solyanreklam
sagreklam
  • 08 Şubat 2018, Perşembe 17:47
ZiyaGÜNEY

Ziya GÜNEY

Kentlerimiz ve stratejik bakış

21. yüzyıl başlarında Batılı gelişmiş ülkelerin kentlerinin birçoğunda yeni havaalanları, yeni metro şebekeleri, limanlar, kent içi trafiği rahatlatacak çok katlı ekspres yollar, raylı ulaşım sistemleri, teknoparklar, çağın en son teknolojileri ile donatılmış haberleşme ve bilişim sistemleri, saatte 400 km hız yapan trenler birbiri ardına hizmete sokulmakta.

Yeni küresel dünyanın bankacılık, sigortacılık, ticaret, bilim, mühendislik gibi uluslararası kurumları da böylesine altyapısı gelişmiş merkezlere kısa sürede gitmektedirler...

Ayrıca bu altyapının üzerinde spor, sanat, kültür, turizm gibi etkinliklerin de hızla geliştiğini görüyoruz.

Kentlerin çevrelerinde oluşturulan yeşil kuşaklar içerisinde insan başına 20-30 m2’yi bulan aktif yeşil alanlar kent insanının daha sağlıklı, daha mutlu olmasını sağlıyor.

Bu ortamlarda yetişen çocukların beden ve ruh sağlığı gelişmekle kalmıyor onlara yeni ufuklar açıyor, yaratıcılıklarını ön plana çıkarıyor.

Bizim bugünkü model, anlayış ve uygulamalar ile kentlerimizi, dünya 3. liginden süper lige çıkarmamız mümkün değildir.

Biz kentlerimizde birçok önemli kararları, kapalı kapılar arkasında siyasilerin etki ve tesiriyle alıyoruz. Belediye meclisleri komisyonlar vs kağıt üzerinde kalmaktan öteye geçmiyor.

Başka bir ifade ile önce birtakım mahfellerde kararlar veriliyor yasal kurullara kararları onamak kalıyor.

Bizdeki büyümenin gelişme anlamını da taşıması için sistemli, planlı, programlı ve disiplinli bir düzeni olması gerekir.

Bizde büyüme adına irili ufaklı bütün yerleşim birimlerimiz ve çevrelerini urlar sardı ve halen de sarmaya devam ediyor.

Öncelikle kentlerimizin sorunlarını günlük ve parsel ölçeğinde çözüme kavuşturma anlayışından uzak, uzun vadeli planlama ve stratejik bakış açısı ile değerlendirmek ve çözümleri bu yaklaşımlarda aramak zorunda olduğumuzu bilmeliyiz...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık