solyanreklam
sagreklam

Prof. Dr. Ekrem Ulsoy Sokağı Açıldı!

Prof. Dr. Ekrem Ulsoy Sokağı, Vişnezade Mahallesi'nde gerçekleştirilen törenle açıldı.

Prof. Dr. Ekrem Ulsoy Sokağı Açıldı!
  • 03 Ağustos 2018, Cuma 19:49

Beşiktaş Belediyesi, Türkiye’deki ilk Harita Mühendisliği Bölümü’nün kurucularından ve Türkiye’de sivil haritacılığın örgütleşmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Ekrem Ulsoy’un adını Vişnezade Mahallesi’nde yaşamış olduğu eve yakın isimsiz bir sokağa verdi.

Prof. Dr. Ekrem Ulsoy Sokağı’nın açılış törenine Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ı temsilen Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, Beşiktaş Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürü Ender Topçuoğlu, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Simge Topçu, Prof. Dr. Ekrem Ulsoy’un kızı Akademisyen Handan Diker, Ulsoy’un öğrencileri, çalışma arkadaşları, yakınları ve mahalle sakinleri katıldı.

Beşiktaş Belediyesi’ne teşekkür eden katılımcıların konuşmaları ardından sokağın açılış kurdelesi kesildi.


Prof. Dr. H.C. H.C. Ekrem Ulsoy
Biyografisi

15 Ağustos 1912 tarihinde Halep’te doğmuştur. Subay olan babasının adı Ali Galip, annesinin adı Naciye’dir. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da yapmıştır. 1931 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra 1932 yılının başında Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği öğrenimi yapmak üzere Almanya’ya gönderilmiştir. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği öğrenimini Berlin Yüksek Teknik Okulu’nda 16 Temmuz 1938 tarihinde tamamlamıştır. Mühendislik öğreniminden sonra, Postdam Jeodezi Enstitüsü’nün harita dairesi ve rasathanesinde staj yaptıktan sonra yurda dönmüştür.

01 Haziran 1939 – 15 Ekim 1945 tarihleri arasında Harita Genel Müdürlüğü’nde, 15 Haziran 1946 - 30 Temmuz 1947 tarihleri arasında Toprak İşleri Genel Müdürlüğü’nde, 30 Ocak 1947 – 01 Şubat 1950 tarihleri arasında tekrar Harita Genel Müdürlüğü’nde görev yapmıştır.
Harita Genel Müdürlüğü’nde, bugünkü modern Türkiye Nirengi Ağı’nın planlanmasında, nirengi başlangıç noktası Meşedağı’nın saptanıp gözlemlerinin ortaya konulmasında, çeşitli hesapların yürütülmesi ve teknik esasların saptanmasında çalışmıştır.

Türkiye’de ilk Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümünün 1949 - 1950 eğitim yılında İstanbul Mühendislik Mimarlık Akademisi (Bugünkü Yıldız Teknik Üniversitesi) kuruluşunda görev almış, bölüm başkanlığı görevini üstlenmiş ve 19 yıl boyunca bu görevi yürütmüştür.

Bu yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri mühendisliği bölümünde de öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 12 Eylül 1982 tarihinde yaş haddinden dolayı emekli olmuştur. 15 Temmuz 2003 tarihinde ise aramızdan ayrılmıştır.
 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık