak bilgilerin eriilebilirlii ve gerekli durumlarda da gizliliinin salanmasna oldukça önem veriyoruz. Bundan dolay Valiliimiz ve Büyükehir Belediyemiz ile böyle bir zirveyi yapmaktan dolay onur duyuyoruz” dedi.

Ulusal Siber Güvenlik Akademisi Yönetim Kurulu Bakan Gazi Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan da bir konuma gerçekletirerek, etkinlik kapsamnda yaplan paneller hakknda katlmclara bilgi verdi.

Konumalarn ardndan Ulusal Bilgi Güvenlii Zirvesi, 3 oturumdan oluan panel ile devam etti. 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık