solyanreklam
sagreklam
  • 15 Eylül 2020, Salı 17:06
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Tatsız bir sezon..

Turizm ile yazdığımız yazıların bazılarında iyimser, bazılarında kötümser havada yazdık. Bir türlü turizmde beklediğimiz noktaya gelinmediğini de görmüş olduk. Bu nedenle gözler önümüzdeki sezona çevrildi.

Bütün hesaplar hiç kuşkusuz pandemi ile mücadelede insanlığın başarı sağlayıp sağlayamayacağına kilitlendi. Bu mücadelede başarı sağlanırsa hayat normale dönecek, turizmdeki beklentiler de karşılık bulacaktır.

İşin ilginç tarafı, turist gelsin diye fiyat indirimine giden oteller bile beklediklerini elde edemedi. Sezon uzarsa bir şeyler olur mu bu da bilinmiyor.

Eğer salgınlar mücadelede başarı sağlanırsa ülkeler sınırlarını açacak, uçak seferleri normale dönecek, turist akını başlayacaktır. Bunun için pandemi ile mücadelede başarı sağlanması gerekiyor.

İşin bir başka olumsuz tarafı da şu:

Pandemi, ülkelerin ekonomilerini etkiledi. Bu nedenle turist göndermemede önlem alınıyor, ülkeler vatandaşlarının ülke içinde tatil yapmaları yönünde tavsiy kararları alıyor. Hedef, dışarıya paranın gitmemesi. Gelecek sezon nasıl olur, neler gelişir şimdiden bunun hesabını yapmak yanıltıcı olabilir.

Rus turistlerin gözdesi Türkiye istikametinde yapılan satışlar bile geçtiğimiz yılın yüzde 30 gerisinde. Kaldığı açıklandı.

Kommersant gazetesinin konu ile ilgili haberine göre, Travelata.ru verileri ortalama Türkiye turu fiyatının yüzde 6'lık düşüşle 85 bin 400 rubleye (8 bin 500 TL) gerilemesine rağmen satışların sınırlı kaldığına işaret ediyor.

Acentelerin beklentisi kış mevsiminde denize girme olanağına sahip destinasyonların da bir an önce uçuşa açılması yönünde.

Uçuş yasağının kalktığı Mısır, Maldivler ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan seferler de sınırlı sayıda. Yasağın bulunmadığı Tanzanya destinasyonunda da manzara parlak değil. Level.travel yetkilileri, bu ülkeye satışların tüm tur satışları içindeki payının yüzde 1'in altında kaldığını söyledi.

Bazı turizmciler, örneğin Türkiye turları satışlarının artmamasına sebep olarak Rusya'dan sınırlı sayıda şehirden uçuş olmasını gösteriyor. OnlineTur.Ru'dan İgor Yelinov, tek başına Moskova uçuşları dikkate alındığında satışların yüzde 12 arttığı gerçeğini hatırlatıyor.

Gazete, öte yandan Rusya içi tatil beldelerine gösterilen ilginin istikrarlı seyrettiğini yazdı. Talebin sürmesi durumunda iç pazarda fiyat artışları da gündeme gelebilir.

Rus Tur Operatörleri Birliğinden (ATOR) yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de uygulamaya koyulan bazı tedbirlerin, Rus turistlerin Türkiye’de tatil talebini etkilemediğine işaret edildi.

Türkiye’nin bu yıl yurt dışı tatilinde lider ülke olacağının vurgulandığı açıklamada, “Operatörlerden edinilen verilere göre, Rusya’dan Türkiye’ye turist akışı eylülde ağustosa kıyasla çok daha iyi olabilir. Salgında ikinci dalgaya ilişkin psikolojik eşik aşıldığında, turistler ekim ve kasımda Türkiye’de yazı yakalayacaklardır.” denildi.

Türkiye, geçen yıl ağırladığı yaklaşık 7 milyon Rus turistle, Rus vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Bu yazdıklarımız turizmde kötü gidişi anlatıyor.

İyi haberler de var.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir pandemi sebebiyle Temmuz ve ağustos aylarını tercih etmeyen tatilcilerin eylül ayında tatil yaptığını söyledi. Otellerin Eylül doluluk oranlarının geçen senenin üzerinde olduğunu belirten Demir, " Çeşme'de 30 derecenin üstündeki sıcaklık vatandaşların tatiline değer kattı. Sadece otelciler değil, esnafımız da mutlu." dedi.

Demir, otel fiyatlarının da cazip olduğuna dikkat çekti. Çeşme'deki otellerin bu sezon müşterilerini 2 yıl öncesinin fiyatlarıyla ağırladığını, eylülde de bu rakamlar üzerinden yüzde 50 indirime gidildiğini belirten Demir, şu anda 5 yıldızlı otellerde oda fiyatlarının 700 lira civarında olduğunu ifade etti. Alaçatı'daki butik otellerin fiyatlarının ise 350 lira civarında olduğunu söyleyen Demir, " Herhangi bir fiyat artışı olmadığı gibi fiyatları aşağı çekmiş durumdayız. Çeşme pahalı algısını da yıkacağız." dedi.

Görüldüğü gibi artık doluluk oranlarını sağlayabilmek için fiyat indirimlerine gidiliyor. Bu daha çok iç turizmi canlandırmada etkili olabilir. Dışarıdan turist gelmedikten sonra fiyat indirimi ne işe yarayacak?

Bir olumlu haber de Bodrum- Milas Havaalanından:

Milas Bodrum Havalimanı'nda yenilenen pist hizmete girdi. Pistin yenilenmesiyle ilgili detayları DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin duyurdu. Keskin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemiz turizmine katkısıyla havacılık faaliyetlerini her geçen gün arttıran Milas Bodrum Havalimanımızın bakıma alınarak yenilenen 10L-28R pisti yeniden hizmete alındı.Bu piste paralel olarak hizmet vermekte olan paralel taksiyolu, genel müdürlüğümüz tarafından gerekli çalışmalar yapılarak bakım süresince yedek pist (RWY 10R-28L) olarak hizmete alınmıştır. Böylece uçuşlarda herhangi bir aksaklık veya kesinti yaşanmamıştır.Bu çalışma ile Milas Bodrum Havalimanımız alternatifli olarak kullanılabilecek iki piste sahip olmuştur. Bu pistten ilk sefer ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına 10 Eylül 2020'de Türkiye saati ile 05:43’te gerçekleşmiştir."

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-tatsiz-bir-sezon-makale,4986.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık