solyanreklam
sagreklam

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı Başladı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı Başladı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı Başladı
  • 02 Ağustos 2018, Perşembe 0:00

Birlemi Milletler Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri dorultusunda Mersin Büyükehir Belediyesi’nin ev sahipliinde düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri Türkiye Haritalandrlmas Projesi Çaltay balad.

 

Büyükehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekletirilen çaltay, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz Bakanlnda balad. Çaltaya Bakan Kocamaz’n yan sra Vali Yardmcs Süleyman Deniz, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile projenin orta ve finansörü olan Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakf’nn (WALD) Akademi Direktörü Hülya Alper, Mersin Kent Konseyi Bakan Yasmina Lokmanolu, Büyükehir Belediyesi meclis üyeleri akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluu temsilcileri, Mersin’de faaliyet gösteren oda ve dernek temsilcileri katld.

 

Birlemi Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dou ve Bat Asya Bölge Tekilat E Bakan ve Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz çaltayda yapt konumasnda Binyl Bildirgesi ve bu bildirge dorultusunda belirlenen Binyl Kalknma Hedeflerinden bahsederken, bu hedeflerin Mersin’de gerçekletirilen çaltayn temelini oluturduunu belirtti.

 

Çaltayn açl konumasn yapan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, kendisinin 2016-2019 dönemi e bakanln yürüttüü Birlemi Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dou ve Bat Asya Tekilat

’nn Türkiye’nin de dâhil olduu corafyalardaki Sürdürülebilir Kalknma Hedeflerine ulalmas noktasnda son derece önemli bir görev üstlendiini ifade ederek, “Yapacamz Çaltay boyunca, “Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem”, “Proje ve Çaltay Metodolojisi”, “Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler”, “Proje ve Faaliyetlerin Deerlendirilmesi” ve “Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri Snflandrlmas” konularnda sunum ve deerlendirmeler yaplacaktr. limiz, ülkemiz ve dünyamz için son derece önemli konularn ele alnaca Çaltaymza katk ve katlm salayacak olan uzmanlarmz iki gün boyunca konuyu tüm yönleriyle ele alacaklar” dedi.

 

“Biz üzerimize düeni yapmak için olaanüstü gayret sarf ediyoruz”

 

Bakan Kocamaz çaltayda Büyükehir Belediyesi tarafndan planlanan, yürütülen, hayata geçirilen ve BM sürdürülebilir kalknma hedefleri ile örtüen, bu hedefleri %100 destekleyen projelerden örnekler verdi. 

 

Birlemi Milletlerin 2000 ve 2015 ylnda ald kararlarn daha mutlu, huzurlu, güvenli ve salkl bir dünyann nasl kurulacann yol ve yöntemlerini ortaya koyduunu sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Birlemi Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dou ve Bat Asya Bölge Tekilat ve Mersin Büyükehir Belediyesi olarak biz üzerimize düeni yapmak için olaanüstü gayret sarf ediyoruz, etmeye de devam edeceiz. Ancak unun bilinmesini isterim: Düzeltmeye çaltmz tablonun günah tüm dünyann deil, dünya kaynaklarn ve nimetlerini paylaan, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan ve u anda dünyann en gelimi ülkeleri olarak kabul edilen devletlerindir. Üzülerek ifade etmek isteriz ki, baz gelimi ülkelerin saltanat kayklar, geri kalm ve köleletirilmi ülke insanlarnn kan ve gözyalar denizinde yüzmektedir” ifadelerini kulland.

 

“Dünya sorunlarnn çözümü, Anadolu’yu anlamaktan geçmektedir”

 

Dünyann pençesinde bulunduu sorunlarn çözümünü Türk milleti olarak çok iyi bildiklerini belirterek sözlerini sürdüren Bakan Kocamaz, “Anadolu’nun özelliklerini her bakmdan temsil eden Mersin’i anlamak demek; Anadolu’ya ruh veren mayay, dünyay huzura kavuturacak formülü bilmek demektir. Türkiye’nin sorunlarnn çözümü Mersin’i, dünyann sorunlarnn çözümü ise Anadolu’yu anlamaktan geçmektedir. Mersin ve Anadolu’nun kültürel, inanç ve medeni kodlarn Türkiye ve dünyann kodlar haline getirmektir” diye belirtti.

 

Duman; “Yerelleme rüzgârn imdi daha kuvvetli bir ekilde estireceiz”

 

Daha iyi bir dünya ve daha iyi bir çevre arzusu ile 2000 ylnda 8 balk altnda kabul edilen Binyl Kalknma Hedefleri sürecinde Türkiye olarak önemli bir baar elde ettiklerini ifade ederek sözlerine balayan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman,  “Biz tekilat olarak ‘Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri’nin yerelletirilmesi çaltaylarn Mersin’de balatyoruz. Geçmiteki baarmz, o yllarda yakaladmz yerelleme rüzgârn imdi daha kuvvetli bir ekilde estireceimize olan inancm güçlendiriyor. Pilot olarak balattmz bu proje ile birlikte faaliyet gösterdiimiz ülkelerden biri olan Türkiye’nin 2030’a kadar tabana yaygn ve kapsayc, sürdürülebilir kalknmay mümkün klacak referans ülke olma vizyonuna katkda bulunmay hedefliyoruz” dedi.

 

“Bu çaltay ile bölgesel kalknma idealimize bir adm daha yaklam olacaz”

 

Sürdürülebilir kalknma hedeflerinden 11.’si olan ehirlerin ve insan yerleimlerinin kapsayc, güvenli, dayankl ve sürdürülebilir klnmasn içeren hedefin UCLG-MEWA olarak temel dayanaklarnn olduunu ifade eden Duman, “Mersin’de gerçekletireceimiz bu çaltay ile UCLG-MEWA olarak bölgesel kalknma idealimize bir adm daha yaklam olacaz. Bu manada elini tan altna koyan herkese ve özellikle bizleri burada bir araya getiren Mersin Büyükehir Belediyemize teekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrca Mersin Birlemi Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dou ve Bat Asya Bölge Tekilat E Bakan burada olduu için bizler için ayr bir yere ve öneme sahip. Mersin’de yaptmz bu çalmalarda kendi ailemizle bir arada olma duygusunu da tatm bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Konumalarn ardndan Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem Hakknda UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz tarafndan bir sunum gerçekletirdi.

Sunumun ardndan Proje ve Çaltay Metodolojisi, Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri dorultusunda Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler, Proje ve Faaliyetlerin Deerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri’nin Snflandrmas konularnda panel düzenlendi.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık