solyanreklam
sagreklam

Gurmeler Tarsus Lezzetlerine Hayran Kaldı

Gurmeler Tarsus Lezzetlerine Hayran Kaldı

Gurmeler Tarsus Lezzetlerine Hayran Kaldı
  • 16 Kasım 2017, Perşembe 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi ile birlikte Tarsus Belediyesi, Mersin Kent Konseyi ve Tarsus Kent Konseyi tarafndan ortaklaa düzenlenen ve Tarsus’un esiz lezzetlerinin tantld Tarsus Gastronomi ve Aratrma Günleri vatandalardan youn ilgi gördü.

Tarsus mutfann esiz lezzetlerinin dünyaya tantld gastronomi gününde efler, konunun uzman yazarlar ve Türkiye’nin dört bir yanndan gelen akademisyenler Tarsus mutfann zenginliklerini ustalarnn elinden tatma imkân buldu. 

 

“Kalbe giden yol mideden geçiyorsa eer; tam yerine geldiniz”

 

Tarsus Gastronomi ve Aratrma Günleri etkinliinde aina olduu tatlar, dünyann farkl corafyalarndan gelen gurmelerle yeniden tadan Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz etkinlikte yapt konumada medeniyetin en temel ölçülerinden birinin de gastronomi olduuna deinerek, toplumlarn yalnzca dilleri ile deil kyafetleri, tavrlar, davranlar ve mutfaklaryla da konutuklarn ifade etti.

Dünyaca ünlü eflerin Tarsus’a gelerek yöresel lezzetlerini tattn ve gurmeleri Tarsus’ta arlamaktan son derece memnun olduklarn belirten Bakan Kocamaz, “Lezzet, doal ve taze gdalar ustaca ileyen sanatkâr ruhlarn ve maharetli ellerin iidir. Kalbe giden yol mideden geçiyorsa eer; tam yerine geldiniz. Mutfakta asl dile gelen, bir toplumun damak zevki ve birikimleridir. Ve ba açlar, bu birikimlerin görkemli sözcüleridir. 12 bin yllk kadim tarihi boyunca nice topluluklara ev sahiplii yapan medeniyetler beii Anadolu, evrensel deer ve birikimlerin doal sergi alandr. Anadolu’ya anlam katan sadece tarihi eserleri deil, bu eserlerle yat yemek kültürüdür ayn zamanda. Türkiye’nin dört bir yanndan dört bin lezzet kanatlanr gökyüzüne. Anadolu’nun buram buram medeniyet tüten muhteem havasna aromasn veren budur aslnda” dedi.

 

“Tarsus, ‘lezzet ehri’ unvann fazlasyla hak etmektedir”

Tarsus’un yöresel lezzetlerinden olan humus, fndk lahmacun, Tarsus algam, Tarsusi kahvesi, Tarsus beyaz, Tarsus yayla bandrmas, dilme gibi birkaçna deinerek tüm Mersin lezzetlerinden bahseden Bakan Kocamaz, Mersin’in “Lezzetin Bakenti” unvann fazlasyla hak eden emsalsiz bir masal diyar olduunu da sözlerine ekledi.

Tarsus’un hem özel hem de evrensel bir mutfann olduunun altn çizen Bakan Kocamaz, “Tpk Anadolu gibi, Akdeniz’in incisi Mersin’imiz ve 10 bin yllk kesintisiz tarihiyle kadim Tarsus’umuz da böyledir. Geçmii antik çalara dayanan, neolitik dönemden beri kültürlerin buluma noktas olan ve kültürel olarak çok zengin bir yapya sahip olan Tarsus’umuz; Türkmen, Girit, Rum ve Ermeni kültürlerinin kaynat, birbirlerinin mutfaklarn lezzet alverii yapt kadim bir ehirdir. Benzersiz doal, tarihi ve kültürel deerleriyle farkllklar zenginlie eviren, sofralar ölen yerine çeviren Tarsus, 10 bin ylda kvamn bulan mutfayla “lezzet ehri” unvann fazlasyla hak etmektedir” eklinde konutu.

 

 

“Tarsus’un esiz lezzetlerini gelecek kuaklara aktarmak istiyoruz”

Etkinlikte konuma yapan Tarsus Belediye Bakan evket Can ise kökleri antik çaa kadar uzanan Tarsus’un yemeklerinin de geçmite Tarsus’ta yaam zengin kültürlerin harmanndan nasibini aldna deinerek, Tarsus’un tarihi ve doal güzelliklerin yan sra mutfa ile de ön plana çkmas için gastronomi günlerinin düzenlendiini belirtti.

Tarsus’un lezzetlerinin ön plana çkmas ve gelecek nesillere aktarlabilmesi için düzenlenen etkinliin önemine deinen Bakan Can, “Tarsus’un esiz lezzetlerinin tantlmas ve günlük yaamda daha çok yer almas için düzenlenen etkinlik bu birkaç günle snrl kalmayacak. lerleyen günlerde de bu etkinlikle ilgili çalmalarmz devam edecek. Bu etkinliin düzenlenmesinde emei geçen Mersin ve Tarsus Kent Konseyi Bakanlarna ve buraya kadar gelerek bizleri hiçbir zaman yalnz brakmayan, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Mersin Büyükehir Belediye Bakanmz Sayn Burhanettin Kocamaz’a ükranlarm sunuyorum” ifadelerini kulland.

Tarsus Gastronomi Günleri’nin fikir sahibi Mersin Kent Konseyi Bakan Yasmina Lokmanolu da Tarsus’a ev sahiplii yapm medeniyetlerin Tarsus mutfann olumasnda katks olduuna deinerek, kaybolma riski altnda bulunan yöresel lezzetlerin kayt altna alnmasn salayacaklar gastronomi günleri ile ulamak istedikleri amaçlarn konuklarla paylat.

Gurmelerin Favori Lezzeti Humus Oldu

Tarihi Tarsus Evleri, St. Paul Kuyusu’nda düzenlenen etkinlikte vatandalar kurulan stantlarda beendikleri lezzetlerin yapllarn yerinde görürken, bir yandan da yapmndaki püf noktalarn ustalarndan örendi.

Birbirinden lezzetli yemeklerin farkl sunum teknikleri ile vatandalara sunulduu etkinlikte ünlü yazar ve gurme Barbara Abdem Massad, modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve Türk Aç Milli Takm Kaptan Esat Özata yapt yemeklerle hem lezzet srlarn vatandalarla paylat hem de Tarsus’un lezzetlerini anavatannda tatt.

Modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve ekibi Tarsus’a özgü humusu beenirken, Esat Özata fndk lahmacunu favori lezzeti olarak seçti. Tarsus Gastronomi günlerinin akamnda düzenlenen yemek sonunda Lübnan’n yemek uzman Barbara Abdem Massad, Türk kebabn Londra damak tadna uygun hale getirerek Londra’da görücüye çkaran Edward Brunet Adiono ve ekibi Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n elinden katlm belgelerini aldlar.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık