solyanreklam
sagreklam

Umurbey’de tarih Büyükşehir ile canlandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik İlçesi’nde yapımı tamamlanan Tarihi Umurbey Çarşı Camii çevresi ve meydan düzenlemesi, ilçe halkının hizmetine açıldı.

Umurbey’de tarih Büyükşehir ile canlandı
  • 02 Şubat 2018, Cuma 20:12

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik İlçesi’nde yapımı tamamlanan Tarihi Umurbey Çarşı Camii çevresi ve meydan düzenlemesi, törenle ilçelilerin hizmetine açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi olarak ayrım yapmadan tüm ilçelerin problemleriyle yakından ilgilendiklerini söyledi.

Bursa’nın kent merkezinde olduğu kadar tüm ilçelerinde de şehre değer katan çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gemlik’te yapımı tamamlanan Tarihi Umurbey Çarşı Camii çevresi ve meydan düzenlemesi törenle vatandaşların hizmetine açıldı. Gemlik Umurbey Mahallesi’nde gerçekleştirilen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, AK Parti Bursa milletvekilleri Bennur Karaburun ve Zekeriya Birkan, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Gemlikli vatandaşlar katıldı.

Tarihi yapılar değerleniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın çok güzel değerlere sahip bir şehir ve Gemlik’in de özellikli bir ilçe olduğunu söyledi. Umurbey’in tarihi derinliğine dikkati çeken Başkan Aktaş, Umurbey Mahallesi meydan düzenleme ve
Merkez Camii bakım onarım çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından birçok noktada tarihi kültürel yapıların bakım ve onarım çalışması yapıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Gemlik gibi önemli bir ilçemizin, mahallelerinin meydanları da çok önemli. Çünkü bölgeler meydanlarıyla anılıyor. İşin bir ayağında Gemlik Belediyesi diğer ayağında Büyükşehir Belediyesi var. Yapılan çalışmalarla bu güzel eser ayağa kaldırıldı” dedi.

Başkan Aktaş, çalışmada emeği olan herkesi tebrik ederek, “Umurbey’deki çalışmalarda meydan, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın türbesinden başlanarak Celal Bayar evine kadar olan alan Tarihi Umurbey Merkez Camii’ni de kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi. Burada yaklaşık 5000 metrekare granit taş döşendi, cami çevresinde bulunan yapılar kaldırıldı, tarihi yapının dış cephesinde sağlıklaştırma çalışmaları yapıldı” diye konuştu.

“Hayaller gerçek oluyor”

Caminin etrafında tüm duvarların yenilenip tarihi bir yapıya yakışacak şekilde derz işlemleri yapıldığını da kaydeden Başkan Aktaş, “Caminin etrafında yaklaşık olarak 1000 m2 traverten ve bazalt kaplama zemin döşemesi imalatı gerçekleştirildi. Umurbey merkezine girildiğinde görülen Mustafa Kemal Atatürk ve Celal Bayar heykellerinin etrafları yapılan düzenlemelerle yenilendi. Umurbey merkezinde bulunan çardaklı alanın imalatı bölge halkından gelen taleplere göre revize edilerek tekrar imal edildi. Merkez Camii’nin karşısında kalan, hem bölge halkı hem de turistlerin çay kahve içtikleri mekanların önlerindeki sundurmalar da yenilendi” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, 2015 yılı Mart ayında başlanan çalışmaların toplam 3 milyon TL’ye mal olduğunu belirterek, “Gerek çardak düzenlemeleri gerek zemin döşemeleriyle meydan bitirildi. Beklentiler yüksek. Standartlarımız çok yükseldi. Düne kadar hayal zannettiğimiz birçok hizmet artık gerçekleşti. Çok daha iyileri olacak” dedi. Aktaş, Büyükşehir Belediyesi olarak ayrım yapmadan tüm ilçelerin problemleriyle ilgilendiklerini de sözlerine ekledi.

Umurbey’in hedefi turizm

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 2009’da Umurbey’in belde belediyesi kapatıldığında vatandaşların endişe duyduğunu ancak bugün yapılan hizmetlerle yüzlerin güldüğünü ifade ederek, “Burası, İstanbul’un fethinden önce kurulmuş bir yerleşim yeri. Tüm sokaklarda hemen hemen tüm alt yapı ve yağmur suyu hatları yenilendi. Bu güzel yatırımlar Umurbey’in çehresini değiştirdi. Bundan sonraki istikamet turizm sektörü. Buranın 600 yıllık bir geçmişi var. Çok sayıda nitelikli sivil mimar örneği binalara sahip. Cumalıkızık’ın nasıl turizm değeri ön planda ise burası da aynı olacaktır. Bize düşen Umurbey’in tarihi güzellik ve özelliklerini ortaya çıkarmaktır. Tarihi camimizin restorasyonunda emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Alinur Aktaş ve bürokratlarına teşekkür ediyorum. Tarih Büyükşehir ile canlanıyor. Ecdat yadigarı eserlerimiz yepyeni yüzüyle halkımızın hizmetine sunuluyor. İlçe belediyesi ve Büyükşehir el ele verdiğinde bu güzellikler ortaya çıkıyor” açıklamasını yaptı.

“Umurbey, demokrasi mücadelesinin sembolü”

AK Parti Bursa Milletvekilleri Bennur Karaburun ile Zekeriya Birkan da Umurbey’in değerine ve hizmetlerin önemine vurgu yaptı. Birkan, Umurbey’in sıradan bir mahalle olmadığını belirterek, “Umurbey, Celal Bayar ile birlikte Kurtuluş Savaşı destanının adını simgeliyor. Aynı zamanda bir demokrasi mücadelesinin sembolü. O yüzden burası ülkemiz için, tarihimiz açısından önemli bir yer. Bizim de gereken önemi vermemiz lazım. Bugün Büyükşehir Belediye’miz çok güzel bir hizmet gerçekleştirdi. Bu alanları tarihe ve Umurbey’e yakışır hale getirdi. Cami de aynı şekilde imar edildi” diyerek emeği geçenleri tebrik etti. Umurbey Mahallesi Muhtarı Mustafa Duran da projeye emeği geçenlere teşekkür ederek, bölgedeki atıl iş gücünün harekete geçirilmesini istedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Umurbey Çarşı Camii çevresi ve meydan düzenlemesinin açılışını gerçekleştirdi.

HABERE AİT VIDEO



BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık