solyanreklam
sagreklam

Minik Kalpler Sağlıkla Atıyor

Minik Kalpler Sağlıkla Atıyor

Minik Kalpler Sağlıkla Atıyor
  • 09 Aralık 2017, Cumartesi 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi birlii ile hayata geçirilen ve l Milli Eitim Müdürlüü ve l Salk Müdürlüü tarafndan desteklenen ‘Minik Kalpler’ projesi sayesinde çocuklarn kalple ilgili olas sorunlar erken tehisle engelleniyor, minik kalplerin kalbi salkla atyor.

2016 ylnda balayan ve 20 bin çocua kalp taramasnn yaplmas hedeflenen projede ulalan çocuklarn says gün geçtikçe artyor. Mersin Büyükehir Belediyesi ekipleri tarafndan kalp taramas yaplan çocuklarn says 7 bin 500’e ulat. EKG’si çekilen çocuklarn 1030’u kontrol amaçl hastaneye çarlrken, 189 çocukta patolojik bulguya rastland.

Projede Büyükehir Belediyesi ile çalmann hem maddi hem de manevi anlamda kendilerine çok ey kattn ifade eden Profesör Doktor Olgu Hallolu Klnç, “Biz burada Minik Kalpler projesi kapsamnda çocuk kardiyolou arkadalarmzla birlikte projeye özel kurduumuz bir sistemle kalp taramas yaplan çocuklarmzn sonuçlarn deerlendiriyoruz ve erken tehis açsndan çok güzel sonuçlara ulatk. u ana kadar deerlendirdiimiz 7 bin civarnda EKG oldu. Bu örencilerden bin kadarn olas risk durumundan çardk. Bu çocuklarmzn 189 tanesinde patolojik bulgu saptadk. Aralarnda çok ciddi ritim bozukluu olanlar var. Bir ksm izlem gerektiren hastalard. Bu proje çok güzel bir proje ve halkmz da çok memnun. Baz aileler bata çocuunu getirmek istememiti. Ama sonra bize ulatlar. Çocuklarmzdaki olas hastalklarda erken tehis ve tedavi açsndan oldukça faydal bir proje” dedi.

“Büyükehir Belediyesi olmasayd ‘Minik Kalpler’ projesi balamadan biterdi”

Minik Kalpler projesinin balama sürecinden bahsederek, projenin Mersin’de yaayan çocuklar için yararlarna deinen Doçent Doktor Abdullah Özyurt, “Çocuklarda ani ölümler aslnda pek bilinmese de yaygn bir durum.  Çocuklar kalp hastalklarnn semptomlarn çok iyi ifade edemedikleri için ani ölümleri önlemek için çocuklarda taramalar daha önemli oluyor. Bu taramalar dünya çapnda zaten yaplyor ve stanbul’da da bunun örneini gördük. Bizde bunu Mersin’de yapabilir miyiz diye düündük. Risk altnda olan çocuklarn tespiti ve tedavisi için bizim onlara ulamamz gerekiyordu. Bu anlamda bize Mersin Büyükehir Belediyesi’nin hem teknik hem de finansal anlamda çok yardm oldu” dedi.

Minik Kalpler projesinde yola çkarken bu kadar hasta çocukla karlaacaklarn tahmin etmediklerini sözlerine ekleyen Özyurt, “Bu proje ile ani ölüm riski olan tek bir çocuun bile kurtulmas, yaama tutunmas ve olas hastaln ortadan kaldrlmas bizim için, ailesi ve çocuk için çok önemli. Biz bu projeyi Mersin Büyükehir Belediyesi ile paylatmzda hiç tereddüt etmeden sahiplendiler. Teknik ve finansal anlamda destek oldular. Biz onlara çok teekkür ediyoruz. Büyükehir Belediyesi’nin bizim arkamzda olduunu hissetmek bizi motive ediyor. Çünkü bu süreç sadece salk personelleri üzerinden yürüyen bir süreç deil. Mersin Büyükehir Belediyesi olmasayd bu proje balamadan biterdi” ifadelerini kulland.

Yardmc Doçent Doktor Derya Karpuz ve Uzman Doktor Dilek Giray tarafndan kontrol edilen EKG’lerde risk altnda olan çocuklarn aileleri bilgilendiriliyor ve gerekli önlemler alnyor. Risk altnda olan çocuklarn rutin kontrolleri devam ederken, ilaç tedavisi verilen ve ameliyat olan çocuklarn takibi de devam ediyor.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık