solyanreklam
sagreklam

''Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele'' Paneli Düzenlendi

''Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele'' Paneli Düzenlendi

''Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele'' Paneli Düzenlendi
  • 07 Mayıs 2018, Pazartesi 0:00

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Büyükehir Belediyesi ve Tarm Bakanl tarafndan gerçekletirilen ‘Krmz Palmiye Böcei le Mücadele’ konferansna katld.

Konferansa Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n yan sra Mersin l Gda Tarm Ve Hayvanclk Müdürü Mevlüt Göksu ve Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl l Müdürlüünden yetkililer katld.

“Palmiyeler Akdeniz kylarnda inci gibi parlayan ilimizin önemli simgelerindendir”

Konferansn açl konumasn yapan ve Mersin’in sembollerinden olan Palmiyeleri tanmlad konumasyla katlmclardan büyük alk toplayan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz konumasnda “Sokaklar denize çkan bu esiz cennetin egzotik havasn daha da güçlendiren sembol deerlerimizden biridir palmiyeler. Dik ve salam görünümleriyle frtnalara kafa tutan bu aaçlar, medeniyetler denizi Akdeniz kylarnda inci gibi parlayan ilimizin önemli simgelerindendir. brahimî dinlerin kutsal kitaplarnda ve bu dinlere inanan toplumlarn kültürlerinde özel bir yeri vardr palmiyelerin. Kimi zaman zafer simgesidir palmiyeler, kimi zaman bolluk ve bereket. Meyvesi ifa datan, gölgesi günee snak olan, kuzey ülkelerinde yaayanlarn rüyalarn süsleyen smscak bir tatil davetiyesidir palmiyeler” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kocamaz, “Krmz palmiye böcei ile mücadelemiz Tarsus’ta balad”

Krmz Palmiye Böcei ile mücadele etmeye Tarsus Belediye Bakanl döneminde baladn belirten Bakan Kocamaz “Bu palmiye böceklerinin ülkemize musallat olmasnn en büyük nedeni özellikle Antalya bölgesinde yaplan büyük otellerin bahçelerine dikmek için Afrika’dan, Msr’dan getirilen palmiye aaçlar. Ben Tarsus’ta görev yaptm dönemde palmiyelerin tamamn tescillettik. ster bizim parklarmzda olsun, isterse özel ahslarn arazilerinde olsun palmiyelerin tamamn numaralandrp, kayt altna almtk. Tarsus’tan darya palmiye çkarlmasn ve getirilmesini yasakladk. Kendi palmiyemizi kendimiz üretiyorduk. Ancak Adana ve Mersin Büyükehir Belediyeleri’nin geçmite yapt yanl uygulamalar nedeniyle bu bölge maalesef perian oldu. Tarsus olarak biz buna uzun yllar direndik ama maalesef uçu mesafesi içerisinde kald için ayn sknty çekebiliyoruz” dedi.

“Büyükehir Belediyesi olarak bu zararl ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz”

Özellikle Akdeniz‘e kys olan ülkelerde palmiye aaçlarnn kurumasna neden olan ve "krmz palmiye böcei" ile mücadelenin önemine deinen Bakan Kocamaz, “Hemen hepimizin hatralarnda izleri bulunan, Mersin siluetinin ayrlmaz estetik parçalarndan biri olan palmiyeler, 13 yldr Krmz Palmiye Böceinin tehdidi altndadr. Türkiye’de ilk kez 2005 ylnda Mersin’deki hurma aaçlarnda tespit edilen, Adana, Antalya, Mula, Aydn, zmir ve stanbul illerinde varl bilenen bu zararl, musallat olduu aaçlar ksa sürede kurutmaktadr. Büyükehir Belediyesi olarak, önleyici herhangi bir ruhsatl ilac bulunmayan bu zararl ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz.” eklinde konutu.

Büyükehir Belediyesi olarak gerçekletirdikleri çalmalardan bahseden Bakan Kocamaz, “Aaç bana 20-30 litre ilaçl su ile tüm aaç yüzeyini ve özellikle yaprak saplarnn aaç gövdesi ile birletii ksmlar iyice slatarak koruyucu tedavi uyguluyoruz. Büyüme noktas henüz zarar görmemi olan aaçlarn ölü yapraklarn buduyor, zarar görmü gövde dokularn özenle kazyor, sprey eklinde ilaçl tedaviye balyoruz. laçl tedaviyi, aaçlarn etrafna açtmz çukurlara ilaçl su doldurarak veya aaç gövdesine matkapla açlan deliklerden gövdeye ilaç enjekte ederek de uyguluyoruz. Yeni bulamalar engellemek amacyla bu uygulamalar ortalama 25-30 günde bir tekrarlyoruz. Son zamanlarda balattmz yeni bir tedavi uygulamas ile elektromanyetik dalgalarla aacn zarar gören bölgesine dalgalar vererek larvalar etkisiz hale getirmeye çalyoruz. limiz için tarmsal önemi bulunmasa da turizm potansiyelimize imaj ve estetik deer katan palmiyelerimizi korumak ve sayca artrmak için youn bir gayret sarf ediyoruz. Hain terör örgütü palmiye böcei ile mücadelemiz, onlar yok olana kadar sürecek” dedi.

Göksu: “Proje üç yl boyunca uygulanacak”

Etkinliin açlnda konuan Mersin Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mevlüt Göksu, “Mersin Büyükehir Belediyemiz ve Tarm Bakanlmz tarafndan yürütülen bu proje 3 yl boyunca uygulanacak. 9 ilçemizde 61 noktada uygulayacaz. Ülkemiz ve ilimiz turizmi açsndan da çok önemli olan palmiyelerin yok olmasna neden olan krmz palmiye böcei ile mücadele için bu çaltay düzenledik” ifadelerini kulland.

Büyüköztürk: “Mersin krmz palmiye böcei ile mücadelede en rahat çaltmz il”

Konumalarn ardndan Krmz Palmiye Böcei Mücadeleleri Türkiye Koordinatörü Biyolojik Mücadele Enstitüsü Uzman Hasan Deda Büyüköztürk ‘Krmz Palmiye Böcei le Mücadele’ konulu sunum gerçekletirdi. Sunumunda palmiye böcei ile mücadele yollar, tuzaklar, yasal düzenlemeler, palmiye böceinin yaylma ekilleri, görüldüü bölgeler hakknda bilgi verdi. Sunum esnasnda Bakan Kocamaz’a teekkürlerini ileten Büyüköztürk, “Büyükehir Belediyesi haerelere kar biyolojik mücadele veren Türkiye’de ki tek il. Bu özverili çalmalarndan dolay teekkür ediyorum. Krmz palmiye böcei ile mücadele konusunda en rahat çaltm il Mersin çünkü Büyükehir Belediyesi’nden çok büyük destek görüyoruz. Bu desteklerinden dolay Bakan Kocamaz’a çok teekkür ederiz” diye belirtti.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık