solyanreklam
sagreklam

Büyükşehirden Akdeniz Meyve Sineği İle Kültürel Mücadele

Büyükşehirden Akdeniz Meyve Sineği İle Kültürel Mücadele

Büyükşehirden Akdeniz Meyve Sineği İle Kültürel Mücadele
  • 20 Temmuz 2018, Cuma 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl, Akdeniz Meyve Sinei zararls ile kültürel mücadele kapsamnda turunçgillere zarar veren ve üreticiyi zor duruma düüren söz konusu sinei yok edecek kelepçeli poet datm gerçekletiriyor.

 

Aaçlar üzerinde veya yere dökülerek zarar gören meyveler ile hasat art meyveler Akdeniz Meyve Sinei (Ceratitis capitata)  için besin kayna oluturuyor. Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl da bu balamda üreticilerin bu zararlya kar bilinçlenmesi ve bu zararly besleyecek koullar ortadan kaldrmas için hem bilinçlendirme çalmas hem de poet datm gerçekletirildi.

 

Ekipler mücadele kapsamnda Yeniehir ilçesinde Uzunka, Deirmençay ve Karahacl mahallesinde balatt datmlara Akdeniz ilçesinde devam etti. Toplam 7 ilçede 100 bin adet poet datm gerçekletirecek olan ekipler, Akdeniz Meyve Sinei ile ilgili bilgilendirme broürü datyor. Büyükehir Belediyesi turunçgili ile ünlü Mersin’de datt kelepçeli poetlerle üreticinin ürününü korurken, zararl ile mücadelesini kolaylatryor ve ihracat yaplan meyvenin de deerini koruyor.

 

Mersin Büyükehir Belediyesi söz konusu sinek ile kültürel mücadelenin yan sra Tarmsal Tahmin ve Erken Uyar stasyonlar ile de zararlya kar mücadelesini sürdürüyor. lçelerde kurduu Tarmsal Tahmin ve Erken Uyar stasyonlar zararlnn ilk görüldüü anda üreticileri ksa mesaj yoluyla uyaryor ve önlemini almasn salyor.

 

Akdeniz Meyve Sinei ile mücadele neden önemli?

 

Turunçgil yetitiriciliinin en önemli zararllarndan birisi olan ve ihracatta tolerans sfr olan Akdeniz meyve sinei Türkiye’de birçok meyve çeidine hasar veren bir d karantina zararlsdr

Akdeniz meyve sinei zarar, larvas tarafndan yaplr. Meyvenin etli ksmnda beslenen larvalar, meyvenin bu ksmnda bir yumuama ve çöküntü meydana getirir. Zarara urayan meyveler, vaktinden önce olgunlar ve dökülür. Akdeniz meyve sineinin Türkiye’de en çok zarar verdii meyveler turunçgiller, Trabzon hurmas, nar, eftali, nektarin ve incirdir. Turunçgiller içerisinde en fazla zarar mandarin ve portakaln erkenci çeitlerinde yapar.

Akdeniz Meyve sinei turunçgil çeidine verdii zarardan dolay ülke ekonomisi yönünden oldukça önemlidir. Akdeniz meyve sineinin vurduu meyvenin ticari deeri dümekte ve ihracat noktasnda sorun yaanmaktadr. Bu noktada turunçgil ehri olan Mersin’de de Akdeniz sinei ile mücadele önem kazanyor.

 

Üreticinin bilinçlenmesi zararl ile mücadelede en önemli etken

 

Birçok meyvede zarar yapan bu zararl ile mücadele tüm üreticiler tarafndan yaplmas  baary artran en önemli etken. Akdeniz meyve sinei ile mücadelede, zararlnn mevsim banda tespiti çok önemli. Mücadele ilemlerine ilkbaharda erginlerin faaliyete geçmesi ile balanmal ve bu amaçla çeitli tuzaklardan (Feromon, McPhail vb.) yararlanlmal.

 

laçlama çalmalar ile mücadele destekleniyor

Tarmsal anlamda gerçekletirilen kültürel mücadele çalmalarna ek olarak Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Bakanl söz konusu sinee yönelik ilaçlama çalmalar gerçekletiriyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Bakanl ekipleri Mays ay balarndan itibaren turunçgillerde görülmeye balanan Akdeniz meyve sineine yönelik ilaçlama çalmalarn arttrd.

Söz konusu zararlnn yer alabilecei özel alanlar Büyükehir’in uzman ekipler tarafndan tespit edilerek ilaçlama çalmalar periyodik olarak gerçekletiriliyor. Ekipler, Akdeniz meyve sineinin youn olarak görünebilecei, Mersin genelinde 13 ilçede yer alan ve günlük olarak yüzlerce ton evsel atn bertaraf edildii aktarma istasyonlarn, vatandalarn sofralarnda yer alan meyvelerin çk yeri olan halleri, meyve ve sebze paketleme tesislerini, çöp depolama alanlarn ve çöplükleri ilaçlyor.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık