solyanreklam
sagreklam

Çevreye Duyarlı Projelerle, Daha Temiz Mersin

Çevreye Duyarlı Projelerle, Daha Temiz Mersin

Çevreye Duyarlı Projelerle, Daha Temiz Mersin
  • 05 Haziran 2018, Salı 0:00

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolaysyla düzenlenen etkinlikte ‘Giysi Toplama Projesi’ ile ‘Elektrikli ve Elektronik Atk Toplama Projesi’ sözlemelerinin imza törenini gerçekletirirken, Gürültü Eylem Plan’nn da raporunu teslim ald. Bakan Kocamaz etkinlikte, “Hedefimiz güzeller güzeli Mersin’imizi çevreye duyarl projelerimizle daha temiz, daha salkl, daha deerli, çevre dostu bir kent haline getirmek” dedi.

Düzenlenen etkinlikte ‘Mersin li Hassas Alanlarnda Gürültü Azatlm Alternatif Senaryolarn Gelitirilmesi Projesi’ kapsamnda Marmara Aratrma Merkezi yetkilileri tarafndan hazrlanan ‘Gürültü Eylem Plan Raporu’ Bakan Kocamaz’a takdim edilirken, ‘Giysi Toplama Projesi’ ile ‘Elektrikli ve Elektronik Atk Toplama Projesi’ sözlemeleri imzaland.

Kongre ve Sergi Saray Çok Amaçl Salon’da düzenlenen 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliine Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mersin l Emniyet Müdür Yardmcs Ömer Akpnar, Mersin Turizm letmecileri Dernei Bakan Hamit zol, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu uzmanlar, Türkiye Biliim Sanayicileri ve adamlar Dernei yetkilisi, Usman Geri Dönüüm Hizmetleri yetkilileri, Mersin Üniversitesi temsilcisi, kurum, kurulu, oda ve dernek temsilcileri ile basn mensuplar katld.

“Dünyadaki herkes bir Türkiyeli kadar tüketirse iki tane daha dünyaya ihtiyacmz olacak”

Birlemi Milletler tarafndan 5 Haziran’n Dünya Çevre Günü olarak kutlandn ve bunun

tesadüf eseri deil bir mecburiyet gerei seçildiini belirten Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, kaynaklarn dünya genelinde hzl ve youn bir ekilde tüketildiine dikkat çekerek, “Birlemi Milletler ve Dünya Bankas verilerine göre 20’nci yüzylda dünya nüfusu 4 kat, üretim 22 kat, fosil yakt tüketimi 14 kat artmtr. Bu hzl ve youn kaynak tüketimi sonucunda insanln ekolojik ayak izi büyümü, küresel ekolojik biyokapasite ise küçülmütür. Bir baka ifadeyle dünyamzn doal kaynaklarn yenileme ve karbon tutum kapasitesi ciddi biçimde almaya balanmtr. Bu gelimelerin doal sonucu olarak iklim deiiklii, hava kirlilii, çölleme, erozyon, kuraklk, su ktl ve atk art gibi sorunlar insanl tehdit etmeye balamtr. BM verilerine göre eer dünyadaki herkes 2100 ylna kadar bir ABD’li kadar tüketirse be, bir Avrupal kadar tüketirse üç, bir Türkiyeli kadar tüketirse iki tane daha dünyaya ihtiyacmz olacaktr” dedi.

“Önce toplumsal kültür oluturulmas gerekir”

Daha çok üretmek, daha çok kazanmak ve daha çok tüketmek hrsnn neden olduu ksr döngünün sürdürülebilirlik kavramn en öncelikli konu haline getirdiini ve Büyükehir Belediyesi olarak sürdürülebilirlik kavramna önem verdiklerini sözlerine ekleyen Bakan Kocamaz, “Büyükehir Belediyesi olarak biz de il snrlarmz içerisinde bu konuda üzerimize düeni fazlasyla yapyoruz. limizi çevreye duyarl sürdürülebilir bir yaam döngüsüne kavuturmaya çalyoruz. Bir sorunun çözüme kavuturulabilmesi için önce o konuda toplumsal bir kültür olumas gerekir. nsanlar doruluuna inandklar eyleri yaparlar. Bu nedenle halkmzda çevre bilinci oluturmak amacyla pek çok projeyi hayata geçiriyoruz” eklinde konutu.

Büyükehir Belediyesi olarak hayata geçirdikleri çevreci projelerden de bahseden Bakan Kocamaz, “Büyükehir Belediyesi olarak bir yandan ortaya çkan sorunlar bir hekim hassasiyetiyle çözümlerken, öte yandan koruyucu hekim gibi davranarak sorunlar daha ortaya çkmadan önlemek için tedbirler alyoruz. Hedefimiz güzeller güzeli Mersin’imizi çevreye duyarl projelerimizle daha temiz, daha salkl, daha deerli, çevre dostu bir kent haline getirmektir. Sadece Mersinlilerin deil tüm insanln Dünya Çevre Günü’nü tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Elektrikli ve elektronik atklar ekonomiye kazandracaz”

Dünya Çevre Günü kapsamnda gerçekletirilen üç etkinlik hakknda ksa bilgiler veren Bakan Kocamaz, “Çevre ve ehircilik Bakanlnca izinlendirilmi lisansl bir firma araclyla tekstil atklar ve giysiler geri dönüüm kutularnda toplanarak ekonomiye yeniden kazandrlmaktadr. Bu kapsamda daha önce imzaladmz ve bugün yenileyeceimiz protokol uyarnca yetkili firma tarafndan toplanan yeni veya ikinci el kullanlabilir kyafetler, resmi belge ile belediyemize teslim edilmektedir. Büyükehir Belediyemiz de bu kyafetleri Dost Eli Marketler aracl ile ihtiyaç sahiplerine ulatrlyor. Bugün ayrca imzalayacamz bir baka protokol ile Atk Elektrikli ve Elektronik Eyalarn ekonomiye geri kazandrlmas amacyla yeni bir çalma balatyoruz. Çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan yetkilendirilmi olan Türkiye Biliim Sanayicileri ve Adamlar Dernei ktisadi letmesi ile ibirlii yaparak elektrikli ve elektronik atklarn ekonomiye kazandrlmas için önemli bir adm atacaz” diye belirtti.

 

“Gürültüyü kaynanda önleyeceiz”

Kentlerin önemli çevre sorunlarndan birinin de gürültü kirlilii olduunu vurgulayan Bakan Kocamaz, “Kentimizin gürültü kirliliini önlemek amacyla Çevre ve ehircilik Bakanl, TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezi ve Belediyemiz ibirlii ile kentimizin gürültü haritasn çkardk. 6 Haziran 2016’da imzaladmz sözleme kapsamnda güzel bir ekip çalmas örnei sergileyerek gürültüyü kaynanda önlemeye yönelik eylem planlarn oluturduk. Bugün konu hakknda hazrlanan raporu uzmanlardan teslim alacaz” dedi.

Konumalarn ardndan TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezi yetkilisi Doçent Doktor Haldun Karan Gürültü Eylem Plan raporunu Bakan Kocamaz’a teslim etti. Ayrca Bakan Kocamaz, USMAN Limited irketi Yönetim Kurulu Bakan Ali Emrah Koyuncu ile ‘Giysi Toplama Kutusu’ sözlemesini, TÜBSAD yetkilisi Haluk Onay ile de Elektrikli ve Elektronik Atk Toplama projesini imzalad. Mersin Büyükehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Bakan Doktor Bülent Halisdemir de Gürültü Eylem Plan, Giysi Toplama Kutusu Projesi ve Elektrikli ve Elektronik Atk Toplama Projesi hakknda ksa bilgiler verdi.

Yeni proje, temiz çevre

Mersin Büyükehir Belediyesi 2015 ylnda Çevre ve ehircilik Bakanl’nn destei ile Mersin ilinin gürültü haritasn oluturdu. Çalmalarna ara vermeden devam eden Büyükehir Belediyesi, Mersin li Hassas Alanlarnda Gürültü Azatlm Alternatif Senaryolarnn Gelitirilmesi amacyla eylem plann oluturmak için TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezi yetkilileri ile temasa geçti. 6 Haziran 2016 ylnda ise açl toplants yaparak hzl bir ekilde çalmalarna balad. Salk sorunlar ve i gücü kaybn önlemek amacyla çalmalara 2016 ylnda balayan Büyükehir, Mersin li Hassas Alanlarnda Gürültü Azatlm Alternatif Senaryolarnn Gelitirilmesi projesine ilikin Mersin’de stratejik gürültü haritalar hazrlana yerleim alanlarnda karayolu, demiryolu, sanayi ve elence yerleri kaynakl gürültü azatlm senaryolarnn gelitirilecei eylem planlarnn hazrlanmasn amaçlad. Söz konusu proje ile gerçekletirilen çalmalarn ardndan Mersin li Gürültü Eylem Plan Raporu hazrland. Giysi Atklarnn Geri Kazanm Projesini Mersin’de hzla yaygnlatran Büyükehir Belediyesi 4 Merkez ilçe Tarsus ve Erdemli ilçelerinde de yaklak 500 tane atk giysi toplama kumbaras koyarak, atl haldeki atklarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas sayesinde çevre kirlilii oluumunun önüne geçildi. mzalanan Elektrikli ve Elektronik Atk Toplama Projesi ile de atklarn çevre kirlilii oluturmasnn önüne geçilirken,  elektrikli ve elektronik atklarn ekonomiye kazandrlmas salanacak.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık