solyanreklam
sagreklam
  • 07 Şubat 2018, Çarşamba 21:17
ZiyaGÜNEY

Ziya GÜNEY

Almanya’da çevre dostu jeotermik bir proje..

Biz henüz Büyükşehirlerimizde bile klasik teknik ve sosyal alt yapı projelerini hayata geçirmeye çalışırken gelişmiş batı ülkelerinde bırakınız büyük metropol kentleri küçük kentler bile yeni teknolojilerin damgasını vurduğu çevre dostu projeleri birbiri arkasından hayata geçirmeye devam ediyorlar.

Bunlardan birisi de Almanya’nın küçük bir kentinde gerçekleşti...

Almanya’nın Unterhaching kentinde, çevre dostu jeotermik enerji projesi aşamalı olarak hayata geçirildi. Projenin amaçlarından biri de küçük bir kentin iklim korumaya katkıda bulunabileceğini göstermek.

Münih kenti yakınlarındaki Unterhaching kentinde kamu tesisleri, işyerleri ve konutlar yeraltından elde edilen termik enerjiyi kullanmaya başladılar. Kentte toprak enerjisinden elektrik elde etmek amacıyla modern bir santral da devreye sokuldu. Söz konusu proje, küçük bir kentin bile iklim korumaya nasıl katkıda bulunacağını göstermeyi de amaçlıyor.

Güney Almanya’nın büyük bölümü, yeraltında devasa ısı depoları barındırıyor. Isı kaynakları Alp dağları boyunca bir şerit gibi uzanıyor. Yerin 3 bin 500 metre altından nasıl enerji sağlanabildiğini anlatan Unterhaching’deki jeortermik projenin yöneticisi Chrisüian Schönwiesner-Bozkurt, şu bilgileri veriyor:

“Bavyera’daki termal su kaynakları çok zengin. Birbirine bağlı kaynaklar Avrupa’nın en büyük termal su hattını oluşturuyor. Termal kaynaklardaki ısı çok yüksek, Bavyera’da bu ısı yer yer 80 ila 150 derece. Bu kaynaklar dağlık bölgede yer alıyor.”

HEM UCUZ HEM DE ÇEVRE DOSTU

İşte bu kaynaklardan yararlanıldığında hem ucuz, hem de iklime zarar vermeyen enerji sağlamak mümkün. Bunun bilincinde olan Unterhaching kenti,  Almanya’nın en iddialı jeotermik enerji projesini gerçekleştirmeyi başardı. Bu projenin temel amacı iklim korumaya katkıda bulunmak.

İlk aşamada yerel yönetim binaları için karbondioksit içermeyen enerji sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Unterhaching Belediye Başkanı Erwin Knapek de “Jeotermik enerjiyi seçmemizin nedeni, Unterhaching’deki çok zengin yeraltı kaynakları ve bunları gerçekten mükemmel değerlendirme olanağı” diyor.

PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK ZAMAN ALDI

Ancak bu hazineye ulaşabilmek, başlangıçta tahmin edilenden çok daha fazla zaman aldı. Sadece planlama ve kazı aşaması 3 yıl sürdü. Ayrıca, Unterhaching Belediyesi, projeyi gerçekleştirebilmek için çok para harcadı. Bugüne kadar 70 milyon Euro miktarında yatırım yapıldı.  Dev bir sondaj ile yerin 3.346 metre derinliğindeki 122 derecelik suya ulaşıldı ve önceden tahmin edildiği gibi saniyede 150 litre su çıkarılmaya başlandı.

Unterhaching sakinlerinin yeraltından sağlanan enerjiyi konutlarında kullanbilmeleri ise daha uzun sürdü. Konutlar, 140 tesis ve 90 ısı iletme istasyonunun devreye girmesiyle şebekeye bağlandı. Unterhaching Belediye Başkanı Knapek, çok daha ucuz olan bu enerjinin, aynı zamanda çevreye zararlı karbondioksit emisyonunu da yarı yarıya azalttığını söylüyor.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık