solyanreklam
sagreklam

Mütareke'ye Görkemli Tören

Mütareke'ye Görkemli Tören

Mütareke'ye Görkemli Tören
  • 11 Ekim 2014, Cumartesi 0:00

MUDANYA  MÜTAREKESİ’NİN 92. YIL DÖNÜMÜNDE GÖRKEMLİ TÖREN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli bir yer tutan ve Lozan antlaşmasına yol açan,  tarihe askeri ve diplomatik bir zafer olarak kazınan Mudanya Mütarekesi’nin 92. Yıl dönümü Mudanya’da görkemli bir törenle kutlandı. Mütareke binası önünde gerçekleştirilen resmi kutlamalara,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç,  Veli Ağababa ile İsmet İnönü’nün torunu CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan’da katıldı.  Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hadi Usta ile Mudanya kaymakamı Orhan Çiftçi ile CHP Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli, İlhan Demiröz, Aykan Erdemir ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’da katıldığı törende CHP İl ve ilçe teşkilatı yöneticileri de hazır bulundu. Mudanya Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri ve Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı törene vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

TÜRKYILMAZ:  BARIŞ İNSANI İNSAN YAPAN EN ÖNEMLİ DEĞER

Törende ilk sözü alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, böyle bir etkinliği Mudanya’da gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.   Mütarekenin Türkiye Cumhuriyeti açısından önemine dikkat çeken Türkyılmaz,  ‘’Bugün Mudanya için değil,  Türkiye için değil, dünya için en önemli günlerden biri. Tam 92 yıl önce Ekim 1922’de Mudanya mütareke binasında barışın imzası atıldı. 1914’te başlayan Birinci Dünya savaşı tam 8 yıl sürmüş, savaşın ardından Mudanya’da barış imzalanmış. Barış öylesine kutsal bir şey ki insanı insan yapan en önemli değer’’ diye konuştu.  Son günlerde Kobeni protestoları ile yaşanan şiddete dikkat çeken Türkyılmaz, barış mesajları verdi.

EMPARYALİSTLERİN  OYUNU MUDANYA’DA BOZULACAK

Türkyılmaz, ‘’ Bugün ülkemizin içinde bulunduğu durum, dünya ve komşu ülkelerin içinde bulunduğu durum çok açık ortada. Emperyalistler yine oyunlarını oynamakta. Ülkemizi ve Ortadoğu coğrafyasını kan gölüne çevirmek için bazı mihraklar ellerinden geleni yapmakta. Ben Mudanya Belediye Başkanı olarak Mudanya’dan haykırıyorum dünyanın neresinde olursa olsun tüm savaşları lanetliyoruz. Buradan sesleniyorum o emperyalistlerin oyunu Mudanya’da bozulacak’’ dedi.

 TÜRKYILMAZ: MÜTAREKENİN ÖNEMİNİ KİMSE ANLATMAMIŞ

‘’Dünyada hiçbir kent Mudanya kadar barışın başkenti olmayı hak etmemiştir. ‘’ sözleri ile konuşmasını sürdüren Türkyılmaz, Mudanya sadece barışın başkenti olmakla kalmamış Türkiye Cumhuriyeti’nin de temelleri burada atılmış. Mudanya Mütarekesi olmasaydı, Lozan olmazdı. Lozan olmasa Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. 92 yıl geçmesine rağmen mütarekenin önemini kimse anlatmamış bu da bize nasip oldu, ne mutlu bize. Bu yıl Mudanya Mütareke etkinliklerinin ilkini yapıyoruz seneye daha da güzeli olacak. Mudanya’yı ve Mudanya Mütarekesi’ni tüm Türkiye tüm dünya bilecek. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere bıraktığı bu kutsal emaneti gelecek nesillere taşımak adına and içiyorum’’ diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU MESAJ GÖNDERDİ

Başkan Türkyılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  törene katılmayı çok istediğini ancak Türkiye’yi geren şiddet olayları nedeniyle Ankara’da önemli bir toplantıya katılmak zorunda olduğu için Mudanya’ya gelemediğini söyledi. Türkyılmaz, Kılıçdaroğlu’nun  çok yakın bir zamanda Mudanya’yı ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

ÇİFTÇİ:  MÜTAREKE İNÖNÜ’NÜN ÇELİK İRADESİ İLE KAZANILAN SİYASİ BİR ZAFERDİR.

Türkyılmaz’ın ardından kürsüye gelen Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi ise bir millete ancak bir meydan muharebesinin kazandırabileceği toprakları Türk milletine tek bir kurşun atmadan kazandıran Mudanya Mütarekesi’nin İsmet İnönü’nün  ve Türk heyetinin çelik iradesi ile kazanılan siyasi bir zafer olduğunu söyledi.  Çiftçi ‘’ İsmet paşa bir asker olarak oturduğu masadan Lozan’da Türkiye’yi temsil edecek bir diplomat olarak kalkmıştır. Mudanya Mütarekesi kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünyaya kabul ettiren ilk anlaşmadır. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere en büyük emanetidir’’ dedi.

İSMET İNÖNÜ’NÜN TORUNU DA  MUDANYA’DAYDI

Törenin ağır konuklarından İsmet İnönü’nün torunu CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan ise böyle bir günde Mudanya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Bilgehan ‘’ Ben herkesten daha heyecanlıyım, burada bu tarihi günde, dedemin heykelinin karşısında ve sizlerle beraber olmaktan çok mutluyum. İnönü ailesi adına sizleri saygıyla selamlıyorum.92 yıl önce tam burada son ateşkes antlaşması  imzalandı ve o günden bu yana barış sürüyor ve umarım sonsuza dek de sürer.

BİLGEHAN: BARIŞI SAĞLAMAK SAVAŞMAKTAN DAHA ZOR

İnönü söyle demiş savaş yapmak çok zor ama barışı yapmak çok daha zor. Bakın burada 92 yıl önce savaştığımız ülkelerin çocukları da bulunuyor. Bize bu olanağı sağlayan ve barışı yaşatmak için elinden gelen çabayı gösteren değerli Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz’a teşekkür ediyorum Geleceğe endişe ile değil Mudanya’dan aldığımız cesaret ile daha güvenle bakacağız’’ diye konuştu.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KOÇ: BİRBİRİMİZİ ANLAMAYA VE   BİRLİKTE  YAŞAMAYA MECBURUZ

Törende söz alan CHP genel başkan yardımcısı Haluk Koç’un gündeminde ise ‘’ Kobeni protestoları ‘’vardı.  ‘’Son 4-5 gündür Suriye kaynaklı gerginliklerin Türkiye’ye yansıması ile sıkıntılı günler geçiriyoruz ülke olarak. Her an ciddi bir takım süreçlerin gelişebildiği bir ortamdayız. Öyle ki siyaset olarak biz kendimizi sıkıntıya soktuk. Hepimizin ortak bir tarihi var bugün yaşadığımız olaylara bakıyorum bütün tarihi birlikte değerlendirdiğimizde şu coğrafyayı birlikte ele aldığımızda burada bugün bu karmaşaya taraf olmuş tüm kesimlerin birlikte yaşamaya adeta mahkûm olduklarını görüyoruz. Tarih de tarihin gerçekleri de, coğrafyanın gerçekleri de bu ülkede bu sınırlar içerisinde birlikte yaşamamızı bizim kaderimiz olarak önümüze koyuyor’’ diyen Koç,  Kimsenin kimseye tahakkümünün söz konusu olmadığını ve Cumhuriyetin kolay kazanılmadığını söyledi.

KOÇ:  HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN HEPİMİZİN TARİHİ ORTAK

 CHP genel başkan yardımcısı Koç, Cumhuriyetin kıymetini bilelim ucuz tartışmalarla siyasetin gündemini farklı yönlere çekmeyelim. Şimdi tarihten husumet çıkarmak isteyenlere söylüyorum bu günlere gelmemizde emeği olan insanlara siyaset adına laf söyleme aymazlığında olanlara söylüyorum. Herkes aklını başına alsın Türkiye Cumhuriyeti tarihi hepimizin ortak tarihidir benim de babamım tarihidir benim de dedemin tarihidir, senin de babanın senin de dedenin tarihidir’’ diye konuştu.

TÜRK’Ü KÜRD’Ü EŞİT YAŞAYACAĞIZ

‘’Türkü, kürdü eşit yaşayacağız eşit yurttaş olacağız. Onun için Mudanya Mütarekesi’nin bugünlere de bir mesaj vermesi lazım’’ sözleri ile konuşmasını sürdüren Koç’un siyasetçilere de bir çağrısı vardı. ‘’Aymaz siyasetçilere söylüyorum, eğer bende o kategoriye giriyorsam kendime de ders alayım. Birlikteliğimizi kıymetini bilelim, barışın kıymetini bilelim bayrağımızın kıymetini bilelim, vatanımızın ülkemizin kıymetini bilelim diyen Koç barış mesajları verdi.

USTA: BAZI İMZALAR VARDIR Kİ MERMERİ’DE KIRDIRIR, KALEM DE KIRILIR

Törenin son konuşmasını ise Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta yaptı. Mütarekenin önemine değinen Usta ‘’ İmza vardır barış getirir ülkeler kurar, imza vardır ülkeleri bitirir savaş getirir. İşte 92 yıl önce bugün Mudanya Mütareke binasında atılan imza bir millet adına atıldı ve ülkemizin tarihini değiştirdi. O imza ki ülkemizin işgalden kurtarılmasını işgalci kuvvetlere savaş alanında olduğu gibi masada da yeter artık demenin resmi belgesiydi’’ dedi.  Usta ‘’Atacağınız imza ülkenin refahı ve geleceği içinse atarsanız ancak o imza ülkemizin geleceğini ve bağımsızlığını hiçe sayıyorsa mermeri de kırarsınız kalemi de kırarsınız o imzayı atacak olan eli de kırarsınız’’ diye konuştu.

TEMSİLİ TÖREN BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Konuşmaların sona ermesinin ardından;  92 yıl önce imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin genç oyuncular tarafından temsili antlaşması yapıldı. Tören Kosova, Yunanistan ve Romanya halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık