solyanreklam
sagreklam

Bursa’da Fetih Coşkusu Başladı

Osmangazi Belediyesi, bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri ile Bursa’nın 692 yıl önce fethedilişinin coşkusunu günümüze taşıdı.

Bursa’da Fetih Coşkusu Başladı
  • 08 Nisan 2018, Pazar 13:54

Osmangazi Belediyesi, bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri ile Bursa’nın 692 yıl önce fethedilişinin coşkusunu günümüze taşıdı. Fetih Yürüyüşü’ne katılan Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları da şenliklere renk kattı.

 

Fetih törenleri öncesinde Osmangazi ve Orhangazi Han'ın türbelerinde dualar okundu. Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen şenliklerin açılış töreni, Tarihi Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç-Kalkan ekibinin gösterisiyle başladı. Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu yılki kutlamaların yurt dışından gelen kardeş belediyelerin geniş katılımları ve ‘Diriliş Ertuğrul’ dizi oyuncularıyla daha coşkulu bir şekilde olduğunu belirterek, tüm dünyaya Türk Milleti’nin yeniden güçlü bir şekilde bütünleştiğinin mesajını verdi.

 

“Bursa’nın Fethi, Balkan Milletlerin De Kurtuluşu”

 

Başkan Dündar, Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’ni 14. kez düzenlemiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Tarih, tekerrürden ibarettir. Bugün kutladığımız Bursa’nın fethi aslında Balkan milletlerinin yoksulluktan kurtuluşunun, ortaçağ Avrupa’sının medeniyetle buluşmasının ilk adımı olmuştur. Bursa’nın fethiyle Osmanlı Devleti Anadolu’daki kardeş kavgalarına karşı olan aklı başında bütün Müslümanlar için doğru adres olarak kabul edilmiştir. Kısa bir süre sonra Çanakkale’den Avrupa’ya geçen Osmanlı Devleti İslam medeniyetinin misyonunu oradaki insanlara da taşımıştır” diye konuştu.  Dündar, “Bugün tarihi mirasına sahip çıkma noktasında hareket eden belediyemizin onarımlarını yaptığı onlarca Osmanlı eseriyle Bursa ve Balkanlar buluşmuştur” dedi. 

 

Dündar, “Türk Askeri, Her Yerde Kurtarıcı Olmuştur” 

 

Konuşmasının devamında ‘Afrin Zaferi’ne de değinen Başkan Dündar, “Afrin ve diğer Suriye şehirlerini teröristlerden temizleyen Türkiye, insani yardımın yanında; yaşanacak konutlar, hastaneler, imarethaneler ve okullar yapmak için kolları sıvamış. Demokrasi getirmek için oraları harabeye çeviren devletlere de onarıma katkı yapmaya davet ediyorum” diye konuştu. Tarihte Osmanlı’nın gittiği coğrafyaya adalet, medeniyet ve şefkat götürmesinden dolayı her yerde Türk askerinin kurtarıcı olarak görüldüğünün altını çizen Dündar, “Suriye’deki yönetici zalim Esad iktidarda kalmak için Guta’da kendi insanını açlığa mahkûm ederek çoluk çocuk demeden bombalarken, Türkiye güvenliği için yaptığı bu harekâtta sivillere zarar vermemek için her türlü riski almış ve bir tek sivilin burnu kanamadan harekâtı hamd olsun başarıyla tamamlamıştır” dedi.

 

“Bursa’nın Fethi, Bizlere de Önemli Bir Misyon Kazandırmıştır”

 

Başkan Dündar, Bursa’nın önemli bir misyona sahip olduğunu ifade ederek, “Bursa, Osmanlı’nın 4 kıta 6 milyon kilometreye taşıdığı misyonunun olgunlaştığı bir başkenttir. Devlet olma bilinci ve insanlığa hizmet misyonu, bu kentte olgunlaştırmıştır. Hanlar, hamamlar, medreseler, sağlık evleri, imarethaneler ve ibadethanelerle donattığı bu şehirde; 600 yıl boyunca hükmedeceği yerlerin karakterini oluşturmuştur” diye konuştu. Bugün Bursa’nın Fethini kutlamanın aslında bu misyonu anlamakla mümkün olduğunu vurgulayan Dündar, “Bu misyonu yaşatmayı kendine ve belediyemize her zaman birinci görev olarak adlediyor ve bunu gerçekleştirmemizde bizlerden desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Yurt dışından çok daha geniş katılımlı misafirlerimizle bu yılki kutlamalarımızı çok daha manidar bir şekilde gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

Müezzinoğlu, “Büyük Bir Medeniyetin Torunlarıyız”   

 

Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu da konuşmasında, “Ertuğrul Gazi’den başlayan bir diriliş hareketini, bu büyük milletin tohumlarını çatlatarak bir çınara dönüştüğü bir merkez olarak bu toraklarda görmek büyük bir onur. Bu topaklarda bu medeniyetin mensuplarıyla bir arada olmak gerçekten büyük bir mutluluk” diye konuştu. Büyük medeniyetlerin en önemli iki ayağı olduğunu belirten Müezzineoğlu, “Bunlar, ilim ve irfan ayağı ile hak ve adalet ayağıdır. 24 milyon bir metrekarelik alanda farklı dinlerin, mezheplerin, ırkların olduğu bir coğrafyada asla zulmetmeden dünyaya bunu sunabilmiş büyük medeniyetin torunlarıyız. Bize düşen ilim irfan ile hak ve adaletten ayrılmamamız. İnsanların sömürüldüğü dünyada zalimler kan akıtıyor. Buna yeniden dur diyecek büyük milletin mensuplarıyız. Dünyaya bu dik duruşa ihtiyaca var ve bizler; milyarlarla ifade edilen mazlum ve mağdur milletlerin de temsilciyiz. Bu anlamda bugün burada 692.’sini yaptığımız fetih kutlamalarının o ruhu anlamış ve benimsemiş gençlerimizle olmaktan da ayrıca memnuniyet duyuyorum” dedi.

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine; Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin,

Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Osman Mesten, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi İlçe Kaymakamı Zafer Orhan, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, AK Parti İl Bursa Başkanı Ayhan Salman, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez’in yanı sıra Kazakistan Kapcakay Belediyesi, Özbekistan Turakurgan Belediyesi, Yunanistan Kozlukebir Belediyesi, Bosna ve Kıbrıs Mehmetçik Belediyesi’nden gelen heyetler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

Diriliş Dizisi Oyuncuları Fetih Yürüyüşünde

 

Tophane Meydanı’ndaki törenin ardından fetih yürüyüşüne geçildi. Saltanat Kapı’dan başlayan fetih yürüyüşünde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları Turgut Alp (Cengiz Coşkun), Abdurrahman Alp (Celal Al)

Sungur Tekin (Sezgin Erdemir), Günalp Bey (Engin Öztürk) ve Aslıhan Hatun (Gülsim Ali İlhan) yer aldı. Fetih kutlamalarına renk katan ünlü oyunculara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar yürüyüş boyunca ünlü oyuncularla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Osmangazi Belediyesi tarafından dağıtılan Türk Bayraklarını sallayan vatandaşlar Bursa caddelerini adeta kırmızı beyaza bürüdü. Binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen fetih yürüyüşü Kamberler Parkı’ndaki final gösterisiyle devam etti. Kamberler Parkı’ndaki kılıç-kalkan ve halk oyunları ile üst seviyeye çıkan fetih coşkusu, Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularının kazanların başına geçip vatandaşlara pilav dağıtmasıyla son buldu.

 

Fetih Şenlikleri, Pazar sabahı Ulucami’de Osman Gazi ve aziz şehitlerimiz için okunacak duanın ardından, Gündoğdu ve Dürdane Mahalleleri’nde gerçekleştirilecek köy düğününü ile devam edecek.

 

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık