solyanreklam
sagreklam

GÖRMEZDEN GELMEYİN, MUDANYA’YA GELİN

GÖRMEZDEN GELMEYİN, MUDANYA’YA GELİN

GÖRMEZDEN GELMEYİN, MUDANYA’YA GELİN
  • 10 Kasım 2017, Cuma 0:00

Yalıçiftlik Göleti’ne su taşınacağı gerekçesiyle zeytin ağaçları sökülen Tirilyeli üretici, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaret ederek, mağduriyet yaşamadıklarını iddia edenlere “Görmezden gelmeyin, Mudanya’ya gelin” çağrısında bulundu.  Bazı odakların kendisini hedef gösterdiğini ancak bunun üreticinin bir isyanı olduğunu hatırlatan Başkan Türkyılmaz ise, halka rağmen değil, halka ortak bir çözüm beklediklerini söyledi. 

 

DSİ tarafından Mudanya’nın Yalıçiftlik Mahallesi’ne yapılan göletin su ihtiyacının karşılanması gerekçesiyle zeytin ağaçlarının sökülmesiyle ilgili kamuyounda çıkan “provokasyon” iddialarına yanıt, Tirilyeli üreticiden geldi. Su borusu geçeceği gerekçesiyle arazi sahiplerinden habersiz sökülen ağaçları üreticilerin isteği üzerine yerinde inceleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, zararların giderilmesi ve yeni bir güzergah belirlenmesi için kamuoyuna bilgilendirme yapmıştı. Bazı odaklar tarafından bölgede kamulaştırma yapıldığı ve üreticilerin tepkili olmadığı iddia edilirken, mağduriyetlerinin görmezden gelindiğini belirten üreticiler belgeleriyle konuştu.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaret eden arazi sahibi Ali İbrahim Kurteş Yalıçiftlik Mahallesi Ayazma mevkiindeki arazisine haber verilmeden, hiçbir yasal prosedür yerine getirilmeden hasar verildiğini, asırlık 16 adet zeytin ağacının kökünden söküldüğünü söyledi. Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Kurteş, “Konuya ilişkin olarak müracaat ettiğim Mudanya Kaymakamlığı tarafından da tarafımıza bilgi verilmemiştir. Şüphelilerin eylemi suç oluşturduğundan durdurulmuştur. Ancak verdikleri zararın telafisi mümkün değildir. Bölge açısından gerekli olduğu takdirde muhakkak ki arazimiz devletimizin emrindedir. Ancak bunun mülkiyet hakkını gasp edercesine ve tapu malikleri yok sayılarak, hasatlarımızın yapılmasına dahi fırsat tanınmadan bu hale getirilmesi savunulamaz. Sonuç olarak bu suçu işleyenler cezalandırılmalıdır” dedi.

 

GELSİNLER, KENDİ GÖZLERİYLE GÖRSÜNLER

Öte yandan ağaçların sökülmesinin küçümsendiğini dile getiren bir diğer mağdur üretici İbrahim Teke ise, “Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk, hukuki tüm yolları deneyeceğiz. Ne haberimiz var ne de bizlere verilen bir kamulaştırma bedeli. Bırakın buradaki arazimi, Yalıçiftlik Göleti’nin yapıldığı yerde bin 520 metrekare arazimin kamulaştırma bedeli bile başvurularıma rağmen hala ödenmemiştir. Gelsinler, kendi gözleriyle görsünler. Maksat üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi? 3 alternatif güzergah daha varken, neden çocuklarımız gibi büyüttüğümüz ağaçları bizlerden habersiz kestiklerini açıklasınlar. Suçlunun değil, mağdurun yanında olsunlar” diyerek isyan etti.

 

YA ART NİYETLİLER, YA DA KANDIRILIYORLAR

Proje kapsamında toplamda zeytin üreticilerine ait tapulu 6.5 kilometrelik arazide resmi olarak 2 bine yakın ağacın söküleceğini bir kez daha hatırlatan Tirilye Muhtarı Süleyman Alkız ise, ellerinde resmi belgeler ve mahalle sakinlerinin imzasının bulunduğu dilekçe olduğunu belirterek, “Eğer iddia ettikleri gibi bu üreticilerin ağaçlarının söküleceğinden haberleri olsaydı neden her türlü resmi makama başvursunlar? Neden ortalığı ayağa kaldırsınlar? Ya art niyetliler ya da kandırılıyorlar. Tirilye halkı ve çiftçilerine sorulmadan ve görüşlerimiz alınmadan Karlıdere mevkiinden kış sularının alınarak Yalıçiftlik Göleti’ne götürüleceği yetkili bir ağızdan söylenmiştir. Halbuki Karlıdere, Çiftte Köprü, Kuzgunkaya, Marmara, Ayanikola, Meşeli Çeşme, Hasanağa Çeşmesi ve Yalıçiftlik Havzası’nın tamamı Ketendere’den denize dökülmekte. Gölete su ihtiyacı varsa bu alandan karşılansın, ağaçlar sökülmesin ” dedi.

 

HALKA RAĞMEN DEĞİL, HALKLA ORTAK ÇÖZÜM

Bazı odakların kendisini hedef gösterdiğini ancak bunun üreticinin bir isyanı olduğunu hatırlatan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Göreve geldiğimiz gün hiçbir Mudanyalının hakkını yedirmeyeceğimizin sözünü vermiştik. Vatandaşlarımızın sorunlarını sorun bildik, çözüm için onlarla birlikte çalıştık. Halka rağmen değil, halkla birlikte yapılan her türlü projenin yanında olduk. İlk günden beri söylüyoruz. Hizmet tabi ki yapılsın, mahallelerimizin ihtiyaçları elbette karşılansın ancak vatandaşa da sorulsun. Bizler, Tirilyeli üreticilerimizin talebi üzerine bölgeye ziyaret gerçekleştirdik. Bedellerin ödendiğini iddia ediyorlar ancak vatandaşın bu konuda çalmadığı kapı kalmamış, çözümü bizde aramıştır. Zeytin ağaçlarına zarar vermeden, ya da en az zararla yapılacak bir güzergah varken, en kolay seçeneğe başvurulmuştur. Öyle uzaktan değil, Tirilye’ye gitsinler, vatandaşın derdini dinlesinler” diye konuştu. 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık