solyanreklam
sagreklam

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Ülke Direktörü Grede'den Başkan Kocamaz'a Ziyaret

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Ülke Direktörü Grede'den Başkan Kocamaz'a Ziyaret

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Ülke Direktörü Grede'den Başkan Kocamaz'a Ziyaret
  • 09 Ağustos 2018, Perşembe 0:00

Birlemi Milletler Dünya Gda Program (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede ve Birlemi Milletler Kalknma Program Türkiye Ülke Direktör Yardmcs Suhukrub Khojimatov Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’ makamnda ziyaret etti.

Birlemi Milletler Dünya Gda Program (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede ve Birlemi Milletler Kalknma Program Türkiye Ülke Direktör Yardmcs Shukrub Khojimatov Bakan Kocamaz’a Dünya Gda Program’nn Türkiye’de ki Suriyelilere ve dier mültecilere yönelik çalmalarn anlatt. Ziyarette Türkiye’de ki mültecilerin beslenme, barnma ve istihdam  sorunlarnn çözümü noktasnda neler yaplabilecei konuuldu.

Birlemi Milletler Dünya Gda Program (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, Dünya Gda Program olarak neler yaptndan bahsederek, Bakan Kocamaz’ çalmalar hakknda bilgilendirdi.

Türkiye’de mültecilerle ilgili en önemli problemin istihdam olduunu söyleyen Birlemi Milletler Dünya Gda Program (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, belediyelerden bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Grede, “Dünya Bankas -KUR’u ve Aile, Çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl’n mali açdan destekliyor ancak 1.4 milyon mültecinin sadece 30 bini çalabiliyor. Biz sadece mültecilere yardmc oluyoruz. Ancak kalknma ajans hem mültecilere hem de Türklere yardmc oluyor. Biz Birlemi Milletler Dünya Gda Program ve Birlemi Milletler Kalknma Program olarak belediyelerde mültecilerin çaltrlmas hususunda bir projemiz var. Her aileden bir yetikin belediyede istihdam edilirse ve ücretleri Avrupa Birlii’nden salanan kaynakla -KUR üzerinden Belediyelere ödenebilir” dedi.

Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana ile görümelerini tamamladklarn ifade eden Milletler Dünya Gda Program (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, olumlu bir geri dönü almalar halinde projeyi Avrupa Birlii’ne sunabileceklerini ifade etti.

 “Birlemi Milletler ve Avrupa Birlii, Türkiye’nin üstelendii yardmsever görevin içini dolduramadlar”

Türkiye’nin insan ve vicdani görev üstelenerek, geçmiten gelen kültür deerleriyle birlikte vatansz kalan insanlara kucak açtn söyleyen Bakan Kocamaz, “Gerek Birlemi Milletler gerek Avrupa Birlii, Türkiye’nin üstelendii bu yardmsever görevin içini dolduramadlar. ki yl önce Budapete’ye gittiimde bin 200 mültecinin ülkeye kabul edilip edilmeyecei konusunda referandum vard.  Ama u anda Türkiye’de 4 milyon mülteci var. Her zaman insani deerlere öncelik verdiini iddia eden Avrupa maalesef bu konuda snfta kald. Türkiye’ye ‘Siz Suriyelileri konuk edin, biz bunun karln vereceiz’ dediler ama o sözlerinde de durmadlar” dedi.

Suriyelilerin ve mültecilerin istihdam edilmesi konusunda planladklar projeleri anlatan Grede’ye, Mersin’de yaplan anketlerde bir numaral sorunun Suriyeli vatandalardan kaynaklanan sorunlar, ikinci en büyük sorunun ise istihdam olduunu ve Büyükehir Belediyesi olarak hizmet için nitelikli personel çaltrmak istediklerini ifade eden Bakan Kocamaz, “Sayn Cumhurbakan’nn 4 ay önce açklad rakama göre Türkiye’nin verdii destek 30 milyar dolar at. Türkiye’de isizlik oran %11 civarnda. Bu Türkiye genelinde de Mersin genelinde de böyle. Burada baz belediyelerde Suriyeli içiler çalyor, ücretini de -KUR veriyor. Ancak ücretini -KUR ödese de bizim Mersin’e hizmet için nitelikli personel yetitirme zorunluluumuz var. Belediyeler isizlerin istihdam edildii yerler olarak görülmemeli. Bizler nitelikli personellerle hizmet üretmek zorundayz” eklinde konutu.

Suriyelilerin mutlaka bir eylerle megul edilmesi gerektiini aksi taktirde patlamaya hazr bomba gibi Türklerle çatmaya girecek duruma geldiklerini ifade eden Bakan Kocamaz, “Gece geç saatlere kadar oturup, gürültü yapp çevrelerine rahatszlk veriyorlar. Mahallede böyle bir olay olduunda bizim insanmz rahatszlk duyuyor. Çatma noktasna geldiler. Çok ükür ki bastrld. Biz 2016 ylnda Suriyeliler konusunda bir çaltay yaptk. Daha önce de bunlarla ilgili bir aratrma yaptk. Yaptmz aratrmaya göre bu insanlarn %79’u bir daha Suriye’ye dönmeyi planlamyor. %11’i durum düzelirse giderim diyor. Yalnzca %10’luk bir bölüm dönmeyi düünüyor. Biz bu çalmalarn raporlarn hükümete ilgili makamlara ilettik” dedi.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık