solyanreklam
sagreklam

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE HUKUK DARBESİ

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE HUKUK DARBESİ

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE HUKUK DARBESİ
  • 31 Temmuz 2018, Salı 0:00

Dantay 10. Dairesi, Eskiehir Bykehir Belediyesi tarafndan alan davada, Toprak Koruma Kurulunun ye yapsn ve karar yeter saysn deitiren ynetmelik deiiklii iin yrtmeyi durdurma karar verdi.

Yaklak bir yl akn sredir Eskiehir gndeminde olan kmrl termik santral yapmn engelleme ile ilgili olarak devam eden hukuki mcadelede nemli bir aama kaydedildi. Eskiehir Bykehir Belediyesi Hukuk leri tarafndan alan davada Dantay 10. Dairesi, Toprak Koruma Kurulunun ye ve karar yeter saysn deitiren ynetmelik deiiklii iin yrtmeyi durdurma karar verdi. Dantay 10. Dairesi karar ile ilgili gereke yazsnda, Anayasann 44. maddesine atfta bulunarak, Devletin topran verimli olarak iletilmesini korumak ve gelitirmek konusunda gerekli tedbirleri almakla ykml olduu belirtildi. Ayrca Anayasann 45. maddesinde ise devlet tarm arazileri ile ayr ve meralarn ama d kullanlmasn ve tahribini nler dedii belirtildi. Ayrca, Anayasann topran btnln ve verimliliini korumak ve gelitirmek, sanayi ile tarmn dengeli ve uyumlu biimde gelitirilmesi noktasnda Devlete ykledii devlerin bulunduu ifade edilerek, 5403 sayl Toprak Koruma ve Arazi Kullanm Kanununun temel amacnn toprak ile ilgili koruma ve gelitirme grevlerinin katlmc, hzl ve etkin olarak yrtlmesi olduuna dikkat ekildi.

Yaplan ynetmelik deiikliinin hukuki gvenlik ilkesinin zedelenmesine neden olaca belirtilerek, hukuki gvenlik ilkesi hukuk normlarnn ngrlebilir olmasn, bireylerin tm eylem ve ilemlerinde devlete gven duyabilmesini, devletin de yasal dzenlemelerde bu gven duygusunu zedeleyici yntemlerden kanmasn gerekli kld ifade edildi. lgili gereke yazsnda Toprak Koruma Kurulunun ye yapsn deitiren ynetmelik deiiklii konusunda bu gerekelerle yrtmeyi durdurma karar verildii belirtildi.

Sz konusu ynetmeliin iptali iin Eskiehir Bykehir Belediyesi yannda Ziraat Mhendisleri Odalar Genel Merkezi, Eskiehir Barosu ile Odunpazar ve Tepeba Belediyeleri de dava amlard.

NE OLMUTU?

Eskiehir Valilii Toprak Koruma Kurulu Alpu Ovasnda kurulmas planlanan kmrl termik santralin yaplabilmesi iin Alpu Ovasnn tarm dna kartlmas konusunda oylama yapmt. 10 ye ile yaplan toplantda 6 evet, 4 hayr oyu verilmi ancak karar yeter says 2/3 olduu iin ret karar verilmiti.

Bunun zerine Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl Toprak Koruma Kurulu ynetmeliinde deiiklik yaparak, kararlarn salt ounlukla alnmas hkmn getirmiti. Dantay 10. Dairesi bu ynetmelik deiiklii hakknda yrtmeyi durdurma karar verdi


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık