MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ TÜRKYILMAZ, ÖNCEKİ DÖNEMDE YAPTIRILAN MUDANYA İMAR PLANLARININ MAHKEME KARARIYLA DURDURULMASIYLA İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

• 23 Haziran 2015, Salı 0:00

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, başkanlık makamında düzenlediği basın toplantısında, önceki yönetim tarafından yaptırılan ve yargı tarafından iptal edilen Güzelyalı İmar Planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcısı Metin Şen ve Belediye Meclis Üyesi Servet Usta’nın katılımıyla düzenlediği basın toplantısında Başkan Hayri Türkyılmaz, önceki yönetim zamanında yaptırılan ve mahmeke kararıyla iptal edilen Güzelyalı İmar Planlarının yasalar çerçevesinde ve vatandaşların mağdur olmayacağı bir çalışma yürütülmesine özen gösterileceğini vurguladı. Başkan Türkyılmaz, bölgede yeniden ele alıacak imar planlarında jeololojik ve jeoteknik etüt çalışması yapılarak, mahkemenin iptal gerekçeleri doğrultusunda çalışma gerçekleştirileceğini ifade etti. Türkyılmaz, “Daha önceki yönetim zamanında yapılan planlama çalışmalarında jeolojik ve jeoteknik etüt gerektiren alanlarla ilgili çalışma yapılmamış veya yetersiz kalmış. Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda Güzelyalı İmar Planları mahkemece iptal edildi. İptal kararı belediyemize de 21 Mayıs 2015’te tebliğ edildi. Şimdi Mudanya Belediyesi olarak yeniden yapılacak olan planlamaları, mahkemenin iptal gerekçesine uyarak ve bölgedeki vatandaşları da mağdur etmeyecek bir çalışma yürütmek için hassasiyet göstereceğiz. Bölgede halen devam eden yaklaşık 200 civarında inşaat var. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte eşgüdümlü olarak ivedi bir şekilde planlama çalışmalarına başlayarak, en kısa sürede çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. GÜZELYALI İMAR PLANLARI İLE İLGİLİ İPTAL SÜRECİ Başkan Türkyılmaz, planların iptal edilmesi ile ilgili sürece de değinerek şunları söyledi: “İlçemiz Güzelyalı Bölgesi’nin ilk imar planı 1984 yılında yapılmış olup gerek Mudanya Belediyesi gerekse dönemin Güzelyalı Belediyesi tarafından günümüze kadar çeşitli revizyon imar planı çalışmaları yapılmıştır. Güzelyalı’nın mevcut onaylı imar planlarının dayanağı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.11.2006 onaylı 1/25000 Ölçekli Mudanya Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı’nın ardından 12.06.2008 tarihinde 1/5000 Ölçekli Güzelyalı Nazım İmar Planı onaylanmıştır. Güzelyalı uygulama imar planlarında revizyon ihtiyacı duyulması sebebiyle Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 21.03.2013/328 sayılı kararı ile 1/5000 Ölçekli Güzelyalı Nazım İmar Planı Revizyonu onaylanmış olup, söz konusu 1/5000 ölçekli imar planıyla birlikte 1/1000 Ölçekli Güzelyalı Revizyon İmar Planı da Mudanya Belediye Meclisi’nin 17.10.2012 tarih ve 242 sayılı kararıyla kabul edilip Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 21.03.2013/322 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Ancak Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne açılan dava neticesinde Mahkemenin 06.03.2015 tarih ve 2015/232 sayılı ve 16.03.2015 tarih 2015/267 sayılı kararları ile 1/5000 Ölçekli Güzelyalı Nazım İmar Planı Revizyonları, Ayrıntılı Jeolojik Etüt (AJE) Gerektiren Alanların imara açılması ve sahil şeridinde yapılmış olan jeolojik-jeoteknik etütlerin sağlıklı olmaması nedeniyle iptal edilmiştir. Dolayısıyla dayanaksız kalan ve aynı gerekçelere sahip olduğu ileri sürülen 1/1000 Ölçekli Güzelyalı Revizyon İmar Planı da aynı mahkemece 13.03.2015 tarih ve 2015/252 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Söz konusu mahkeme kararlarının tarafımıza tebliğ tarihi 21.05.2015’tir. 03.05.2007 tarih ve 25 sayılı Mudanya Belediye Meclis Kararı ile onaylanmış 1/1000 ölçekli Güzelyalı Revizyon İmar Planı; revizyon imar planının esas yapım amacı olan; kamu yararından uzak, şehircilik ve planlama ilkelerine uygun olmayan bir şekilde hazırlanması sebebiyle 1. İdare Mahkemesi tarafından 25.06.2009 tarih 2009/194 esas no ile ilk önce yürütmeyi durdurma kararı alınmış olup, daha sonra 07.05.2010 tarih 2010/309 karar, 2009/194 esas no ile imar planı iptal edilmişti. Benzer problemlerle ve mahkeme kararlarıyla yeniden karşılaşmamak ve vatandaşlarımızı mağdur etmemek amacıyla, gelecek için, kamu yararını gözeten, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun, sürdürülebilir bir plan oluşturulması gerekmektedir. Planlama sürecinin aceleyle ve sağlıksız bir şekilde değil; sürece ve plan yapım yöntem ve tekniklerine uygun, doğru adımlarla, detaylı bir şekilde yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Hem vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini, hem de depreme dayanıklı bina yapımını sağlamak amacıyla, ayrıca da iptal kararını veren mahkemenin iptal gerekçeleri doğrultusunda, hazırlanması gereken jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmalarını tamamlayarak ve bu veriler ışığında planlama çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi ile birlikte eşgüdümlü olarak ivedi bir şekilde başlanmalıdır.”