MUDANYA’DA TOPLUMSAL CİNSİYET KONUŞULDU!

• 25 Mart 2015, Çarşamba 0:00

Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirilen söyleşiye Mudanya Belediye Başkanı’nın Eşi Gülbahar Türkyılmaz, Mudanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuray Uzer, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı  Dilek Üzümcüler, Mudanya Belediye personeli ve çok sayıda Mudanyalı katıldı.  Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Üzümcüler, toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularını ele aldı. Üzümcüler, ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Toplumun yüklediği cinsiyet rolleri, kadın ve erkeğin rakamlarda eşit yaşamadığını, kararlarda eşit temsil edilmediğini göstermektedir. Dünya parlamentosunda kadın oranının yüzde 19 iken, ülkemizde ise bu sayı yüzde 14’dür. Temsilde kadın-erkek eşitsizliği karnemizdeki inanılmaz rakamlara bakmakta fayda var. Ülkemizde 535 milletvekilinin 77’si, 26 bakanın 1’i, 81 valinin 2’si, 25 müsteşarın 1’i, 30 Büyükşehir Belediye başkanının 3’ü, Yüksek Yargı Organı başkanlarının 1’i, 174 rektörün 14’ü kadındır. Bu rakamlar, ülkemizdeki kadın-erkek eşitsizliğini ortaya koymaktadır” diye konuştu. Türkiye’deki en önemli sorunlardan birinin kadına şiddet olduğunun altını çizen Üzümcüler, “Ülkemizde her 5 kadından 3’ü eşinden şiddet görmektedir. Şiddet sonucu her dört kadından biri yaralanmaktadır. Kadın cinayetleri zaten kanayan yaramızdır” dedi. Mudanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuray Uzer de, kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla, Mudanya’daki tüm mahallelerde çalışmalar yürütüleceğini ifade etti. Söyleşinin ardından Mudanya Belediye Başkanı’nın Eşi Gülbahar Türkyılmaz, söyleşiye konuşmacı olarak katılan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Üzümcüler’e çiçek verdi.