solyanreklam
sagreklam

ÇİNLİ GAZETECİLER İSTANBUL'DA BİR HAFTA GEÇİRDİ

ÇİNLİ GAZETECİLER İSTANBUL'DA BİR HAFTA GEÇİRDİ

ÇİNLİ GAZETECİLER İSTANBUL'DA BİR HAFTA GEÇİRDİ
  • 01 Ocak 2000, Cumartesi 0:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2018’in Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesi kapsamında Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenlerini ağırladı. İBB Başkan Mevlüt Uysal ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la da bir araya gelen misafirler, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Türk misafirperverliğini yaşayarak gören Çinli gazeteciler İSMEK’i ziyaret edip Ebru yaptı, hamur yoğurdu ve ekmek pişirdi.

Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2017 yılında 25 milyar doları aşmasıyla birlikte 2018 yılı Çin Halk Cumhuriyeti’nde “Türkiye Turizm Yılı” olarak ilan edildi. Çin’de fuarlara ve bir takım etkinliklere katılan İBB, Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenlerini İstanbul’a davet ederek tanıtım faaliyetlerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 2016 Çin G20 Zirvesi’nde röportaj yapan CCTV muhabiri Su Yuting, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili “Süper Başkan Erdoğan” haberini hazırlayan Caixin Gazetesi’nden Jiawei Tian ve Heqian Xu, China Daily Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Sun Yubing, “İstanbul’da Bir Yıl” kitabının yazarı ve Blogger Wen Zhiyong ile yüzbinlerce takipçisi olan sosyal medya fenomenlerinin aralarında bulunduğu 15 kişilik ekip İBB’nin davetlisi olarak geçtiğimiz haftayı İstanbul’da geçirdi.

Çin’de 2018’in “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesi kapsamında İstanbul’a gelen Çinli misafirlerle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal akşam yemeği programında bir araya geldi. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin de katıldığı program Sultanahmet'teki Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı'nda gerçekleştirildi.

-İNŞALLAH GÜZEL İZLENİMLER EDİNİRSİNİZ-
Programda misafirlerine hitap eden Başkan Uysal, “Sizleri İstanbulumuzda ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezdiniz. İnşallah şehrimizden güzel izlenimler edinerek ayrılırsınız. Türk halkı ile Çin halkı arasında iletişim ve etkileşimin artmasına vesile olacağınıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

2018’in Çin’de "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Başkan Uysal, “Bu çerçevede daha önce Büyükşehir Belediyemiz Çin'de fuara ve etkinliklere katıldı. O faaliyetlerin devamı olarak orada bir grup gazeteci ve sosyal medya fenomenini İstanbul'a davet ettik. İstanbul’u gezen misafirlerimiz ayrıca İSMEK’i ziyaret edip Ebru çalışması yaptı ve hamur yoğurup ekmek pişirdiler” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 69. kuruluş yıl dönümünü de kutlayan Uysal, “Yarın akşam yapılacak kutlamalarda İBB olarak orada temsil edileceğiz. Gelen Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomeni arkadaşlarımız ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünü İstanbul'da kutlamış olacaklar. Her halde ömürlerinde ilk defa farklı bir kutlama yapmış olacaklar" diye konuştu.

-BAŞKONSOLOS CUİ WEİ: ÇİN VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE SOMUT MEYVELER ALINDI-
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Çinli gazetecilere göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Wei, Çin'in çok büyük bir piyasa olduğunu, çok fazla Çinli'nin Türkiye'ye gelmek istediğinin altını çizerek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çin Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu olarak el ele bu işi organize ettik. Bu sadece iki ülkenin ilişkileri için değil aynı zamanda -galiba Türk medya mensubu arkadaşlar biliyor -  'Bir Kuşak Bir Yol' stratejimiz var. Bu stratejimizi Cumhurbaşkanımızın ilan etmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu 5 yıl içinde Çin ve Türkiye ilişkilerinde somut meyveler alındı. Özellikle bu 5 yılın sonunda Çin ve Türkiye arasında turizm sektöründeki işbirliğinde daha parlak bir sonuç elde edildi" diye konuştu.

Akşam yemeğinin ardından Başkan Uysal misafirlerine hediyeler verdi. CCTV muhabiri Su Yuting’de Başkan Uysal’a gazeteci arkadaşlarının adına hediye taktim ederek Uysal’ı Çin’e davet etti. Uysal’da “İnşallah geleceğim” dedi.

-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI İLE GÖRÜŞME-
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenlerini İstanbul’daki makamında kabul etti. Samimi bir ortamda geçen görüşmede Bakan Ersoy, “İstanbul’da sizleri misafir etmekten mutluluk duyduk. İstanbul’un birbirinden güzel tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra, halkımızın misafirperverliğine de yakından şahit olduktan sonra eminim İstanbul’a yeniden gelmek isteyeceksiniz” dedi.

Çinli vatandaşlara yönelik e-vize uygulaması ile Çin’den gelen turist sayısında ciddi oranda artış olduğunun altını çizen Bakan Ersoy şöyle devam etti: “2018’in ilk sekiz aylık verilerine göre Çin’den ülkemize gelen turist sayısında yüzde 90’ın üzerinde artış oldu. Gelen Çinli turistler daha çok İstanbul ve Kapadokya’yı tercih etti. Biz Çinli vatandaşlara e-vize uygulamasını başlattık ve bu durum gelen turist sayısına çok olumlu yansıdı. Çin’den de bizim Türk vatandaşlarımıza yönelik kolay vize almaları yönünde destek olmalarını istiyoruz. Bu şekilde eminim ki Çin’e giden Türk turist sayısında önemli artış olacaktır.”

Bakan Ersoy ayrıca, alınan tedbirler neticesinde Türkiye’de uzun zamandır ciddi bir terör olayı yaşanmadığını ve Türkiye’nin Avrupa’dan daha güvenli bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

-CUMHURİYETLERİNİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ İSTANBUL’DA KUTLADILAR-
Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri için büyük sürprizlerden biri de ziyaret tarihlerinin Çin Halk Cumhuriyeti’nin 69. Kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi oldu. Çin Başkonsolosu Cui Wei’nin ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda verilen Çin Halk Cumhuriyeti’nin 69. Kuruluş yıl dönümünü resepsiyonuna Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri de katıldı. Cui Wei, İBB’nin davetlisi olarak İstanbul’da bulunan misafirlere yakından ilgi gösterdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

-EBRULİ YAPTILAR, HAMUR YOĞURUP EKMEK PİŞİRDİLER-
Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri İstanbul programları çerçevesinde İSMEK’i de (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) ziyaret etti. İlk olarak Üsküdar’daki Türk İslam Sanatları İhtisas Okulu’nu ziyaret eden misafirler İSMEK ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Ebru yapan eğitmenleri dikkatle izleyen misafirler daha sonra da önlüklerini giyerek Ebru yaptılar. Yaptıkları bu Ebru çalışmaları kendilerine hediye edildi.

Çinli misafirler daha sonraki ziyaretlerini de Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’na yaptılar. Bonelerini takıp önlüklerini bağlayarak eğitim sınıfına giren Çinli misafirlere ilk olarak İSMEK’in Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’nda verdiği eğitimler anlatıldı. Bilgilendirmenin ardından misafirler ekşi maya ile mayalanmış hamurdan somun ekmeği ve Ramazan pidesi yaptı. Hamur da yoğuran misafirler bir süre beklettikleri hamurdan poğaça ve peynirli pide pişirdi. Pişirdikleri hamur işlerini hem kendileri tattı hem de İSMEK eğitmenlerine ikram etti. Pişirilen ekmeklerin bir kısmı İSMEK eğitmenleri tarafından Çinli misafirlere hediye edildi.

-TRT WORLD’E ZİYARET-
Çinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri Beşiktaş - Ulus’daki TRT World’ü de ziyaret etti. Televizyonun yetkilileri tarafından kapıda karşılanan Çinli misafirlere TRT World’ün canlı yayın stüdyoları gezdirildi. TRT World Dijital Strateji Müdürü Muhammed Ziyaad Hassen ve Gazeteci Mohsin Mughal’da TRT World’ün dünya genelinde sürdürdüğü yayınlar hakkında sunum yaptı.

-KAPALI ÇARŞI VE İSTANBUL’UN DİĞER SİMGE YERLERİNE ZİYARET-
Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, Miniatürk, İstanbul Akvaryum gibi İstanbul’un önemli turistik yerlerini gezen Çinli misafirler, Boğaz turu da atarak İstanbul’un doğasını keşfettiler.

Dünyanın ilk ve en büyük alışveriş merkezi olarak bilinen Kapalı Çarşı’da alışveriş yapan Çinli misafirler, geleneksel Türk tatlılarından tattı ve ülkelerine götürmek üzere değişik ürün ve yiyecekler satın aldı.

-SAYIN ERDOĞAN İKİ ÜLKENİN İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİNDEN BAHSETMİŞTİ-
Çinli gazeteciler Türk meslektaşlarına İstanbul ziyaretleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 2016 Çin G20 Zirvesi’nde röportaj yapan CCTV muhabiri Su Yuting, İstanbul ve İstanbul halkının misafirperverliğinden çok etkilendiğini belirterek şöyle devam etti: “Sayın Erdoğan’la röportaj yaptığımda Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu söylemişti. Çin halkının Türkiye’yi daha çok ziyaret etmesi gerektiğini belirtmişti. Ben de şimdi gelip görme fırsatı yakaladım ve bundan dolayı çok mutluyum.
Kültürel ilişkilerimizin gelecekte daha da iyiye gideceğine inanıyorum. Sayın Erdoğan karşılıklı ilişkilerimizin ne kadar önemli olduğunu belirtmiş ve bunun altını çizmişti. Kendisi 2020 Faaliyet Planı’nı da Çin’e geldiğinde ifade etmişti. Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da gördüğüm kadarıyla bu planı gerçekleştirmek için elinden geleni yapıyor. İnanıyorum ki hem Çin hem de Türkiye halkı olarak birlikte çok parlak geleceğe, iş birliği ile yürüyebiliriz. Ayrıca bizim burada bir medya heyeti olarak bulunmamız tabiki karşılıklı bağlar için çok önemli. Çin’e geri döndüğümde halkımıza İstanbul’u kesinlikle tavsiye edeceğim ve bunu bloğumda yazacağım. Daha çok Çinlinin burayı ziyaret edeceğini umuyorum.”

-BELEDİYE BAŞKANININ SÖZLERİNDEN DE ÇOK ETKİLENDİK-
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a ve İstanbul halkına gösterdikleri dostane tavır için de teşekkür eden konuk gazeteci Yuting, “İstanbul hem tarihi hem de turistik yerleri bakımından çok güzel bir şehir.  Ama en önemlisi dostane halkı. Sayın Belediye Başkanının sözlerinden de çok etkilendik. Kendisi bizlere İstanbul’un tarihinden bahsetti. Çin’le Türkiye’nin karşılıklı bağlarının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizdi” dedi.

-İSTANBUL ÇOK DAHA İYİ YÖNETİLİYOR-
Caixin Gazetesinden Heqian Xu’da yaptığı değerlendirmede, “İstanbul’u ziyaret etmeden önce en çok merak ettiğim şey son ekonomik gelişmelerden ve AB’nin koyduğu kurallardan insanların nasıl etkilendiğini görmekti. Ziyaret ettiğimiz yerlerde restoranlara, benzin istasyonlarına, marketlere bakıyorum, ulaşım olanaklarına bakıyorum her şey gayet düzenli bir şekilde ilerliyor. Avrupa’daki şehirlere de bakıyorum ve İstanbul’un çok daha iyi bir şekilde yönetildiğini görüyorum” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da edindiğim en önemli izlenimlerden biri de Türk halkının tarihleriyle gurur duyması” diyen Heqian Xu değerlendirmesine şöyle devam etti: “İstanbul’a gelmeden önce özellikle batı medyasından takip ediyorduk ve bu haberlerden çıkan şu oluyordu, ‘Sayın Erdoğan yaptığı girişimlerle demokrasiye ve laikliğe karşı olan inancı azaltmaya çalışıyor.’ Ama benim burada gördüğüm şey batı medyasında yazılanların tam tersi. Sayın Erdoğan’ın yaptıkları insanların geçmişiyle, tarihleriyle olan birlikteliklerini günümüze taşımak. Biz de aynı şeyleri yaşadık. Ülkemizin geçmişi bizim ilerlememiz için bir engel mi? Bir yük mü? Biz de bunun mücadelesini verdik. Bu tür çalışmalar insanların geçmişleriyle bağlantılarını güçlendiriyor ve geçmişleriyle barışı sağlayarak ilerlemelerine olanak veriyor.”

- OSMANLI’DAN KALAN ESERLERİ GÖRMEK HEYECAN VERİCİ-
Caixin Gazetesinden Jiawei Tian’da yaptığı değerlendirmede, İstanbul’da dünyanın değişik yerlerinden insanların huzur içinde yaşadıklarını gördüğünü söyledi.

“İstanbul’a gelmeden önce kentin tarihi bir şehir olduğunu biliyordum” diyen Jiawei Tian, “Osmanlı’dan kalan eserleri de görmek çok heyecan verici. Şimdiye kadar gördüklerimden çok etkilendim. Şehirde her şeyi bulmak çok kolay. Hem geçmişi hem de geleceği yaşamanız çok kolay. Tarihi şeyler bulabildiğiniz gibi en modern yapılara ve eserlere de ulaşmanız mümkün. Bir nevi bu iki kavramın birleşmesiyle oluşmuş bir şehir” ifadelerini kullandı.

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık