solyanreklam
sagreklam

Turunçgil Bahçesinin İlk Anıt Ağacı Dikildi

Turunçgil Bahçesinin İlk Anıt Ağacı Dikildi

Turunçgil Bahçesinin İlk Anıt Ağacı Dikildi
  • 01 Ocak 1970, Perşembe 2:00

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, 2020 ylnda Mersin’in ev sahiplii yapaca 14. Turunçgil Kongresi için oluturulacak Turunçgil Bahçesi’nin ilk mandalina aacn dikti.

Turunçgil üretimi yönünden zengin ülkelerin ev sahipliinde gerçekleen ve bu yl Mersin’de yaplacak olan Turunçgil Kongresi için Bakan Kocamaz tarafndan ilk olarak Eski Adliye Kava’na 80 yanda mandalina ant aac dikildi.

 “Narenciye cennetinde, narenciye çiçeklerinin kokmas gerekir”

Aaç dikilirken kürekle toprak atarak aaç dikimine yardm eden Bakan Kocamaz, “Mersin, tropikal iklim kuanda yetiebilen her ürünün yetiebildii bir narenciye cenneti. Narenciyenin de her türlüsü Mersin’de yetiiyor. Türkiye’nin limon, portakal ve mandalina ihtiyacnn % 45’ini karlyoruz. Bildiiniz gibi 2020 ylnda Dünya Narenciye Konseyi Mersin’de toplanacak. Dolaysyla bizde bununla ilgili Mersin Büyükehir Belediyesi olarak baz hazrlklar yapyoruz. Buluklu Mahallesi’nde yaklak 50 dönümlük bir alanda narenciyenin bütün çeitlerinin bulunduu bir alan oluturuyoruz. Orada narenciye ile ilgili her türlü, her boyda bitki yetiecek ve oras adeta canl bir narenciye müzesi olacak. Tabi narenciye cennetinin her tarafnda da narenciye çiçeklerinin kokmas gerekiyor” dedi.

Mersin’in turunçgil ehri kimliini ön plana çkarmak istediklerini sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Özellikle bu alan Mersin’in tüm insanlar karlad önemli bir meydan. Bizde buray bir narenciye bahçesi haline dönütürmek istiyoruz ve yaklak 80 yanda ant aaç dikiyoruz. Aaç Aziz Atatürk’ün rahmeti rahmana kavutuu yl topraa indirilmi. 80. ylnda da burada yerini ald. Bunun etraf çeitli boyda bitkilerle deerlendirilerek adeta bir narenciye tepesi oluturulacak.  Buraya gelenler Mersin’in narenciye kenti olduunu evvelemirde görmü olacaklar. Ben bu kavan yeniden dizayn edilmesinin Mersin’e ayr bir anlam kazandracan düünüyorum ve hayrl uurlu olmasn temenni ediyorum” eklinde konutu.

Narenciye ile özdelemi bir kent olan Mersin’de yaplmas kesinleen kongre için yürütülen çalmalar kapsamnda Mersin Büyükehir Belediyesi hazrlklara balad. Toroslar lçesi Buluklu Mahallesi’nde 50,465,00 m2’lik alana yaplmas planlan Turunçgil Koleksiyon Park’na ek olarak ehrin farkl noktalarnda turunçgil bahçeleri oluturulacak. Turunçgili ile ünlü Mersin’in, birbirinden lezzetli turunçgil meyvelerini kongre için gelen yerli ve yabanc konuklara tantmak amacyla yaplacak olan park ve bahçelerde çok sayda turunçgil aac yer alacak.

Eski Adliye Kava’nda balatlan çalmalar kapsamnda yaklak 200 adet turunç, 540 adet Kumkuat, 270 adet portakal, 140 adet limon, 110 adet Greyfurt, 52 adet mandalina aac dikilecek.  Eski Adliye Kava’nda yaklak bir ay içerisinde tamamlanacak olan çalmalara ek olarak ehrin farkl noktalarnda turunçgil bahçeleri yerli ve yabanc misafirleri karlayacak.  

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık